Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kenan Çayır

Kenan ÇayırAyrımcılık yazarı
Yazar
7.8/10
12 Kişi
47
Okunma
2
Beğeni
954
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Kenan Çayır, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi ve Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürüdür. Çayır, Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Avrupa Konseyi ve EIP Sloveyna’nın ortaklaşa düzenledikleri insan hakları eğitimi seminerlerine ve Gürkaynak Yurttaşlık Enstitüsü’nün eğitici eğitimi seminerlerine katıldı; bu alanda sertifikalar aldı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Eğitim Reformu Girişimi’nin birlikte düzenledikleri “Düşünme gücü” adlı öğretmen eğitimi projesinde uzman eğitici olarak çalıştı. Ders kitapları, yurttaşlık eğitimi, ayrımcılık ve insan hakları eğitimi üzerine çalışmaktadır.
Unvan:
Yazar

Okurlar

2 okur beğendi.
47 okur okudu.
3 okur okuyor.
22 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bedensel görünürlük, modern ön­cesi toplumlarda gelenekler tarafından standartlaştırıldığı için modern toplumun ortaya çıkışıyla daha da önemli hale gelmiş­tir. Giyim bir bedensel korunma aracından çok "sembolik gös­terimin, kimliğin içeriğine dışsal bir form verme aracıdır." Dolayısıyla modern aktörün bedensel görünürlüğü, giyimi ve hatta duruşu onun kendine özgü toplumsal kimliğinin birer yansımasıdır.
Sayfa 28
'Kişisel olan aynı zamanda politiktir' sloganıyla özel ve kamusal alanın geleneksel sınırlarını eleştirdiler ve kimlikleri­nin 'bastırılmış yanı' için tanınma talep etmeye başladılar. Bu ta­lep eşit haklar talebinden daha fazla bir şeydi. Anne olup olma­ma da dahil kadının ne olmak istediğine kendinin karar verme hakkını talep edişini, kısacası özerklik talebini simgelemektey­di.
Sayfa 31
Reklam
modern toplumlar hoşgörü değil, ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesi üzerine kurulur.
Sayfa 7
Her kavram bir neslin, toplumsal kesimin, yaş grubunun ve bağlamın izini taşır. Her kavram toplumsaldır, farklı toplumsal kesimlerin niyetleriyle yüklüdür. Başka bir deyişle dildeki bir kelime her zaman "ikinci el"dir.
Bir toplumun bü­tünlüğü kendisine bahşettiği meşru güce dayanmaktadır. Sınırla­rı teorik değil gerçektir: Sınır gümrük ofisleri ile işaretlenmiştir. Toplum vatanın takma adıdır.
Sayfa 36
Ayrımcılık
Ayrımcılık
Kitabı o kadar sevdim ki, alıntılarla kitabı buraya aktarabilirim. Biri bana dur desin :)) Kitabı bulabilirseniz okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Aslında secbir.org/tr adlı sitede kitabın içindeki makaleler verilmiş. Ama sitede arayarak bulamadım ben. Siz bulabilirseniz bakın. Bulamazsanız da ben makalelerin linkini verebilirim. Keyifli okumalar :)

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
312 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
88 günde okudu
Uzun bir zamanda part part okuduğum:) bu kitapta ayrımcılığın tüm yönleri incelenmiş.Eşitlik kavramına ne kadar ihtiyacımız olduğunundan ziyade eşitliğin ne olduğunu vurgululuyor. Yani istiyorsun da biliyor musun bir de burdan bak diyor.Topluma dair nitelikli okuma yapanların kütüphanesinde bulunması gereken bir eser.
Ayrımcılık
AyrımcılıkKenan Çayır · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201218 okunma
312 syf.
10/10 puan verdi
İnsanın duvar gibi karşısına çıkan bir eser. Bir utanç duvarı. Ayrımcılığı birçok yönüyle incelerken, okuyan herkesin vicdanına ağır taşların oturmaması imkansız. Çünkü okudukça anlıyoruz ki hepimiz az ya da çok, suçluyuz bu konuda. Kitabı okurken karşınıza şu tür kavramlar çıkacak: Ayrımcılık, ayrımcılığın sosyolojik temelleri, önyargı ve kalıpyargılar, ayrımcılığın etkilediği gruplar, ayrımcılığın hukuksal boyutları, ırkçılık, toplumsal cinsiyet... Türkiye'de ayrımcılığın nelerden kaynaklandığını, hayatın hangi aşamalarında karşımıza çıktığını birçok örnekle açıklıyor kitap. Bunu yaparken de hem zihnimize hem de vicdanımıza dokunuyor. Kitapta yapılan değerlendirmelerden bir örnek: "İnsan ilişkilerinin en incelikli savunma mekanizması olan yansıtmalı özdeşimde, kişi kendisinde olmasına tahammül edemediği mutlak kötü malzemeyi başka birine öyle bir şekilde yansıtır ki, yansıtılan kişi bilinçdışı olarak kendisine yansıtılan, maledilmeye çalışılan kötülükle özdeşim kurar ve yansıtana kötü davranmaya başlar. Bu sayede ‘kendini doğrulayan kehanet’ misali, yansıtmayı yapan, kötülüğün kendisinden değil de kötü olarak gördüğü kişiden geldiğine daha da ikna olur." Hepinizin aklına bu yoruma verilebilecek bir örnek geliyordur muhakkak... Yaptığımız yanlışların farkına varmak ve kendimizi sorgulamak adına bu kitabı okumalıyız diyorum. Merak edenler, secbir.org/tr adlı siteden kitapta yer alan makalelere ulaşabilir.
Ayrımcılık
AyrımcılıkKenan Çayır · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201218 okunma