Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Martin Buber

Martin BuberBen ve Sen yazarı
Yazar
7.5/10
11 Kişi
76
Okunma
31
Beğeni
4.608
Görüntülenme

Hakkında

Martin Buber, Avusturya doğumlu Yahudi asıllı bir filozoftur. Ben-sen ve ben-o ilişkileri arasındaki fark merkezli bir tür dinsel varoluşçuluk üzerine kurduğu diyalog felsefesi ile ünlüdür.
Unvan:
Filozof
Doğum:
Avusturya, 1878
Ölüm:
1965

Okurlar

31 okur beğendi.
76 okur okudu.
5 okur okuyor.
177 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tanrı ne bizimle canlı, doğrudan bir ilişki içerisine girer, ne de bize, kendisiyle ilişkiye girme gibi bir lütufta bulunur.
Sayfa 31 - Lotus yayınevi
Eğer ben yalnız kendim içinsem, neyim ben? Ve eğer şimdi değilse, ne zaman?
Sayfa 66 - Kopernik
Reklam
Kum tanesinde bir Dünya görmek Ve cenneti bir yaban çiçekte, Avucuna sığdır sınırsızlığı Ve sonsuzluğu bir saate... (William Blake)
Kopernik
BEN, gerçekliğe iştirakinden dolayı gerçektir. İştirak ne kadar mükemmelse, BEN de o kadar fazla gerçek hale gelir...
Kopernik
Ve hakikatın bütün ciddiyeti içinde dinle: "O" olmaksızın, bir insan yaşayamaz. Fakat kim sadece onunla yaşarsa, insan değildir...
Kopernik
Ben, ben olmak için bize ihtiyaç duyar.
Martin Buber
Martin Buber
"Karar veren kimse hürdür, çünkü o, varlık huzuruna adım atmıştır." ~
Martin Buber
Martin Buber
Reklam
"Alın yazısı kişiyi sürüklemez, kişiyi bekler." ~
Martin Buber
Martin Buber

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
152 syf.
·
Puan vermedi
Buber felsefe, ahlak, etik, ruh ve modern düşünce ile din olgusunu yanyana getirerek Tanrı üzerine; ve Tanrı Tutulması olarak ifade ettiği, cağımızın yaşadığı bu sessizlik ve belirsizliği içine alan dönemini (tanrının sessizlesmesi ?) kıyas ve cikarimlari ile hakikatin perdelenmesinin onun ortadan kalkmış olmasıyla aynı olamayacağını ifade ediyor. "Sessizlik" Buber'in kendi tanımlaması olmasından ziyade bağzı çağdaş filozoflarin atiflarini kapsıyor. kızgınlığın, inkarin, nefretin olması durumunda dahi mutlak olanin degismezligini ve nesnelestirilemez oluşunu vurguluyor. Bununla birlikte Buber'in Ben-Sen ve Ben-O ilişkisi olarak tanımladığı kavramsal bir olgu var. Bunu yazmak biraz uzun fakat Buber'in en önemli kavramlari arasında yer aldığını eklemiş olayım. Üstüne çalışılması gereken , varoluşsal bir gerçeklik olan mutlak yalnızlığı da içine alan ve ben ile öteki arasındaki ilişkiyi cercevelendiren bir olgu, ya da yapı mi denmeli, ya da ilişki yöntemi, tanımlaması, şekli... bulamadım doğru kelimeyi şu an. Üstünde daha fazla duracağım ama.
Tanrı Tutulması
Tanrı TutulmasıMartin Buber · Lotus Yayınları · 200034 okunma
216 syf.
·
Puan vermedi
Ne anlattı bu Buber bize? Onun dilini anlamak biraz zor, ama ilerledikçe onun kullandığı kavramlara ve kelimelere yüklediği diğer anlamlara alışıyoruz. Bununla birlikte yine çok dikkatli ilerlemek gerekiyor. Kişinin kişiyle, tabiatla, nesneyle ve son olarak Tanrı ile olan ilişki biçimlerini değerlendiriyor. Bunlar BEN-BEN (Ice dönük, ötekini
Ben ve Sen
Ben ve SenMartin Buber · Kopernik Kitap · 201742 okunma
216 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
İnsan davranışının iki boyutluluğuna uygun olarak insanın dünyası da iki boyutludur. Konuşabildiği iki temel kelimeye uygun olarak insanın davranışı da iki boyutludur. Temel kelimeler tek kelimeler değil, kelime çiftleridir. Temel kelimenin biri, BEN-SEN kelime çiftidir. Diğer temel kelime, BEN-O kelime çiftidir. Dolayısıyla insanın BEN’i de iki boyutludur.” “BEN-SEN temel kelimesi, kişinin ancak bütün varlığıyla söylenebilir. ... Bilgi yoğunluğu açısından ağır bir kitap. Bazen sayfada denileni oturup düşündüğünüz olabilir. Bazen de ne diyor bu ya dediğiniz de. Olası bir durum size şöyle deyim bazı insanlar felsefe ve din kavramlarını aynı anda aynı paragrafta yürütemez ya da yürütemez. O yüzden bu iki kavramı bir arada görmek istiyorsanız, bu konular da bilgim var diyorsanız tam size göre bir kitap. Ufak bi bilgi verelim yazar hakkında. Diyalog felsefesinin en önemli düşünürlerinden olan Martin Buber Dinsel varoluşçu felsefeyi temsil eder. Buber’e göre,Hakikat Ben ve Senin karşılaşmasından zuhur eder. Onun felsefesi ”ilişki”dir. Diyalog karakterli ilişkidir. Gerçeklik, hakikat tek başına sahip olunan ve zihinsel olarak inşa edilen bir şey değildir. Kitapla kalın. :)
Ben ve Sen
Ben ve SenMartin Buber · Kopernik Kitap · 201742 okunma