Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Manfred Hutter

Manfred HutterDünya Dinleri yazarı
Yazar
6.3/10
9 Kişi
25
Okunma
0
Beğeni
336
Görüntülenme

Hakkında

Manfred Hutter, Bonn Üniversitesi'nde profesördür. Genellikle azınlık dinleri, karşılaştırmalı dinler ve İslam öncesi Arabistan hakkında yazmakla ilgilenir.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Feldbach, Avusturya, 6 Haziran 1957

Okurlar

25 okur okudu.
1 okur okuyor.
3 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
4. Kültür Şekillendiren Bir Güç Olarak Taoizm
Taoizm'in "kültür şekillendiren" tarafının sıra dışı vakası, özellikle Tao Te Ching'le ilişki kuran Batı kültüründe "ruhani" Taoizmin yayılıp benimsenmesidir. Etkilenmenin başlangıcı Bertolt Brecht ve Hermann Hesse gibi yazarların eserlerinde Taoist ögeleri kullandıkları 20. yüzyılın ilk yarısına uzanır. Aynı zamanda Tao Te Ching, doğru şekilde yaşamak için geniş kapsamlı bir "başvuru kitabı" olarak okunmuştur. 70'lerin ortasından itibaren Taoizm'in yayılması, Yin Yang öğretisi gibi Taoist düşünce biçimlerinin, New Age akımların daha geniş bağlamda manevi alternatiflere dahil olması sonucunda yeni bir ivme kazandı. Ama Tao Te Ching geri planda kaldı.
Zhang Daoling ve Göksel Üstatlar
Dini Taoizmin ilk dönemlerinde coğrafi ağırlık noktası, Siçuan eyaletinin Çengdu şehriydi. İnanışa göre Laozi, dünyada gerçekliğe olan saygının eksikliği yüzünden sayıları artmakta olan şeytanları yenmek ve insanların dini sorularına cevap vermek üzere kendisini vekil kılmak için, 142 yılında bir mağarada Keşiş Zhang Daoling'e göründü. Böylelikle Zhang Daoling, herkesi doğru inanca götürecek olan göksel üstatlığa (ti-an-shi) yükseldi. Zhang Daoling vahiylerinde, insani hatalar ile hastalık veya şanssızlık arasında doğrudan bağ kurma fikirlerinin yanı sıra, tanrılarla insanlar arasındaki etkileşim yordamlarını geliştirdi ve bu görüşler Çin'de yaygınlık kazandı.
Reklam
Taozim'in dini amacı ölümsüzlüğe ulaşmaktır. Taoist, yalnızca görünüşte ölür. Gerçek bedeni değil, sadece bedenmiş gibi görülen bir hali gömülür. Gerçek bedeni cennette ya da bir mutluluk adasında yaşamaya devam eder. Buna göre Taoizmin merkezinde insan hayatı yer alır. Çünkü insan, manevi güçleriyle hayatını kozmik katmanlar ve Üç Temizler'e bağlama olanağına sahiptir. Prensipte ruhban olanlar (rahipler) ve ruhban olmayanlar; erkekler ve kadınlar manevi kuvvetlerde eşit paya sahiptirler. Tao herkes için bilinebilirdir; temiz bir yaşam sürüp ritüellerini yerine getiren ve kararlı bir zihin yapısına sahip herkes için ölümsüzlük olanağı vardır.
Tayvan'ın kendisi yok olnasın da :D
Özellikle Taoizm'in Tayvan'daki güncel rolünden söz edilmesi gerekir. Tayvan kendini dini Taoizm'in yardımıyla Çin kültürünü yok olmaktan koruyacak siyasi kudrete sahip görüyor.
4. Kültür Şekillendiren Bir Güç Olarak Taoizm
Hiç kuşkusuz, her biri kendine özgü olan kültürel ögeleri Konfüçyüsçülük, Taoizm ve Çin Budizminden ayırt etmek mümkün değildir. Üç din de tarihleri boyunca iç içe geçmiştir, bu yüzden haklı olarak "Üç Öğreti" olan Sanjiao'dan söz edilir. Budist metinlerinin Çinceye yapılan ilk tercümeleri, Taoist literatüre göre hareket etmiştir ve onun etkisi altında bir "çeviri dili" yaratmıştır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
133 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
19. Yy’da yaygın olan “Evrensel Din” kavramını ve bir dinin evrensel nitelikte olması için taşıması gereken niteliklerden bahsedilmiş. Yakın tarihimizde “uydurulmuş” dinlerin geniş kitlelerce neden inanıldığını anlamanız konusunda kısmen yeterli. Fakat okumaya değer mi tartışılır.
Dünya Dinleri
Dünya DinleriManfred Hutter · Runik Kitap · 202025 okunma
133 syf.
5/10 puan verdi
Dinler hakkında ansiklopedik ve genel bilgileri öğrenmek istiyorsanız okumanızı tavsiye ederim. Bahailik ve Taoizm'in ne olduğunu pek bilmiyordum, bu iki dine yer verdiği için 5 puan verdim.
Dünya Dinleri
Dünya DinleriManfred Hutter · Runik Kitap · 202025 okunma