İmam Şevkani

Gıybet Risalesi yazarı
Yazar
7.5/10
2 Kişi
24
Okunma
5
Beğeni
1.207
Görüntülenme

Hakkında

Babasının kırk yıl boyunca kadılık yaptığı San‘a’da yetişti. Yemen’deki Zeydî imâmetinin kurulmasında ve idaresinde çok etkin olmuş, Osmanlı Devleti’ne karşı savaşlarda önemli roller üstlenmiş köklü bir aileye mensuptur. Şevkânî, devrin Zeydî muhitlerinde kabul gören müfredata uygun biçimde öğrenim hayatına başladı. Babasının desteği sayesinde bütün vaktini ilme hasredebileceği rahat bir gençlik dönemi yaşadı.
Tam adı:
Ebû Abdillâh Muhammed b. Alî b. Muhammed eş-Şevkânî es-San‘ânî el-Yemenî
Ünvan:
İslam Âlimi
Doğum:
Yemen, 12 Temmuz 1760
Ölüm:
Yemen, 30 Ekim 1834
Konu:

Okurlar

5 okur beğendi.
24 okur okudu.
1 okur okuyor.
14 okur okuyacak.

Okur demografisi

Kadın% 61.5
Erkek% 38.5
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hâlâ şu dine inanmayan eşoğleşşekler var vol2
Hakim ve Haraiti, Enes'ten merfü olarak şöyle rivayet ederler: "(Kıyamet günü) ümmetimden iki kişi, izzet sahibi Rabbimizin huzurunda diz çökerek, biri, 'Ey Rabbim! Kardeşimden (gördüğüm) haksızlık(tan dolayı hakkımı) al' der. Yüce Allah, 'Kardeşine nasıl yapacağız, iyiliklerinden hiçbir şey kalmadı?' der. Adam, 'Ey Rabbim! Günahlarımdan ona yüklensin, zira bugün zor bir gündür, insanlar kendilerinden günahlarının alınmasına muhtaçtırlar' der. Bunun üzerine Allah, bu istekte bulunan kuluna, 'Gözünü (başını) kaldır, bak' der, o da başını kaldırıp şöyle der: 'Ey Rabbim! Ben, altından şehirler ve inciyle süslenmiş altından saraylar görüyorum. Bunlar hangi peygamberlerin veya hangi sıddikın veya hangi şehidin?' Yüce Allah, 'Değerini verene aittir' der. Adam, 'Ey Rabbim! Bunun değerini kim verebilir?' der. Yüce Allah, 'Sen verebilirsin' der. Adam, 'Ne ile?' der. Allah, 'Kardeşini affetmekle' der. Adam, 'Ey Rabbim! O halde ben onu affettim' deyince, Allah, 'O hal de kardeşinin elini tut, onu cennete sok' der:'
Ebu Ümame radıyallahu anh, Peygamber sallallahu aleyhi vesellemden şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: "Benim yanımda insanların en çok gıpta edilecek olanı, malı ve çoluk çocuğu az olan, namazdan payı bulunan, Rabbine ibadeti güzel (ihlasla) yapan, O'na (açıkta ve) gizlide itaat eden, insanların arasında meşhur olmayan, parmaklarla gösterilmeyen, rızkı sadece ihtiyaçları kadar olup buna sabreden, ruhu çabuk alınan, ağlayanları az, mirası az olan mü'mindir."
Sayfa 140Kitabı okudu
Reklam
Reklam