Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Keith Jenkins

Keith JenkinsTarihi Yeniden Düşünmek yazarı
Yazar
8.2/10
9 Kişi
43
Okunma
2
Beğeni
957
Görüntülenme

Keith Jenkins Sözleri ve Alıntıları

Keith Jenkins sözleri ve alıntılarını, Keith Jenkins kitap alıntılarını, Keith Jenkins en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu anlamda dünyayı bir metin gibi okuruz ve mantıksal olarak bu okumalar bitimsizdir. Bununla şunu kastetmiyorum: Dünya/geçmiş hakkında sadece öyküler yaratırız (yani önce dünyayı/geçmişi bilir, sonra onun hakkında öyküler kurarız). Kastettiğim çok daha güçlü bir iddia: Dünya/geçmiş, bize zaten daima öyküler olarak sunulurlar ve bu öykülerin gerçek dünyaya/geçmişe karşılık gelip gelmediklerini, bu öykülerden (anlatmalardan) sıyrılarak bilemeyiz; çünkü “gerçeklik”i, “zaten her zaman” [varolan] bu anlatmalar oluşturur.
Sayfa 21 - Dost
Foucault
'Hakikat'; önermelerin üretimi, düzenlenmesi, dağıtımı, dolaşımı ve işleyişiyle ilgili olarak düzenlenmiş bir işlemler sistemi olarak anlaşılacaktır.
Reklam
Yanlılık Üzerine
Tarihsel yanlılık/tarihçilerin yanlılığı kavramına, her yerde rastlamak mümkündür: Okullarda, sayısız özet tarih kitabının amaçlar/hedefler bölümünde, üniversitelerde ve hemen hemen her tarihsel metin değerlendirmesinde. Yanlılık belgelerin, birincil ve ikincil kaynakların ve kanıtlarının okunması sırasında, açıkca dile getirilir ya da örtük olarak varsayılır.
Empati üzerine
Tarihsel bilgiye ulaşmak için, dünyayı onların gördüğü gibi görmek amacıyla, bu zihinlerde varolan ve yaşamın onlara telkin ettiği bu kültürel kalıntıların/izlerin içine girmek gerekmektedir.
Tarih, asla kendisi için değil, daima birileri içindir. Bundan dolayı, özgül toplumsal oluşumların, özgül konularda söylev vermek üzere kendi tarihçilerine gereksinim duyduklarını söylemek akla uygun görünmektedir.
(Yunanistan’da, Roma’da, Orta çağda, Afrika’da, Amerika’da...) milyonlarca kadın yaşamış olmasına karşın, pek azı tarihte, yani tarihsel metinlerde yer alır. Kadınlar, deyim yerindeyse “tarihten saklanmış”, yani çoğu tarihçinin anlatısından sistematik olarak dışlanmışlardır. O nedenle, bir yandan hem kadınlar hem erkekler erkeksiliği oluşturan bağlantıları araştırırken, feministler bugün “kadının tarihini yeniden yazma”yı görev edindiler. Siz de bu noktada durup, başka kaç grubun, halkın, sınıfın tarihlerde ihmale uğradıkları; nedenleri; şayet bu gözardı edilmiş gruplar tarihsel anlatının odağına yerleştirilseler, şu an odakta yer alan gruplar da kenara itilselerdi, bunun ne gibi sonuçları olabileceği üzerine düşünebilirsiniz.
Sayfa 20 - Dost
Reklam
Marksizmin evrenselciliği, süratle yerelleşerek, ulusal özlemlerin ifadesi haline geldi. Özgürleştirme amacı da çok geçmeden, diktatöryal araçların olumsallıkları içine karıştı. Bu sayede aslında varolan sosyalizm, istemeden kendi potansiyellerini ziyan etti ve bir zamanlar işçilerin yüce iyimser üst-anlatısı olan Marksizm, giderek kötümserliğe büründü.
George Orwell
1984 adlı romanında Orwell, bugünün denetimini ellerinde bulunduranların geçmişi, geçmişi ellerinde tutanların da geleceği kontrol ettiklerini söylemişti.
Cinsiyet-merkezcilik iyi prim yapıyor
Çeşitli merkezlerin ayrıcalıklı olduğunu varsayan, (örneğin, Anglo-merkezli, Avrupa-merkezli, etnomerkezli,cinsiyet-merkezli, akıl-merkezli) bütün eski düzenleyici çerçeveler, artık meşru ve doğal (doğal olduğundan meşru) değil, evrensel olmaktan uzak, tersine son derece özgül bir takım çıkarların eklemlenmesi açısından yararlı, geçici kurmacalar olarak görülmektedirler.
1984 adlı romanında Orwell, bugünün denetimini ellerinde bulunduranların geçmişi, geçmişi ellerinde tutanların da geleceği kontrol ettiklerini söylemişti.
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.