Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Korkut Ulucan

Korkut UlucanŞampiyon Geni yazarı
Yazar
7.8/10
4 Kişi
49
Okunma
4
Beğeni
448
Görüntülenme

Hakkında

1976 İstanbul doğumludur. İlk öğretimini Tuzla Merkez İlköğretim Okulunda, orta öğretimini Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesinde tamamladı. Marmara Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliğinden 1999 yılında mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bölümünde sırasıyla master (2003) ve doktora (2009) programlarını tamamladı. Aynı zamanda 2000- 2009 yıllarında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 2009- 2012 yılları arasında biyoteknoloji firmalarında danışmanlık yaptıktan sonra Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde 2012- 2014 yıllarında öğretim üyeliği yapmıştır. 2014 yılında “Moleküler Genetik” doçentliğini almış ve halen hem Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bölümünde, hem de Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde Tıbbi Genetik, Farmakogenetik, Beslenme Genetiği, Spor Genetiği ve Gen Dopingi konularında dersler ve seminerler vermektedir.
Unvan:
Prof. Dr.
Doğum:
İstanbul, 1976

Okurlar

4 okur beğendi.
49 okur okudu.
2 okur okuyor.
29 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Genetik yapımızdaki değişiklikleri iki ana sınıfta toplayabiliriz; mutasyonlar ve polimorfizmler. Mutasyonlar, genlerde meydana gelen değişikliklerdir ve bir toplumdaki sıklıkları %1'in altındadır ve bir hastalık ile ilişkilidir. Aslında mutasyonları, her zaman olmasa da genellikle kötü huylu değişimleri belirtmek için kullanırız. Birçok hastalığın altında mutasyonlar yatar. Mutajen adı verilen kimyasal maddeler, mesela nikotin, genetik yapımızda değişiklikler meydana getirir ve bu değişimler çoğunlukla bizler için istenmeyen sonuçlar doğurur.
Sayfa 36 - Destek Yayınları: Ağustos 2022Kitabı okudu
"Epigenetiğin en etki çeken yönü veya bilim insanların en merak ettikleri tarafı özellikle genetik ile açıklanamayan duygu durum bozuklukları ve hastalıkların altında yatan epigenetik profilin açıklanmasıdır."
Reklam
Kafeinin en önemli etkisi şüphesiz ki dikkatimizi biraz daha fazla toplamamızla ilgili. Kafein, merkezi sinir sistemimizde etkisini nöron hücrelerinde adenozin reseptörlerine bağlanarak gösterir. Bu reseptör molekülleri gerçekte adenozin adı verilen moleküller tarafından uyarılır ve bizlerde uyku durumlarının devamını sağlar, gün içinde bazı zamanlarda üzerimize çöken uyku ataklarının gelmesine neden olur. Kafein ise bu reseptörlere bağlanarak adenozinin bağlanmasını engeller, dikkatimizi toparlamanın ve odaklanma ile ilgili mekanizmanın daha aktif olmasını sağlar. Bunun nedeni de kafeinin kimyasal yapısı adenozin molekülünün bir bölümüne çok benzemesinden dolayı reseptörleri bloke etmesidir. Aslında burada kafeinin yaptığı hücreleri kandırmaktadır.
“Bazı durumlarda genleri oluşturan A, T, G ve C nükleotidlerinin dizilimlerinde çok ufak, 1-2 nükleotidi kapsayan farklılıklar olabilmektedir. Bu farklılıkları bazen anne ve babamızdan alırız, bazen de bizim hücrelerimizde kendiliğinden meydana gelebilir. Eğer meydana gelen bu değişimlerin oranı bir popülasyonda %1’den fazlasında görülüyorsa bu değişime polimorfizm denir. Genlerimizdeki polimorfizmler eğer sadece bir nükleotidin değişmesine neden oluyorsa buna ‘tek nükleotid polimorfizmi’ (single nucleotide polymorphism), kısaca SNP denir. Bu farklılıkların %1’den az ve bir hastalık ile ilişkili olduğu durumlara ise ‘mutasyon’ adı verilir. Örneğin bizlerdeki A-B-0 kan grubunu düşünelim. Bizlerde bu farklılığa neden olan olay polimorfizmlerdir.”
