Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kazım Albayrak

0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
1
Beğeni
143
Görüntülenme

Hakkında

İstanbul İmam-Hatip öğreniminin ardından İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü'nden 1980 yılında mezun oldu. 1977 senesinde Yüksek İslâm boykotuna liderlik yapmak dahil muhtelif siyâsî olaylara katıldı. O dönem boykotlara destek veren Salih Mirzabeyoğlu ile tanıştı, Gölge Dergisi 2. Dönem (1978) ve Akıncı Güç Dergisi'nin (1979) kadrosunda yer aldı. 1978 senesinde Akıncılar Derneği İstanbul İl Teşkilatı'nda görev aldı. Salih Mirzabeyoğlu ve Akıncı Güç vesilesiyle Üstad Necip Fazıl'ın yanında ve Büyük Doğu Yayınları'nın hizmetinde bulundu. 1980 Askeri Darbesi'nde Akıncı Güç kadrosuyla beraber gözaltına alındı. 1987 yılında Osmanlıcadan sadeleştirdiği "İlm-i Kelâmın Özü" adlı eserin muhtasar baskısını yayımladı. Aynı eserin 2021 yılında tam metin olarak ikinci baskısı yapıldı. Büyük Doğu-İbda fikriyatına bağlı yayın organlarında 1988'den itibaren sanattan siyasete uzanan bir yelpazede makaleler kaleme aldı. 1991-1995 yılları arasında önce aylık, sonra haftalık olarak yayımlanan Taraf Dergisi'ni çıkardı ve bu dergide kaleme aldığı yazılarından dolayı birçok ceza aldı. 1995 yılında hem dergiden dolayı aldığı kesinleşmiş cezalar hem de İBDA/C davalarından tutuklandı. 28 Şubat döneminde yargılamalar cezaya döndü ve 10 yıl cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra öğrenci affıyla döndüğü İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 2012 yılında tamamladı. Ardından aynı üniversitenin AUZEF iktisat programını bitirdi. 2016-2018 yılları arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Kamu Hukuku dalında "Necip Fazıl'ın Başyücelik Modelinde Hürriyet Anlayışı" başlıklı yüksek lisans tezini hazırladı. 2022 senesinde, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Temel İslâm Bilimleri bölümünde "Necip Fazıl Kısakürek'in Eserlerinde Hadis-Sünnet Anlayışı" isimli ikinci bir yüksek lisans tezi hazırladı ve hâlen aynı üniversitede doktora yapmaktadır. 2004'ten beri Aylık Dergisi ve 2007'den bu yana Baran Dergisi ve Mart 2022'den beri de her iki derginin Aylık Baran ismiyle birleştiği aylık olarak yayımlanan derginin yayın kurulu üyesidir. Arapça ve İngilizce bilen Kâzım Albayrak evli ve üç çocuk babasıdır.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Trabzon, 1956

