Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İsmet Giritli

İsmet GiritliAtatürk ve Atatürkçülük yazarı
Yazar
Çevirmen
6.6/10
5 Kişi
39
Okunma
3
Beğeni
1.873
Görüntülenme

Hakkında

1924 yılında Kırım'da doğdu. İlköğrenimini burada gördükten sonra liseyi Kabataş Erkek Lisesi'nde okudu. Ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydoldu ve 1964 yılında profesör oldu. 1961 Anayasasını hazırlayan bilimadamlarından birisi olan Giritli, Barolar Temsilcisi olarak Kurucu Meclis üyeliğine seçildi. Giritli, Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı (TMGT) Genel Başkanlığı ve Birleşmiş Milletlerde de Türk Delegasyonu danışmanlığı yaptı. 1964-1968 yılları arasında ilk TRT Yönetim Kurulu üyeliği ve başkanlığında da bulunan Prof. Dr. Giritli, 1968 yılının ocak ayında ilk televizyon yayınını gerçekleştiren ekibin başında yer aldı. İsmet Giritli, 1958-1959 yılları arasında New York Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesinde, 1968-1969'da Columbia Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsünde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. Ders takrirleri (Fifty-Years of Turkish Political Development 1919-1969) adı ile yayınlandı. 1971-1972 yılları arasında Washington D.C'deki Georgetown Üniversitesi' nde Orta Doğu'da Amerikan-Sovyet rekabetikonusunda ders verdi ve Woodrow Wilson International Centers For Scholars da İngilizce olarak yazdığı Super-Powers in the Middle East adlı kitap İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi yayınları arasında yer aldı. 1978-1979 yılları arasında Glasgow Üniversitesi' nde Senior Research Fellow sıfatı ile Petrol politikaları konusunda seminer sundu. 1982-1991 yılları arasında Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Müdürlüğü ve Radyo Televizyon Yüksek Kurulu üyeliği yapan ve Atatürk Yüksek Kurumu asli üyeliği bulunan Giritli, 1976 yılında Meksika Milletlerarası Hukuk Akademisi'ne seçildi. 1985 yılında Fransızların Palmes Academiques' ' nişanı ve Chevalier' ' unvanını alan Giritli, İngilizce, Rusça ve Fransızca biliyordu. Sayısı 50'yi aşan kitabı bulunan ve çok sayıda makalesi yayımlanan Giritli, 1999 yılından beri İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeliği yapıyordu. 2006 yılında pankreas başında kanser teşhisi konulan Giritli, uzun süre Metropolitan Florence Nightingale Hastanesi'nde tedavi gördü. Son 15 gününü yoğun bakımda geçiren Giritli 3 Şubat 2007 tarihinde sabaha karşı öldü.
Unvan:
Türk Hukuk Profesörü ve Yazar
Doğum:
Kırım, 17 Nisan 1924
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 3 Şubat 2007

