Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

M. Gökçen Daş Darıcı

M. Gökçen Daş DarıcıOsmanlılarda İstihbarat Faaliyetleri (1300-1750) yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
226
Görüntülenme

M. Gökçen Daş Darıcı Sözleri ve Alıntıları

M. Gökçen Daş Darıcı sözleri ve alıntılarını, M. Gökçen Daş Darıcı kitap alıntılarını, M. Gökçen Daş Darıcı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
x2 espiyonaj :))
Çaldıran Savaşı'nın istihbarat özelinde dikkat çekici bir detayı da casusluk vazifesiyle Şah İsmail tarafına gönderilen Şeyh Ahmed'in Şah’ın elinden kurtulup üstelik mühim malumatlarla dönmesidir. Şeyh Ahmed, adamları tarafından yakalanıp Şah'ın huzuruna götürüldüğünde, I. Selim'in ordusundaki Türkmen Beylerinin Şah'ı desteklediğini ve savaş esnasında taraf değiştirerek ordusunu içeriden bozacaklarını söylemiş, bazı Türkmen Beylerinin ağzından kendisinin yazdığı mühürlü mektupları da delil olarak göstermişti. Şah İsmail buna inanıp çok sevinerek kendisine izzet ve ikramda bulunmuş Türkmen Beylerine cevaben yazdığı mektuplarla Şeyh Ahmed'i geri göndermişti. Bu malumat üzerine I. Selim muharebe planını gözden geçirmişti. Muharebede kazanan taraf Osmanlı olurken Şah İsmail savaş alanından yaralı olarak kaçmış, kendine benzeyen Mirza Ali Sultan adında bir adamı da Şah İsmail olduğunu söyleyerek teslim olmuştu.
Sayfa 213 - kitabeviKitabı okudu
eldeki veriler ışığında klasik dönem Osmanlı merkez idaresince istihbarat elde etmek için; Casuslar, Diller, Martolos ve Voynuklar, Tercümanlar, Eflak-Boğdan- Erdel Voyvodaları, Tebdiller, Ulaklar, Tacirler ve Elçiler kanallarının kullanıldığı söylenebilir. İstihbarat stratejilerinin ise bilgi kanallarıyla elde edilen malumatın çeşitli süreçlerden geçirilerek işlenmesi olduğu ve ilk devirlerden itibaren karşı casusluk başta olmak üzere; yanıltma, dil alma, dezenformasyon (yanlış bilgi yayma), propaganda, rüşvet, sabotaj gibi yöntemler kullanılarak, karşı tarafın faaliyetlerini engellemek ve onları manevi açıdan çökertmek gibi çeşitli şekillerle uygulandığı ifade edilebilir.
Sayfa 303Kitabı okudu
Reklam
Diplomasinin en belirgin taraflarından birinin gizlilik olması, onu doğal olarak istihbaratın konusu haline getirmektedir.
Sayfa 258 - kitabeviKitabı okudu
İmparatorluk devri fetih hareketleri ile istihbarat çalışmaları paralel olarak yürütülmüştür. İstihbaratın; özellikle harp sahasındaki başarıya olan katkısı yadsınamaz ölçüdedir. İstihbarat kanal ve stratejilerinin yanlış kullanılıp yorumlandığı misallerde ise başarıya yönelik olumsuz etkilerini görmek mümkündür. Başka bir deyişle; istihbaratın sağlıklı yollarla edinilmesi kadar, onun yorumlanıp belirli bir stratejinin geliştirilmesi de önemlidir ki bu, istihbaratın özüne en uygun davranış biçimidir. Aksi durumlarda faydadan çok zarar getirdiğine dair pek çok örneğe tesadüf edilmiştir.
Sayfa 233 - kitabeviKitabı okudu
