Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Johannes Pedersen

Johannes Pedersenİslam Dünyasında Kitabın Tarihi yazarı
Yazar
8.9/10
8 Kişi
21
Okunma
1
Beğeni
523
Görüntülenme

Hakkında

Ünlü Danimarkalı şarkiyatçı bilim insanı Johannes Pedersen Langeland Adası’ndaki bir kasabada dünyaya geldi. Danimarka’da bulunan Sorø Akademisi’ni bitirdikten sonra 1902’de teoloji ve semitik filoloji eğitimi için Kopenhag Üniversitesi’ne giren Pedersen, Frantz Buhl’ün yanında İbranice, Aramice ve Arapça dillerini öğrendi. Henüz öğrenci olduğu dönemlerde dinler tarihi hocası J. C. Jacobsen’in gözetiminde Eski Ahid metinleri üzerine ilk bilimsel çalışmalarını yaptı. 1906’da yazdığı “İsrail Kabilelerinin Ken‘ân’da Yerleşimi” başlıklı makalesinden dolayı üniversite tarafından altın madalya ile ödüllendirilen Pedersen, 1908 yılında da teoloji eğitimini tamamladı. E. Lehmann’ın öncülüğünde Eski ve Yeni Ahid’den seçilmiş bazı metinleri Danimarka diline çevirdi. 1909-1912 yılları arasında Margburg’da P. Jensen ve Leipzig’de H. Zimmern’den Akkadca-Asurca, August Fischer’den Arapça dersleri aldıktan sonra Leiden’de C. Snouck-Hurgronje ve Budapeşte’de Ignaz Goldziher’in yanında İslâmiyat eğitimini tamamladı. Ardından Den semitiske Ed adlı teziyle (København 1912) Kopenhag Üniversitesi’nde doktor unvanı aldı. Yine Kopenhag Üniversitesi’nde 1916’da doçent, 1922’de profesör oldu. Sami dinleri üzerine detaylı araştırmalar yapan Pedersen’e göre Ortadoğu dini metinleri üzerine çalışan kutsal kitap yorumcuları ile çağdaş sosyoloji tarihçilerinin metodolojik açıdan birbirinden kopuk çalışmaları efsanevi-dini anlatıları çok basit bir şekilde ele almaktadır. Bu basitliği aşmanın yöntemi, kendisinin bütün çalışmalarında gözettiği gibi dini hayatı organik bir bütün olarak değerlendirmektir. Bu bağlamda yazılı geleneği anlamada şifahî gelenek önemlidir. Bu düşünceyle Pedersen, en önemli eseri “Israel”de sosyal hayat ve kültürün bir bütün, dinî inanç ve unsurların o bütünün bir parçası olduğunu savunmuştur. Pedersen, İslâmiyat alanındaki ilk faaliyetlerini Leipzig’de August Fischer’in Arapça sözlüğünün yayımına (1913-1919) yardım ederek ve E. Lehmann’ın İslâm ve Kur’an çalışmalarına katılarak gerçekleştirdi. 1914’te Kur’an’ı Danimarkaca’ya çevirdi I. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından Suriye, Filistin ve Mısır’a seyahatlerde bulundu. Ezher Üniversitesi’nde Tevrat dersleri verdi. Hayatını şarkiyat araştırmalarına adayan Pedersen 1977 yılında vefat etti.
Tam adı:
Johannes Peder Ejler Pedersen
Unvan:
Eski Ahit Bilgini - Semitik Filolog
Doğum:
Danimarka, 7 Kasım 1883
Ölüm:
Kopenhag, 22 Aralık 1977

Okurlar

1 okur beğendi.
21 okur okudu.
10 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ahmet b. Salih'in birtakım yazı malzemelerini sayarak vecd içinde yaptığı şu tasvirlerin ilham kaynağı hanım bir hattattır: "Yazısı yüzü kadar güzel, mürekkebi saçlarının karasına benzer. Kâğıdı cildine, kalemi parmak uçlarına benzer. Üslûbu gözlerinin büyüsü, bıçağı parlak bakışları gibi, kesme tahtası (makta) aşığının kalbi gibidir."
Onlar Avrupalılara "Sizin bilginiz kitaplarınızdadır, bizse onu kalplerimizde muhafaza ederiz" derler.
Reklam
Şamın doğusunda kalan bölgede ,altıncı yüzyılda Monofizit itikadına bağlı papazlar için 137 manastır vardı .İsanın ilahi ve insani mahiyeti arasında farka vurgu yapan Hristiyan muhalifleri Nesturilerin ise Hire'de piskoposları bulunuyordu .Her iki grubun da rahip ve münzevileri Güney Arabistana yayılmıştı.Yemen'in kuzeydoğusunda bir vilayet olan Necran'da ,Hire ile sıkı ilişkileri olan Hristiyan bir topluluk vardı .523'te Yemen'de ki Zu Nüvas isimli bir yahudikralı tarafından bu topluluğa karşı korkunç bir zulüm hareketi Süryanice yapılmış rivayetlerde tasvir edilmektedir.
Alimlerin gösterdiği gayret olağanüstüydü, hatta çoğu zaman tahayyül sınırlarının ötesindeydi. 1000 yılından az bir zaman önce vefat eden Merzübani, İbnü'n-Nedim'e göre 37.850 sayfanın üzerinde yazmıştır.1 Yakut ise 33.180 sayfa yazmış olmasına rağmen kendi döneminde dahi bunların yalnızca küçük bir tanesi kalabilmiştir. 2 ... Aynı dönemlerde yaşamış Endülüslü İbn Hazın ise yaklaşık 80.000 sayfa tutan 400 cilt eser yazmakla meşhurdur.3 Yakfıt'a göre İbn Hazm'ı geçebilen tek kişi, adı sık sık anılan tarihçi ve müfessir Taberi'dir. Taberi'nin Kur'an tefsirinin orijinalinde 30.000 sayfa tuttuğu, ancak 3000 sayfada özetlendiği söylenir.
Kitap ölüleri konuşturur,dirilerin sözünü sana ulaştırır
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
174 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
İslam Dünyasında Kitabın Tarihi, İslam dünyasında kitabın yeri konusundaki başlıca modern klasiklerden biridir. “Matbaanın gelişinden önce kitaplar nasıl çoğaltılıyordu? Taklit ve korsan neşirler karşısında alınan tedbirler nelerdi? Kitapların fiyatını ne belirliyordu? Kitaplar hangi vasıtalarla topluma ulaştırılıyordu? Kitapçılar nasıl işliyordu?” vb. sorulara cevap arayan Pedersen, İslam dünyasında kitap üretimiyle alakalı tüm alanları kuşatmaya özel çaba sarf etmiştir. Böylece okuyucu kitapların nasıl telif edildiğini, yazma haline getirildiğini, nasıl yayınlanıp çoğaltıldığını, üzerine çizimler yapıldığını, nasıl ciltlendiğini, satıldığını, saklandığını ve yüzyıllar sonra matbaalarda nasıl basıldığını görebilmektedir. Ancak Pedersen, kitap üretiminin yalnızca fiziki yönüyle ilgili değildir. O aslında, İslam toplumunda ilmin ve edebiyatın rolü hakkında umumi bir tasvir yapma peşindedir. Pedersen’ in İslam toplumunu derin bir vukûf ile incelemesi, kitabın o toplum içindeki yerine dair değerlendirmelerini ikna edici kılmaktadır. Bu eser, kapsamlı bir el kitabı olarak taşıdığı değerin yanında, alanında ilk örnek olmasına rağmen son derece başarılı bir özet olma vasfına da sahiptir. Kaynaklara hakkıyla nüfuz eden Pedersen, bilgileri kolay ve anlaşılır bir tarzda sunmaktadır. Böylece eserin detayları konunun uzmanlarına hitap ettiği halde, üslubunun sadeliği genel okuyucunun da kendisinden istifade etmesini sağlamaktadır.
İslam Dünyasında Kitabın Tarihi
İslam Dünyasında Kitabın TarihiJohannes Pedersen · Klasik Yayınlar · 201321 okunma