Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Karl Kautsky

Karl KautskyThomas More ve Ütopyası yazarı
Yazar
8.8/10
5 Kişi
33
Okunma
9
Beğeni
1.211
Görüntülenme

Hakkında

Karl Kautsky, Alman Marksist, sosyal demokrasi kuramcısı ve lider. Felsefe ve tarih öğrenimi gören Kautsky, Avrupa işçi sınıfı hareketinin en önemli liderlerinden birisidir.
Unvan:
Filozof
Doğum:
Prag, Çek Cumhuriyeti, 16 Ekim 1854
Ölüm:
Amsterdam, Hollanda, 17 Ekim 1938

Okurlar

9 okur beğendi.
33 okur okudu.
2 okur okuyor.
31 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Milyonlarca çocuğu bozucu, körletici bir eğitimin pençesinde bırakıyorsunuz. Erdem çiçekleri açabilecek bu körpe fidanlar gözlerinizin önünde kurtlanıyor; büyüyüp suç işledikleri zaman, yani içlerine çocukluktan giren kötülük tohumları acı meyvelerini verdiği zaman ölüm cezasına çarptırıyorsunuz onları. Sizin yaptığınız nedir, biliyor musunuz? Asma zevkini tadabilmek için hırsızlık yaratmak.
müsebbib
"Her gün gözlerimizin önünde olup bitenlere bakalım. Halkın yoksulluğa düşmesinin baş müsebbibi aristokratların çokluğudur. Bu yararsız, bu bal vermez arılar başkalarının alın teri ile geçinmekte, topraklarında çalışanlardan daha fazla yararlanabilmek için onları derisine kadar yüzmekte, bunun dışında başka gelir kaynağı bilmemektedirler. Ama iş keyif için para harcamaya geldiği zaman yapmayacaklari yoktur. " Aynı, aynı, aynısı bizde de var :)
Reklam
“Şimdi de bu heriflerin bende gördükleri ve bu yüzden beni kınadıkları sonuncu hataya, yani benim ciddi konular arasına gülünç fıkralar, nükteler ve eğlendi­rici anekdotlar katma hatama gelelim. Horatius şöyle der: riden- tem dicere verum (quid vetat) - insan hakikati niçin gülerek söy­lemesin ki! Görüşlerini ciddi ve resmi şekilde vaaz etmektense neşeli bir tarzda açıklamak benim gibi işinin ehli olmayan birine daha çok yakışabilir.”
“Utopia”nın Platon’un “Devlet” adlı eserinden etkilenmiş olduğunu itiraf etmekten ka­çınmak mümkün değildir.
Kralların kendi mülklerine dayanan nüfuzu dünya ticaretinin gelişmesi oranında azalmaya başladı. Para, giderek iktidarlarının temeli haline geldi. Önem ve otoriteleri büyük ölçüde ordularına ve sahibi oldukları saraylara dayanıyordu. Her ikisi de pahalıya, çok pahalıya mal oluyordu. Feodal savaş stratejisinin yerine, zengin kentler tarafından geliştirilmiş, bundan üstün, yeni bir strateji geçti. Bu kentler disiplinsiz şövalyelerin karşısına sıkı di­siplinden geçmiş piyadeyi çıkarmakla kalmayıp yeni teknik ka­zanımlardan da yararlandılar ve topçu birlikleri sayesinde şöval­yelerin yüreğine korku saldılar.
ya sosyalizm ya barbarlık
sosyalist milletler topluluğu gerçekten imkânsız olsaydı, insanoğlu gelecekteki tüm ekonomik gelişmeden koparılmış olurdu. böyle bir durumda modern toplum aynı roma imparatorluğu’nun yaklaşık iki bin yıl önce çürümesi gibi çürür ve sonunda barbarlığa geri dönerdi. görünen o ki, bugün kapitalist medeniyet devam edemez; ya sosyalizme doğru ilerleyeceğiz ya barbarlığa doğru gerileyeceğiz. es heißt entweder vorwärts zum Sozialismus oder rückwärts in die Barbarei
Karl Kautsky
Karl Kautsky

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok