Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

James Bridle

James BridleYeni Karanlık Çağ yazarı
Yazar
8.8/10
14 Kişi
42
Okunma
3
Beğeni
487
Görüntülenme

James Bridle Sözleri ve Alıntıları

James Bridle sözleri ve alıntılarını, James Bridle kitap alıntılarını, James Bridle en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Google önce insanlıgın bildiği her şeyi kataloglamaya koyulup, sonra bu bilginin kaynağına, belirleyicisine dönüştü: İnsanların fiilen düşündüğü şey haline geldi. Facebook önce insanlar arasındaki bağlantıların haritasını —sosyal grafık- çıkarmaya girişip, sonra bu bağlantıların kurulduğu platform haline geldi ve toplumsal ilişkileri geri dönülmez biçimde yeniden şekillendirdi. Tıpkı göçmen kuş sürülerini bombardıman filoları zanneden bir hava kontrol sistemi gibi, yazılım da kendi dünya modeli ile gerçekliği birbirinden ayırt edemez ve bir kez şartlandığımızda, aynı şey bizim için de geçerli hale gelir.
İçinde olduğumuz bu yeni karanlık çağda hayatta kalmanın yolu bir şeyi enine boyuna anlama iddiası taşımadan, böyle bir iddianın peşine takılmadan düşünebilme becerisinden geçiyor.
Reklam
Bugün karşı karşıya olduğumuz en büyük sorunların bir sorumlusu da sahip olduğumuz teknolojilerdir: İnsanların çoğunu yoksullaştırıp zenginle fakir arasındaki uçurumu her geçen gün biraz daha genişleten zıvanadan çıkmış bir ekonomik sistem; siyasal ve toplumsal mutabakatlardaki çöküş ve bunun sonucu olarak milliyetçiliğin, toplumsal ayrışmaların, etnik çatışmaların ve gölge savaşların tüm dünyada artması; hepimiz için varoluşsal bir tehdit oluşturan küresel ısınma.
Kapitalist azami kar ideolojisine teknolojik anlaşılmazlığın getirdiği imkanlar eklenmiş, bu sayede çıplak açgözlülüğün üstüne makinenin gayri insani kılığı geçirilmiştir.
“Günbegün büyüyen bir araştırma dağı var karşımızda. Diğer taraftan, uzmanlaşmanın önemi arttıkça batağa saplandığımızı gösteren bulgular da artıyor. Araştırmacı binlerce başka araştırmacının ulaştığı bulgu ve sonuçların altında eziliyor-bu sonuçların hangi birine yetişeceğini, hangi birini hatırlayacağını şaşırmış durumda.”
Reklam
Çağımızın en ihtılaflı meselelerinden pek çoğunun altında işlemsel düşünme tarzı yatıyor: Bölme, ayrıştırma işlemlemeye dayalı süreçlerin en karakteristik özelliğidir. İşlemsel düşünme daima en düşük bilişsel çabayla elde edilebilecek kolay yanıtlarda ısrar eder. Ama bunun da 6tesinde, böyle bir yanıtın var olduğunda, çürütülemeyecek bir yanıta ulaşmanın mümkün olduğunda israr eder. Petro kapıtalizmin basit bir komplo teorisi olarak görülmediği durumlarda iklim değişikliği “tartışmalarına” yön veren şey işlemlemenin belirsizlikle başa çıkma konusundaki yetersizliğidir. İster matematiksel ister bilimsel alalım, belirsizlik ile bilinmezlik aynı şey değildır, Bilimsel, iklimbilimsel terminolojide, belirsizlik tam olarak ne bıldığımizin ölçüsüdür, Genişleyen işlemleme sistemlerimizin apaçık gösterdiği bir şey varsa, o da aslında bilmediğimiz ne kadar çok şey olduğudur.
Gelecek sarsıntılı olacak ve bizler bu sarsıntıları öngörme kabiliyetimizi dahi yitiriyoruz.
Sayfa 78 - MetisKitabı okudu
Dünyayı tanımlama becerimiz elimizdeki araçların bir ürünüdür. Hepimiz aynı dünyaya bakıyoruz, ama bambaşka şeyler görüyoruz, Üstelik bu etkiyi pekiştiren bir sistem, İnsanlara dalma İstediklerini veren otomatik bir popülizm inşa etmiş bulunuyoruz. Herhangi bir sosyal medya platformunda oturum açıp aşılarla ilgili bilgi atarsanız, karşınıza çıkacak ilk şey aşı karşıtı görüşler olacaktır. Bu enformasyon kaynaklarına bir kez maruz kaldıktan sonra, diğer komplo teorilerinin (kimyasal izler, düz dünyacılar, 11 Eylül teorileri) etkisi daha da güçlenir. Bu görüşler hızla çoğunluğun görüşleri gibi görünmeye başlar: Konu her ne olursa olsun, sonsuz sayıda destekleyici görüşün yankısı sarar ortalığı. Dünya hakkında daha çok şey bilme arzumuz, muhtemel her soruya kendi çözümden yoksun yanıtlarını vermeyi sürdüren bir sisteme tosladığında ne olur peki? Eğer görüşlerinize çevrimiçi destek arıyorsanız, bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Hatta sürekli bir onaylama akışıyla besleneceksiniz: Giderek daha fazla enformasyona muhatap olacak, giderek daha radikal ve daha kutuplaştırıcı enformasyonla karşılaşacaksınız.
İster matematiksel ister bilimsel alalım, belirsizlik ile bilinmezlik aynı şey değildir.
Sayfa 53 - Metis
158 öğeden 101 ile 110 arasındakiler gösteriliyor.