tercümanlar, istihbarî faaliyetlere olumlu katkısı veya olumsuz etkisi olan diplomatik birer casus görünümündeydiler. Karşı casusluk sicilleri nispeten daha kabarık olsa da Osmanlı istihbaratında oldukça önemli bir görev ifa ettiklerini belirtmek gerekiyor. Diplomasinin silah gücüne galip geldiği 17. yüzyılda önemleri daha da artacak fakat idarenin onlara duyduğu güvensizlikte değişen pek az şey olacaktır.
Sayfa 78 - kitabeviKitabı okudu
dil: esir edilip konuşturulan düşman askeri
dillerin ayrı ayrı yerlerde tutulup sorgulandıktan sonra ağız birliği etmişçesine aynı şeyi söylemiş olmaları, düşman hakkında edinilen bilgiyi kesinleştiriyordu
Sayfa 235Kitabı okudu
Reklam
akıllı adam 2.Bayezid
Propaganda da karşı istihbarat stratejisi noktasında sık başvurulan bir yöntemdir. Böylece devletler gözdağı verme, durumu olduğundan farklı gösterme gibi yanıltma hileleriyle hasımlarını yanlış hamleler yapmaya zorlayabiliyorlardı. Mesela, Semendire Emiri Evrenosoğlu Ahmed Bey Macar Kralı'nın iki casusunu yakalayıp II. Bayezid'e sunmuştu. Sultan, casusların öldürülmemesini; Modon, Koron ve Navarin'in fethinden (1500) sonra, elde edilen esirlerden işe yarar olmayanların siyaset edildikleri (öldürülme) meydana gönderilmelerini, o korkunç manzarayı izlettikten sonra da casusların serbest bırakılmasını emretmişti. Müneccimbaşı'nın nakline göre casuslar durumu krala anlatınca, kral büyük bir korkuya kapılıp isyan etmekten vazgeçmişti.
Sayfa 130 - kitabeviKitabı okudu
İbn Kemal (1468-1536), Orhan Bey'in istihbarat konusunda çok hassas davrandığını, düşmanlarının arasında devamlı bir casusunun bulunduğunu, dolayısıyla düşmanın yaptığı her hareketi, hatta savaşa niyetlendiklerini dahi önceden haber aldığından düşmandan evvel harekete geçtiğini naklediyor
Sayfa 180 - kitabeviKitabı okudu
Casusluğun özünde bilgi alıp satmak, başka bir ifadeyle değersiz bir bilgi karşılığında daha değerli bilgi elde etmek stratejisi yatıyorsa Osmanlı casusu bunu en iyi şekilde yapmış deyim yerindeyse daha büyük balığı yakalamak için küçük balık gözden çıkarmaktan çekinmemiştir.
Sayfa 304Kitabı okudu
II. Mehmed döneminin merkezi idareyi en çok yıpratan dış meselelerinden biri; Drakula ya da Kazıklı Voyvoda adıyla bilinen Eflak hâkimi III. Vilad Tepeş'tir. Pek çok kez merkezi idarenin itimadını boşa çıkaran tüyler ürpertici işkenceleriyle etrafa dehşet saçan, bir hile ile Osmanlı'nın önemli komutanlarını öldürten voyvodanın elinden eyaletin alınmasında yürütülen askeri istihbaratın rolü vardır. Vlad'in emre itaatsizliği seferin görünen nedeni olmuş, 1462 kışında Evrenosoğlu Ali Bey bir miktar akıncı birliği ile keşif ve dil alma amacıyla Eflak üzerine gönderilmişti. II. Mehmed keşif birliğinin ardından Eflak üzerine yönelmişti. Voyvoda Vilad üzerine Sultan'ın geldiğini haber alınca sarp dağlara kaçıp saklanmış; ancak Eflak akıncılarının 7 bini Sultan'ın ordusu tarafından etkisiz hale getirilmiş pek çoğu da daha sonra kendilerinden istihbarat elde edilmek üzere esir edilmişti. dipnot: Drakula bu savaştan canlı kurtulmayı başarmış ve Macarlara sığınmıştır. II.Mehmet Eflak hâkimliğini Drakula’nın kardeşi Radul'a vermiştir.
Sayfa 119 - kitabeviKitabı okudu