Kasım Akbaş

Çağdaş Hukuk Düşüncesine Giriş yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
9.0/10
15 Kişi
92
Okunma
3
Beğeni
1.860
Görüntülenme

Kasım Akbaş Sözleri ve Alıntıları

Kasım Akbaş sözleri ve alıntılarını, Kasım Akbaş kitap alıntılarını, Kasım Akbaş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
yargısal kararın ya da idari bir işlemin geçerliliğinin nedeni
Yargısal bir kararın ya da idari bir işlemin geçerliliğinin nedeni aslında, kararın bir yargıç tarafından verilmiş olması ya da işlemin bir idareci tarafından gerçekleştirilmiş olması değil, yargıcı kararlar vermeye, idareciyi işlemler gerçekleştirmeye yetkili kılan bir yasanın varlığıdır. Yasaların geçerliliğinin nedeni ise, bir bireye ya da bireyler topluluğuna yasa çıkarma yetkisini veren anayasadır.
Pozitivist hukuk anlayışı yalnızca hukuk kurallarını kabul ettiği ve ilkeleri reddettiği için, geçerli bir hukuk kuralının bulunmadığı durumlarda yargıcın yargısal takdir kullanması zorunlu olacaktır. Yine pozitivist anlayışa göre, ortada bir hukuk kuralı yoksa hukuksal sorumluluktan da söz edilemez. Oysa hukuk kurallarının uyuşmazlığı sona erdirmede yetersiz kaldığı durumlarda yargıca takdir yetkisi tanınarak, yargıcın davanın taraflarına uygulanacak yeni bir hukuk kuralı yaratması, dolayısıyla belki de, daha önce var olmayan bir sorumluluk doğurması gündeme getirilmiştir. Bu hem demokratik değildir hem de geriye yürümediler aykırıdır.
Reklam
Halk kralı artık tahttan indirmek için ne tür önlemler alınabileceğini düşünürken Kral Rex ölür.
Sayfa 178
Erekselci görüşte, ulaşılabilecek en iyi durum, insan onu istediği için gayesi değildir; bilakis, insan bu durumu arzu eder, çünkü o zaten onun doğal gayesidir.
Alman hukukçular=Hitler
Oysa hukukla ahlak arasındaki zorunlu bağın koparılması, diktatörlüğe elverişli bir sistem ortaya çıkaracaktır. Hukuki Pozitivizm’in etkisi altındaki Alman hukukçuları, hukuka içkin ahlaka duyarsız kalmışlar ve hukuk adına yapılmış her şeyi hukuk kabul etmeye hazır hale gelmişlerdir. Bundan dolayı Fuller, Alman hukukçularının bu tutumunun Nazizme yardımcı olduğunu söyleme de bir tuhaflık görmemektedir. Bu düşünceler ışığında Alman hukukçularının cari tutumlarının, Nazilere yardım ettiği düşüncesinde ne absürdlük ne de bir terslik görebiliyorum. Hitler, şiddete dayalı bir devrimle iktidara gelmemişti. Lider olmadan evvel başbakan (Chancelor) idi. Hukuk kurumlarının sömürülmesi ihtiyatlı şekilde başlamış, iktidarı sağlamlaştıkça daha da cüretkarlaşmıştı. Kurulu düzene ilk saldırılar kale duvarlarına yönelmiş, herhangi birilerinin değil, hukukçular ve yargıçların eliyle gerçekleştirilmiştir.
Sayfa 173 - ithakiKitabı okudu
Hukuk kurallarının, ahlaka ve adalette aykırı veya içeriklerinin haksız olmasının, geçerlilik açısından bir önemi yoktur.
Sayfa 169
Reklam
80 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.