Mehmed Çavuşoğlu

Mehmed ÇavuşoğluDivanlar Arasında yazarı
Yazar
Derleyen
8.4/10
19 Kişi
103
Okunma
3
Beğeni
1.422
Görüntülenme

Hakkında

15 Ocak 1936 tarihinde Ordu’nun Perşembe ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Perşembe’nin Saray Köyü’nde (1945), orta öğrenimini Ordu Ortaokulu, Afyon Lisesi ve Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı (1956). İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı’nı bitirdi (1962). Eski Türk Edebiyatı Kürsüsü'nde Ali Nihat Tarlan’ın asistanı oldu (1962). 1973 yılında doçent, 1985 yılında profesör oldu. Mimar Sinan Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu (1985-1987). 15 Temmuz 1987 tarihinde vefat etti. Lise ve üniversite öğrenciliği yıllarında şiirle uğraştı. Çeşitli dergilerde yayımladı. Divan Edebiyatı ile ilgili makaleler yazdı.
Tam adı:
Prof. Dr. Mehmed Çavuşoğlu, Mehmet Çavuşoğlu
Unvan:
Türk Akademisyen, Edebiyat Tarihçisi, Yazar
Doğum:
Perşembe, Ordu, Türkiye, 15 Ocak 1936
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 15 Temmuz 1987

Okurlar

3 okur beğendi.
103 okur okudu.
3 okur okuyor.
20 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ben içerimm :)
Mey-i gül-reng var iken sâki Kim içer kahveyi kara sudur "Ey sâki, gül renkli şarab varken kahveyi kim içer? O bir kara sudur"
Sayfa 58 - SâniKitabı okudu
Reklam
Sözüm odun gibi olsun hakikat olsun tek
Sayfa 104 - KİTABEVİKitabı okudu
Emânî: Zehr-i kahrın sor lebin sorma dilâ ağyardan Nükte-i meşhurdur olur mezâk-ı mâr telh (O sevgilinin tatlı dudağını değil, âşıklarına ettiği acı işkencelerin haberini sor râkibden ey gönül; meşhûr sözdür, yılan damağı acıdan hoşlanır.)
Ne yanar kimse bana âteş-i dilden özge Ne açar kimse kapım bâd-ı sabâdan gayrı
Sayfa 26 - KİTABEVİKitabı okudu
Gönlüm ziyâde dardır ey akl pendi ko Gen yerde eylegil yüri var kethudâlığı (Ey akıl, benim gönlüm oldukça sıkıntı içindedir, huzursuzdur; sen git de kâhyalığı gen yerde(geniş yer) yap)
Sayfa 97 - KİTABEVİKitabı okudu
Var iken yüzün güle meyl eylemez dil bülbülü Ârife bir gül yeter lazım değil tekrâr gül "Senin yüzün varken gönül bülbülü gülle ilgilenmez; anlayışı olana bir gül yeter, başka gülün gereği yoktur" Necâtî Bey
Divanlar Arasında
Divanlar Arasında
Reklam
Divanlar Arasında
Divanlar Arasında
kitabının 27. sayfasında Mehmet Çavuşoğlu, okuyucuya divân şiirinde gül unsurunun önemini belirttiği bir bölümde konuyla ilgili şunları söyler: Gülün üzerindeki, eskilerin Jâle dediği çiy danelerinin güneş tarafından çekildiği gerçeği şâirlerimizce birbirinden güzel hayallerle anlatılmıştır. Onaltıncı yüzyılın feleğin çenberinden geçmiş şâiri ince duygulu Hayalî Bey'in şu beyitindeki kadar güzeline ben rastlamadım: "Germ olup benzettiğiyçün kendüyi ruhsâruna Âfitâba jalelerden oldu seng-endâz gül" "Coşup kendinden geçerek, parlaklıkta kendisini senin yanağına benzetti diye, gül, güneşe çiylerden taş atar oldu."

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
131 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Kitap için rahatlıkla şunu söyleyebilirim: Dîvan şiirine merakı olanlar için kesinlikle biçilmiş kaftan.. Mehmed Çavuşoğlu hocamız, dîvan edebiyatındaki belli başlı mazmunları çeşitli örneklerle okurun karşısına koyarak mazmunları örnekleriyle kavramamızı sağlamaya çalışmıştır. Tek sevmediğim yanı fazla ince olması oldu. Kesinlikle daha hacimli ve daha bol içerikli olmasını isterdim ama bu haliyle de kitap, eski türk edebiyatı için güzel bir kaynak teşkil etmektedir.
Divanlar Arasında
Divanlar ArasındaMehmed Çavuşoğlu · Kitabevi Yayınları · 2006102 okunma
131 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Yazarın bu kitabının dili oldukça ağır.. Farsça olan şiirlerin tercümesinin anlaşılması bile,çaba gerektiriyor. Fakat insan okudukça değişik bir haz duyuyor. Bu tür seven okurlara tavsiye eder, iyi okumalar dilerim.
Divanlar Arasında
Divanlar ArasındaMehmed Çavuşoğlu · Kitabevi Yayınları · 2006102 okunma
131 syf.
·
Puan vermedi
Her satırında mutlaka bir yazım yanlışı vardı. İçindeki bilgiler çok güzel, keyifli ama yazım yanlışları kitaptan aldığım hazzı dibe indirdi. Düzeltilerek tekrar basılmalı.
Divanlar Arasında
Divanlar ArasındaMehmed Çavuşoğlu · Kitabevi Yayınları · 2006102 okunma