Okurlar

1 okur beğendi.
1 okur okudu.
1 okur okuyor.
2 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Necip Fazıl'dan etkilenmeyen İslâmcı yoktur. Necip Fazıl'ın Anadolu'yu bir ağ gibi ören 1962-1974 arası konferanslarını da bu aksiyonun önemli bir eşik taşı olarak zikredebiliriz.
Sayfa 31 - Kökler YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ülkücü kesime dair
Ülkücü şovenist kesim ise içlerinde imanlılar azımsanmayacak kadar olmasına rağmen, Komünizme karşı "Nato/ Kontragerilla-Kemalizm" devşirmesi bir yapılanma olmuştur. Bu niteliklerinden dolayı mukaddesatçı gençliğe yönelik eylem yapmaktan da çekinmemişler, Metin Yüksel ve Erdoğan Tuna gibi Akıncı gençleri şehit etmişlerdir. Bu kesimin de Kemalizm ile olan flörtü 12 Eylül askerî darbesinde bitmiş ve "Bir soldan, bir sağdan olsun!" hesabı, birçok ülkücü genç darağacına gönderilmiştir. Öyle ki yaşı büyültülüp asılan bile olmuştur. Necip Fazıl'ın bu kesime yaptığı aşı ise daha sonra semeresini vermiş, Muhsin Yazıcıoğlu başkanlığında "Hilâlci" denilen grup MHP'den ayrılarak BBP'yi kurmuştur.
Sayfa 22 - Kökler YayınlarıKitabı okudu
MSP, Erbakan ve İdeoloji
MSP, doğumunda hiçbir etkisi olmadığı Akıncılar teşkilatlanmasına sahip çıkıyor, diğer partilerin böyle gençlik yapılanmaları olmasına nazaran bu teşkilatı benimsiyordu. Zaten MSP de afiş asma, miting düzenleme gibi militan bir güce ihtiyaç duyuyor, bundan dolayı Akıncı teşkilatlarının Ankara'da bir genel merkeze kavuşmasına da yardımcı
Sayfa 32 - Kökler YayınlarıKitabı okudu
Mirzabeyoğlu'nu dertlendiren hadise...
Gölge Dergisi'nin çıkışında Mirzabeyoğlu ile birlikte olan onun kadim dostu Mevlüt Koç şöyle diyor: "Üniversiteye giderken de hep İslâmî kesimin hâli pürmelalinin acısını içinde duyarak gidiyordu. Sol revaçta idi, ülkücüler de örgütlenmişti. İslâmcı kesim de hâlâ bıyığının teliyle, pantolonunun paçasıyla falan uğraşıyordu! Müslümanların bu hâline; rahatsızlık verecek derecede rahat olmalarına üzülüyordu. Onlar adına utanıyordu! Tüm bu olumsuzlukların bir birikimi olsa gerek; İslâmî kesimin içinde bulunduğu pejmürdelikten duyduğu rahatsızlık, belki de Gölge Dergisi'nin çıkarılma sebeplerinden bir tanesidir... O dönemki İslâmî kesimin durumundan rahatsızlık duyuyordu Mirzabeyoğlu. Hem muhafazakâr ama muhafaza etmeyi bilmemelerinden hem de kendi iptidaî anlayışını İslâm ahlâkıyla özdeşleştirmelerinden ciddi biçimde rahatsızlık duyuyordu. Yani ne karşı olduğu şeyi tanıyor ne taraf olduğu fikri..."
Sayfa 42 - Kökler YayınlarıKitabı okudu
İBDA ve İBDA-C Arasındaki Fark
Yeri gelmiş iken, İBDA ve İBDA-C farkına da kısaca değinmek istiyorum. İBDA, Salih Mirzabeyoğlu'nun bizzat aksiyonu, demeçleri ve eserleridir. İBDA-C (cephesi/cepheleri) ise Mirzabeyoğlu'nun dışında İbda'ya bağlı cephelerin legal veya illegal bağımsız hareketleridir. Birbirinden bağımsız yapıda olan bu cephelerin kanuni veya kanundışı faaliyet göstermeleri tamamen kendi kararları olup bu husus "kendinden zuhur diyalektiği" ile ifadesini bulur. İBDA- C denince tüm cephelerin zümre olarak kastedilmesi söz konusudur ve aralarında fikir birliği haricinde hiyerarşik bir yapı yoktur. İbda Hareketi ifadesi ise Mirzabeyoğlu ile birlikte bu fikre bağlı olanların tüm faaliyetleri olup geneli ifade eder. Bu harekete mensup olan siyasetçi, hukukçu, sanatçı, iktisatçı, sivil toplumcu, eylemci vs. olabileceğini, esasen gönül ve fikir bağı ile her sahada örgütlenmeyi ve en başta ruhî kenetlenmeyi amaçladığını belirtelim. Hiçbir sahayı ihmal etmeyerek "her türlü araçla mücadele" ilkesini benimseyen İbda gençliğinin hedefi, İbda Mimarı Mirzabeyoğlu'nun işaret ettiği üzere, "toplumun genel fikir çerçevesine Büyük Doğu'yu oturtmak" mücadelesidir. Necip Fazıl'ın planladığı "Büyük İslâm Inkılabı" da buradadır.
Sayfa 15 - Kökler YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok