Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Jay Griffiths

Jay GriffithsTik Tak Zamana Kaçamak Bir Bakış yazarı
Yazar
9.5/10
2 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
713
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar
Doğum:
Manchester, 1965

Okurlar

7 okur okudu.
1 okur okuyor.
20 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hız, bugünün toplumunda hakim olan unsurdur. Hız, aldatıcı ve cazip, heyecanlandırıcı ve zalim, fantastik ve faşizandır; her şey hızlandırılmıştır, ilişkilerden geçici işlere, hazır yemekten hazır giysilere, hazır bilgiye kadar zaman kısaltılmış izlenimi uyandırır.
Sanki dünya söz sanatlarından oluşuyordu, zamansa bir nehir, dijital saat de yalnızca mekanik bir sahtekârdı.
Reklam
Eski Hint düşüncesi, zamanı akan bir su gibi tanımlar ve okyanusla karşılaştırır. Sanskritçe bir metin olan Atharva Veda'da zamanın ötesindeki dolu ve taşan bir kaptan bahsedilir. Kabın kendisi zamansızdır, ama zaman, bu kaynaktan sonsuza dek yeniden dolacaktır. Hem zamanın akışkan doğasını hem de onun ayırt edici olduğunu, bir okyanus gibi dolu oluşunu anlatan zengin bir imgedir bu.
"Ân ve Zaman..."
- " (…) Yetişkinler saate bağlı zamanı öğrenirler... Çocuklarsa, okyanus zamanının tam kalbinde, bitmez bir şimdide yaşarlar. Bu yüzden çocuklarda dakikliğe karşı inatçı ve güzel bir saygısızlık bulunur..."
Karanlık bir geceye “sen-kimsin-gecesi” denir, çünkü hava biriyle karşılaştığınızda yüzünü göremeyeceğiniz kadar karanlıktır ve karşınızdakine kim olduğunu sormanız gerekir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
320 syf.
9/10 puan verdi
Olunca Olur
Jay Griffiths, batıdaki zaman modelinden farklı olarak, bir çok kültür için zamanın, yalnız doğal dünyada ve doğanın işleyişinde beden buluşunu anlatıyor. Vakit nakittir anlayışını reddediyor ve hatta faşizan buluyor. Saatlerim ötesinde bir zamanın var olduğuna inanıyor. Bunu da farklı kültürlere ait zaman kavrayışına dair örneklerle anlatıyor. Örneğin Yakutlar bir yılın bittiğini anlatmak için “dünya geçti” derlermiş. Brezilya’daki Mato Grosso do Sul’da yaşayan Guarani - Kaiowa Kızılderilileri “kaç yaşındasın?” anlamında “Guavira yaşamında kaç kez çiçeklendi?” diye sorarlarmış. Akora Kızılderililerinin konuştuğu dilde “geç” veya “beklemek” kelimeleri yokmuş. Amerikan yerlilerinden olan Mikmakların dilinde zamanı karşılayan bir kelime yokmuş. Maoriler’e göre, geçmiş önümüzde uzanır, geleceğe doğru geri yürürmüşüz. Beni en çok etkileyen ise şu oldu: Griffiths, Kuzey Tayland’da bir dağ kabilesi olan Karen halkıyla yaşadıktan sonra ‘şu ne zaman olacak?” diye sormamayı öğrenmiş. Verilecek cevap olmadığını söyleyen gülüşler yanıtlarmış bu soruyu. Çünkü aslında yanıt şuymuş: Olunca olur.
Tik Tak Zamana Kaçamak Bir Bakış
Tik Tak Zamana Kaçamak Bir BakışJay Griffiths · Ayrıntı Yayınları · 20037 okunma