İnsanlardaki çeşitliliklerin nedeni sadece genetik olarak açıklanamaz,epigenetik mekanizmalar da bu farklılıkların oluşmasından sorumludur.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
250 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
37 günde okudu
Spoile az da olsa içerir
Epigenetik çevresel faktörlerin canlı çeşitliliğine etkilerini amaçlayan bir bilim dalıdır(sy 15). Kitap biyoloji bilmeyen bir insanın anlayabileceği düzeyde yazılmış. Yazarın emeğine sağlık bitirmemek için uğraştığım nadir ve güzel kitaplardan. İlgimi çeken çok bölüm oldu . Çok severek okuduğum ise GDO ile farklarının açıklandığı bölümdü. GDO canlıda olmayan genlerin canlıya aktarılması iken epigenetikte genler zaten canlının DNA’sında var ,çevresel faktörler genin işleyişinde değişikliğe neden oluyor. Dışardan bir gen aktarımı yok.Hastalıkların tedavisinde bu yöntem kullanılmaya çalışılıyor .Bu süper bir şey. Bilim şaşırtmaya devam ediyor. Hayran olmamak elde değil. kitabın yazarı hocama da böyle bir kitabı bizlerle buluşturduğu için çok teşekkür ediyorum.
Genlerden Davranışlara Epigenetik
Genlerden Davranışlara EpigenetikKorkut Ulucan · Destek Yayınları · 202225 okunma
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Mesleğime giden yolda okuduğum şu an için en iyi kitap, araştırılacak ve okunacak çok bilgi var. Konulara daha farklı bakış açısından bakmamı sağladı. Dopingin aslında ne kadar da ciddi olduğunu tekrar hatırlamış oldum. Gen dopingi ise en çok dikkatimi çeken konu oldu. Tekrar tekrar okunacak kitaplardan biri.
Şampiyon Geni
Şampiyon GeniKorkut Ulucan · Destek Yayınları · 201922 okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
Çocuğunuz bir Agassi, Messi veya Bolt olabilir mi? Gerçek doping genlerinizde mi saklı? Kitapta sırasıyla değinilen konular şu şekilde: 🎖”Şampiyon” kimdir? Doğuştan şanslı olan mı, çok çalışan mı? 🎖”Şampiyon geni” gerçekten var mı? 🎖Neden bazı futbolcular hep kırmızı kart görür? Oyun dışı kalmak onların genlerinde mi yazılıdır? 🎖Gene yönelik beslenme ve psikolojik destek nasıl sağlanır? 🎖Kişiye özel doğru antrenman metodu nasıl bulunur? 🎖Bağımlılıklardan kurtulmak için doğru egzersiz var mıdır? 🎖”Gen dopingi” nedir? 🎖Hangi genlere doping uygulamak mümkündür? Genetik uzmanı Korkut Ulucan, yıllardır moleküler genetik üzerine yaptığı çalışmaların şaşırtıcı sonuçlarını kaleme alıyor bu kitabında. Konsantrasyonun, ödül odaklı olmanın, depresyonun, hızın, zaferin ve yenilginin insan geninde gizlenen şifrelerini ve genetik biliminin bu yeni keşfedilen alanının bütün bir hayatı nasıl etkileyebildiğini bilimsel verilerle ortaya koyuyor. Tüm bilimseverlerin keyifle okuyabileceği bir kitap olan Şampiyon Geni , özellikle moleküler biyoloji ve genetik okuyanlar için kesinlikle tavsiye ediyorum. Kitabın ilk baskısı, 2019 yılında Destek Yayınları tarafından yayımlanmıştır.
Şampiyon Geni
Şampiyon GeniKorkut Ulucan · Destek Yayınları · 201922 okunma