Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Bulğen

Mehmet BulğenTarihten Günümüze Tartışmalı İnanç Meseleleri 1 yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
8.5/10
12 Kişi
66
Okunma
4
Beğeni
1.618
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Akademisyen, İlahiyatçı, Yazar

Okurlar

4 okur beğendi.
66 okur okudu.
5 okur okuyor.
58 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
"Ben onları ne göklerin ve yerin yaratılışına ne de kendilerinin yaratılışına şahit kılmadım..." Kehf/51
Sayfa 11 - Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları
Günümüzde fizik, astronomi ve biyoloji gibi bilimlerde yaşanan önemli ilerleme ve kazanımlara rağmen insanoğlu, yaratılışla ilgili soruların çoğuna henüz nihai anlamda cevap verebilmiş değildir.
Sayfa 13 - Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları
"O her an yaratma halindedir." ayetinde ifade edildiği gibi Kur'an yaratılışın hali hazırda devam eden bir süreç olduğunu söylemektedir. Dolayısıyla Kur'an yaratmayı sadece başlangıç ile sınırlayan, tanrıyı bir saatçi ve evreni de onun kurduğu saat olarak gören deistik yaklaşımlara karşı çıkmaktadır.
Sayfa 16 - Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları
Tevrat'a göre Adem kadına "yaşayan her şeyin annesi" anlamına gelen Havva ismini vermiştir.
Sayfa 58 - Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları
İlk insanın yaratılışı yoktan değil, toprak, su ve ruh gibi daha önceden mevcut olan varlıkların bir araya getirilmesi suretiyle oluşmuştur. Ancak bu süreçler arasındaki geçişlerin nasıl gerçekleştiği Kur'an'da beyan edilmemiştir.
Sayfa 8 - Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
512 syf.
8/10 puan verdi
Bir çok bilim adamı, felsefeci ve kelâmcı hocaların makalelerinden müteşekkil etmiş bir eser olduğunu başlangıçta söyleyebilirim. Makalelere verilen başlıkların çoğu ciddi derecede merak uyandırıcı olarak seçilmiş ama bazı makaleler yazarları farklı olmasına rağmen neredeyse hep aynı şeyi anlatıyordu. Özellikle Hudus delili noktasında o kadar çok tekrar oldu ki bir süre sonra atlamak zorunda kaldım. Kitabın, İslâm düşünce ekollerine göre yaratılış" kısmı ziyadesiyle ilgi çekici ve doyurucuydu. İkinci kısımda modern bilim üzerinden Bigbang ve Hudus delili işleniyor. Burada özel olarak belirteceğim şey ise; Kelâmcıların, Bigbang'i Allah'ın varlığına delil saymasının -nedensellik kuramı hariç- pekte makul olmadığıdır. Çünkü bilimin anladığı yokluk ile kelâmcıların anladığı yokluk aynı şey değildir. Kitabın bu bölümünde bulunan bilimsel bilgiler bize, güncel araştırmaların ne noktada olduğunu da gösteriyor. Son kısımda Evrim Teorisi üzerine yazılmış makaleler sizi bekliyor. Bir makalenin bir biyolog tarafından yazılması da eserin kıymetini arttırmış. Genelde bu makalelerde Kur'an ile Evrim arasında bir sorun olmadığı vurgulanıyor. Kur'an'ın ne reddi ne de kabulü olduğu varsayımı fikri üzerine beyanlar da bulunuluyor. Enis Doko'nun Evrim teorisi ve İslam düşüncesinde yaratılış üzerine iki farklı birleştirici teorisi de var. Velhasıl, Hudus delili kısmı haricinde kitaptan yeterli verimi aldım. Te'lif sahiplerinin kalemine bereket...
Din ve Bilim Açısından Yaratılış
Din ve Bilim Açısından YaratılışEnis Doko · M.Ü.İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları · 03 okunma
323 syf.
6/10 puan verdi
Mehmet Bulğen & Enis Doko - Güncel Kelâm Tartışmaları (2014)
Bu Mehmet Bulğen ve Enis Doko gibi iki değerli akademisyenin editörlüğünü yaptığı, Türkiye’de pek rastlamadığımız türden bir çalışma. Ancak maalesef benim beklentilerimi karşılayan bir kitap olamadı. Kelâm için de iyi bir başlangıç olacağını umuyordum ama görülen o ki öyle bir çalışma da değilmiş. Kitap belli zaman aralıklarıyla düzenlenmiş sunumların metinleri ve peşine o gün yapılan müzakerelerinin yazıya geçirilmesiyle oluşturulmuş. Bir iki sunum haricindeki sunumlar için oldukça müspet şeyler söylenebilir ancak müzakereler genel itibariyle benim adıma can sıkıcıydı. Bazı ilahiyatçılarımız bilgi eksikliğinin neden olabileceği miktarın ötesinde akıl yürütme ve idrak sorunları yaşamış gibi görünüyor ve bu da doğal olarak müzakere kalitesini diğer katılımcıların eforuna bakmaksızın düşürebiliyor. Beklentimin altında kalmasının bir diğer sebebi kelâma başlangıç için (genel bir görü kazanmak ve ilgi geliştirmek için) uygun olmaması fakat bu tamamen benim kabiliyetsiz seçimim de olabilir.
Güncel Kelam Tartışmaları
Güncel Kelam TartışmalarıEnis Doko · Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları · 201422 okunma