Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kenan Çayır

Ayrımcılık yazarı
Yazar
7.8/10
12 Kişi
48
Okunma
2
Beğeni
962
Görüntülenme

Kenan Çayır Sözleri ve Alıntıları

Kenan Çayır sözleri ve alıntılarını, Kenan Çayır kitap alıntılarını, Kenan Çayır en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bedensel görünürlük, modern ön­cesi toplumlarda gelenekler tarafından standartlaştırıldığı için modern toplumun ortaya çıkışıyla daha da önemli hale gelmiş­tir. Giyim bir bedensel korunma aracından çok "sembolik gös­terimin, kimliğin içeriğine dışsal bir form verme aracıdır." Dolayısıyla modern aktörün bedensel görünürlüğü, giyimi ve hatta duruşu onun kendine özgü toplumsal kimliğinin birer yansımasıdır.
Sayfa 28
modern toplumlar hoşgörü değil, ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesi üzerine kurulur.
Sayfa 7
Reklam
Sosyoloji, bireylere kendi kimlikleri (bireysel hikâyeleri) ile büyük toplumsal ve siyasal gelişmeler arasındaki bağı görebilmeleri yetisini kazandırmaya çalışır. Sosyolojik muhayyile denilen bu yeti, insanların içinde bulundukları konumu tarihselleştirebilmeleri, anlayabilmeleri ve eyleyebilen bir toplumsal aktör olabilmelerini sağlar. ‘Anlamak’, şüphesiz, ayrımcılığın yegâne panzehiri değildir. Ancak toplumsal süreçleri anlamak, ayrımcılık konusunda geliştirilmesi gereken eğitimsel, hukuksal, mimari vb. çözümlerin başlangıcıdır.
Sayfa 14
'Kişisel olan aynı zamanda politiktir' sloganıyla özel ve kamusal alanın geleneksel sınırlarını eleştirdiler ve kimlikleri­nin 'bastırılmış yanı' için tanınma talep etmeye başladılar. Bu ta­lep eşit haklar talebinden daha fazla bir şeydi. Anne olup olma­ma da dahil kadının ne olmak istediğine kendinin karar verme hakkını talep edişini, kısacası özerklik talebini simgelemektey­di.
Sayfa 31
baskın grup madun gruplarla ilgili kalıpyargılar üretir.
Sayfa 11
Kalıpyargılarla uğraşmanın zor bir yanı vardır. Zira kalıpyargılar bir kısım ‘doğruluk payı’ taşıyabilirler. Örneğin Roman/Çingeneler arasında gerçekten de hırsızlar vardır. Ancak kalıpyargılar bir grubun tüm üyelerini aynılaştırır, insanları bireysel niteliklerinden soyutlayarak damgalanmış bir grubun üyesi haline getirir. Bu da birçok alanda ayrımcılığa neden olur. Örneğin bir Roman/Çingene iseniz iş bulmanız zordur. Dünyanın en dürüst Romanı/Çingenesi olsanız da insanlar sizi kafalarındaki kalıpyargılarla değerlendirirler.
Sayfa 12
Reklam
Aslında ne baskın grup ne de alt konumlu gruplar homojendir. Her grup içinde, olumsuz özelliklere sahip insanlar olabilir. Ancak baskın grup, alt konumlu grubu, o grubun en kötü üyesiyle tanımlar ve homojenleştirir; öte yandan kendini, en iyi üyelerinin özellikleriyle tanımlar.
Sayfa 12
Alt konumlu grupların da damgalanma sürecine karşı yürüttüğü bazı stratejiler vardır. Bu stratejiler damganın görünür olmasına ya da olmamasına göre değişebilir. Damganın görünür olmadığı durumlarda (eşcinsel olma, Alevi olma vb.), azınlıktaki gruplar kendilerini gizleyip, ikili bir hayat yaşamak zorunda kalabilirler.
Sayfa 13
Bir toplumun bü­tünlüğü kendisine bahşettiği meşru güce dayanmaktadır. Sınırla­rı teorik değil gerçektir: Sınır gümrük ofisleri ile işaretlenmiştir. Toplum vatanın takma adıdır.
Sayfa 36
Her kavram bir neslin, toplumsal kesimin, yaş grubunun ve bağlamın izini taşır. Her kavram toplumsaldır, farklı toplumsal kesimlerin niyetleriyle yüklüdür. Başka bir deyişle dildeki bir kelime her zaman "ikinci el"dir.
62 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.