Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kemal Bakır

Kemal BakırDemokratik Eğitim yazarı
Yazar
Editör
7.0/10
2 Kişi
20
Okunma
1
Beğeni
1.290
Görüntülenme

Kemal Bakır Sözleri ve Alıntıları

Kemal Bakır sözleri ve alıntılarını, Kemal Bakır kitap alıntılarını, Kemal Bakır en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eğitim, bilim ve felsefe toplumu biçimlendiren ve ona yön veren önemli üç etkendir, tüm bunları tasarlayan ise felsefedir. Toplumu biçimlendiren eğitimdir, bunun içeriğini bilim oluşturur, bu ikisinin ve özelikle eğitimin mahiyetini de felsefe belirler. Bunu konu alan disiplin ise eğitim felsefesidir. Bu nedenle bütün toplumlar eğitim felsefesine şiddetle ihtiyaç duyar. Tüm bunlar da gösteriyor ki felsefesiz bir eğitim işlevini yerine getiremez.
Sayfa 7 - PegemKitabı okudu
Demokrasiyi sağlayacak tek araç eğitimdir. Bu nedenle bilimsel, özgür bir toplum olmanın yolu eğitimden geçer.
Sayfa 27
Reklam
Dewey'e göre, demokrasi bir erdemdir, eğitim bu erdeme ulaşma sürecidir. Erdem, çocuğa birtakım değerleri aşılayarak değil, iyi huyluluk, nesnellik, hayal gücü, yeni deneyimlere açık olma ve bu deneyimler ışığında düşüncelerini değiştirebilme cesareti teşvik edilerek öğretilebilir. Demokratik eğitimin gereği de budur.
Sayfa 40 - PegemKitabı okudu
Demokratik eğitimde okullar, farklı etnik kökene, dine ve ekonomik gelir düzeyine sahip bireyler arasında herhangi bir ayrım gözetmeksizin fırsat ve imkan eşitliği ilkesine dayalı bir yapıya sahip olmalıdır.
Sayfa 39 - PegemKitabı okudu
Dewey'in deyimiyle, “deneysel natüralizm taneyi samandan ayıran bir yelpazedir. Saman çok değerli sayılmasına rağmen yalnızca saman gider tane kalır.” Doğaya sadık kalan bir deneysel yöntem ona aykırı hiçbir şeyi korumaz, o ne bir sigorta aygıtıdır ne de mekanik bir antiseptik. Fakat yeni bir dünyanın şaşkınlığı karşısında yeni ideal ve değerleri yaratmak için canlılık ve cesaret ile fikirlerin oluşmasına olanak sağlar.
Sayfa 17 - PegemKitabı okudu
Platon'a göre, "Eğitim hem bireyin hem de devletin yapısını düzeltecek en yetkin yöntemdir."
Sayfa 2 - PegemKitabı okudu
Reklam
İlerlemecilik
Dewey, bilginin sosyolojik boyutundan hümanist bir tutumla bireysel boyutuna inerek, onu tekrar felsefi bir anlamda ele alıp bireyler üzerinden toplum geneline ulaşmak ve evrensel bir karakter kazandırmak gibi bir amaçla bilgiyi sürekli değişen ve gelişen dünyada ilerlemenin bir aracı olarak görmüştür (Progressivism). İlerlemecilik olarak bilinen bu düşünceye göre, uygarlığın geleceği bilimsel düşünme alışkanlığının yaygınlaşmasına bağlıdır.
Sayfa 6 - PegemKitabı okudu
Öğrenme önemlidir fakat yapay değil, yaparak yaşayarak olmalıdır.
Sayfa 27
Natüralist eğitim öğretmen merkezli değil öğrenci merkezlidir. Öğrenci yaparak keşfederek öğrenir. Geleneksel eğitimde çocuğa dayatılan kendi haklarından önce eğitim sisteminde istenilerlerin yapilmasidir. Halbuki cocugun haklarının önce gelmesi gerekir.
Reklam
Dewey, tüm felsefenin eğitim felsefesi olarak görülebileceğini ifade eder. Zaten onun felsefesinin büyük bir kısmı eğitim felsefesidir, geriye kalan kısmı ise bunun temellendirilmesidir.
Sayfa 10 - PegemKitabı okudu
Okul farklı sosyal sınıflara mensup bireylere özgür bir ortamda, ortak ilgi alanları geliştirerek kişisel yeteneklerin önünü açmalı ve bunların bağımsızlaşmasını sağlamalıdır.
Sayfa 40 - PegemKitabı okudu
her birey ruhuna egemen olan yetenek doğrultusunda eğitilmelidir.
Sayfa 3 - PegemKitabı okudu
Okul demek küçük bir toplum demektir ve okul toplumun geleceğinin teminatıdır.
Sayfa 42
Eğitim hayata hazırlık safhası değil bizzat yaşamın kendisidir, bu bağlamda bireylerin öğrenme süreçlerini kapsayan okul yaşamı tıpkı gerçek yaşamda olduğu gibi aynı kaideler üzerine temellendirilmelidir.
Sayfa 27
27 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.