Okurlar

3 okur beğendi.
39 okur okudu.
29 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kemalizmin, sadece mazide yaşanmış parlak bir tarihi olay değil, Türk toplumunun bugünkü ve yarınki sorunlarının çözümünde de yararlı bir aksiyon programı ve bir inanç sistemi oluşturduğuna, kısaca ve yine defalarca ifade ettiğimiz gibi, Kemalizmi bir" ulusal modernleşme ideolojisi" olarak kabul ettiğimize ve bunun başlıca niteliğinin " pragmatik ve akılcı" yöntem ve yaklaşım olduğunu vurguladigimiza göre; Türkiye'nin modernleşmesinin zorunlu koşulları ve dayanakları olan enerji, turizm, hızlı nüfus artışı, çevre kirlenmesi ve diğer büyük sorunlarımızın çözümünde vakit kaybetmeden bu yöntem ve yaklaşımı uygulamamız gerektiğine inanıyoruz.
Reklam
Dogmatizme karşı bir başkaldırma hareketi ve akılcılık demek olan Atatürkçü düşünce bu alanda da çağdaşlık ve ilericiliktir.
Genel tanımı ile totaliterlik; çoğulcu özgürlükçü demokrasiyi reddeden ve toplum ile devlet hayatının tümüne yön vermek amacını güden bir sistemdir. Faşizm ve Nasyonal Sosyalizm sağcı totaliterliği oluştururken, komünizm ideolojisi olan Marksizm- Leninizm ise solcu totaliterligi oluşturur.
Nitekim bu tadil teklifi Mecliste saat 20.30'da birçok mebusun "Yaşasın Cumhuriyet" sesleri arasında kabul edildi. Mustafa Kemal kendisine ait tek çekimser oya karşı Cumhurbaşkanlığına seçildi. Durum TBMM önünde atılan yüzbir pare top ile memlekete ve bütün dünyaya ilan olundu.
Devrin Millî Eğitim Bakanı Dr. Reşit Galip'in, Mustafa Kemal'e yönelttiği bir soruya, Atatürk'ün verdiği cevap şu olmuştur: "Ben manevî miras olarak hiçbir nas-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş, kalıplaşmış düstur bırakmıyorum. Benim manevî mirasım ilim ve akıldır. Zaman süratle dönüyor... Böyle bir dünyada asla değişmeyecek hükümler getirildiğini iddia etmek, aklın ve ilmin inkişafını inkâr etmek olur... Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse manevî mirasçılarım olurlar." Bu sözler Kemalizmin "pragmatik" niteliğini ortaya koymaya yeterlidir.
Sayfa 10 - ANKARA : AKDTYK Atatürk Araştırma Merkezi, 2004Kitabı okudu
Dün, bugün, yarın, daima Atatürk
— Ben manevî miras olarak hiçbir nass-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş, kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevî mirasım ilim ve akıldır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse manevî mirasçılarım olurlar.
Kemalist Devrim ve İdeolojisi
Kemalist Devrim ve İdeolojisi
,
İsmet Giritli
İsmet Giritli
İstanbul Üniversitesi Yayınları, 1980, s. 13 Atatürk'ün özel eşyaları, yayımlanmamış fotoğrafları ve dönemsel belgeleri içeren "Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk" sergisi 29 Ekim 2023 / 31 Mart 2024 tarihleri arasında Folkart Gallery'de.
Reklam
Çetin Akdeniz ~ Sarı Zeybek
youtu.be/v7z3NWilOqY Biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. —
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk
Kalkınma ve Türkiye
Kalkınma ve Türkiye
,
İsmet Giritli
İsmet Giritli
, İzlem Yay., s.42

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
308 syf.
·
Puan vermedi
GÜNÜMÜZDE ATATÜRKÇÜLÜK
Kitap Hakkında Yaşına göre çok temiz. Yapraklarda Zamana bağlı sararma mevcutdur. . Der Yayınlarının 1998 baskısı. Yazar, Prof. Dr. İsmet Giritli. Genişletilmiş 4. Baskı. 282 Sayfa. Tüm Kitaplar Ayraç hediyelidir. Durum: Yeni Ayarında kitantik.com/product/GUNUMUZ...
Günümüzdeki Atatürkçülük
Günümüzdeki Atatürkçülükİsmet Giritli · Der Yayınları · 20075 okunma
76 syf.
·
Puan vermedi
·
10 saatte okudu
Yazar eserinde Atatürkçülüğün ideolojik yönünü kanıtlamaya çalışıyor. Marksizm'den Faşizme, çağ dışı kalmış birçok dogmatik ideolojinin karşısına; sürekli yenilik arayışı içerisinde bulunan Atatürkçü modern ideolojiyi koyuyor. Kitabın ilk bölümünde pozitivizm ve pragmatizm üzerinde durulmuş. Geri kalan iki bölümde ise Atatürkçülüğün siyasal ve akılcı yönü anlatılmış. Kitabın son cümlesinde çok basit bir dille Atatürkçü düşünce sistemini özetleyen yazar bize büyük bir bilgi birikimi sunuyor: Atatürkçü düşünce sistemi; Milli Egemenliğe dayandığı için "Demokratik", dogmalara değil akıl ve bilime dayandığı için "Pragmatik", yani demokrasi içinde ve laikliğe dayalı bir modernleşme ideolojisidir.
Bir Ulusal Modernleşme İdeolojisi Olarak Atatürkçülük
Bir Ulusal Modernleşme İdeolojisi Olarak Atatürkçülükİsmet Giritli · Atatürk Araştırma Merkezi · 200411 okunma
·
Puan vermedi
Türkiye'de modernleşme hareketi asırlarca gerilere uzanır. Fakat ancak topyekün modernleşme, hayat görüşünde modernleşme kavramı ile Türkiye gerçek modernleşme yoluna girmiştir. Atatürk'ün radikalizmi, yalnız bir derece farkı değil, bir mahiyet farkı doğurmuştur.
Bir Ulusal Modernleşme İdeolojisi Olarak Atatürkçülük
Bir Ulusal Modernleşme İdeolojisi Olarak Atatürkçülükİsmet Giritli · Atatürk Araştırma Merkezi · 200411 okunma