Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Markus Miessen

Markus MiessenKatılım Kâbusu yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
4
Okunma
0
Beğeni
354
Görüntülenme

Hakkında

1978 doğumlu, mimar, danışman, eğitimci, yazar. 2002'de mekânsal uygulamalara ve kültür araştırmalarına odaklanan ve işbirliğine dayalı bir çalışma sistemi izleyen Miessen Stüdyosu'nu, 2007'de ise diğer bazı meslektaşlarıyla birlikte Berlin merkezli mimari projesi nOffice'i kurdu. 2008 yılında Did Someone Say Participate? adlı eseri Independent gazetesi tarafından tüm zamanların en iyi on mimari kitabından biri seçildi. Londra Mimarlar Birliği, Berlage Enstitüsü, Rotterdam Üniversitesi, Columbia Üniversitesi ve MIT gibi kurumlarda dersler ve konferanslar verdi. Slovenya'ya Avrupa Birliği başkanlığı sırasında danışmanlık yapmanın yanı sıra pek çok uluslararası kurumun da danışmanlığını üstlendi. 2008'de Winter School Middle East'i kurdu. Sık sık uluslararası dergiler için yazılar yazan, çalışmaları çok çeşitli yayın organlarında ve mekânlarda yayımlanıp sergilenen Miessen halen Hochschule für Gestalgung'da mimarlık ve küratörlük profesörü olarak hizmet veriyor, Kuveyt'te bir araştırma projesi üzerinde çalışıyor, doktora yapıyor ve Archive Journal dergisinin editörlüğünü yürütüyor. Çeşitli işbirlikleri çerçevesinde yayımladığı eserler şunlardır: Spaces of Uncertainty (Müller +Busmann, 2002), Did Someone Say Participate? An Atlas of Spatial Practice (MIT Press, 2006), The Violence of Participation (Sternberg Press, 2007), With/Without: Spatial Products, Practices, and Politics in the Middle East (Bidoun, 2007), East Coast Europe (Sternberg Press, 2008), Institution Building: Artists, Curators, Architects in the Struggle for Institutional Space (Sternberg Press, 2009) ve When Economies Become Form (Berlage Institute, 2009).
Unvan:
Alman Mimar ve Yazar
Doğum:
Bonn, Almanya, 1978

Okurlar

4 okur okudu.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sorun şu ki “katılım”, “topluluk” ve “sürdürülebilirlik” sözcüklerinin aşırı kullanımı az çok anlamsızlaşmalarıyla beraber ilerliyor. Bu sözcükler bir değerlilik cilası yaratıyorlar, ama yüzeyi kazdığınızda asıl meselenin eleştirel biçimde sorgulanmadığı kolayca görülüyor. Katılım çoğunlukla gerçek bir dönüşüm süreci yerine kestirme bir teskin etme yöntemi oluyor.
1960’larda ve 70’lerin başında en öne çıkan eleştiri ve protesto araçları fiziken sokağa çıkmakken, bugün internet, dar toplantılar ve başka türlü mikro-siyasetler yoluyla salt kamusal gerçekliklerin yıkılarak fiziksel olmayan, çoğunlukla içine kapanık, daha doğrusu seçilmiş siyasal ve kültürel erişim biçimlerine dönüşmesine giderek daha çok tanık oluyoruz.
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
Politikacılar ve seçilmiş temsilciler, onlara karar verme gücü bahşeden halk adına karar vermeleri beklenirken kendi eylemlerinin sorumluluğunu alma anını referandum yoluyla ertelemektedir. Herkese sordukları bir mesele hakkında vizyon ya da fikir sahibi olmaya bile ihtiyaç duymazlar. Ne yazık ki referandum da fikir üretmez. Sadece çoğunluk ile azınlık arasındaki ilişkiyi aynen takip eder.
Herkesi kapsayan bir demokrasiden bazen ne pahasına olursa olsun kaçınmak gerekir. İşbirliğine dayalı her türlü yapıda, ağda ya da kurumda çatışmaların aşılması ve pratiğe geçilmeşi en nihayetinde ancak birinin sorumluluk almasıyla mümkün olur.
...Bu durum her referandum için kesin olarak doğru sayılamaz elbette, ama genellikle kazanan taraf, sıklıkla ilan edildiği gibi aşağıdan-yukarıya demokrasi değil, parası olanlardır.
'Bazı insanlar çok güzeldir.Görünüşleri ile değil,söyledikleri ile değil.Olduklarıyla.'
Markus Miessen
Markus Miessen

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok