Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mehmet Maksutoğlu

Mehmet MaksutoğluArapçayı Öğreten Kitap yazarı
Yazar
9.0/10
25 Kişi
71
Okunma
9
Beğeni
2.722
Görüntülenme

Hakkında

Eskişehir’de Kırım kökenli bir âile içinde 1939 yılında doğdu. İnkılâp İlkokulunu (1950), Eskişehir Lisesini (1956) ve Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesini (1960) bitirdi. İzmir İmam-Hatîp Lisesi’nde Meslek Dersleri Öğretmeni olarak Arapça, Farsça, İngilizce ve Hadîs öğretti. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde İslâm Târihi Asistanı oldu (Temmuz 1961). Tunus’ta (1961-63) doktora tezi ile ilgili malzeme topladı, dilbilgisini bildiği Arapça'nın pratiğini yapmak imkânını buldu. Dördüncü sınıfına kabûl edildiği Burgiba Yaşayan Diller Enstitüsü Arapça Bölümü’nü bitirdi. Türkiye’ye dönüp İstanbul, Başbakanlık Osmanlı Arşivinde belge inceledi, 1966 yılı Mart ayında " Tunus’ta Osmanlı Hâkimiyeti" konulu doktorasını verdi. İngiltere’de, University of Cambridge’de Faculty of Oriental Studies’de (1967-70), Türkçe öğretti, orientalistlerin nasıl yetiştirildiklerini gördü. Türkiye’ye dönüp Diyânet İşleri Başkanlığına bağlı olarak İzmit, Ankara ve İstanbul’da vâizlik yaptı, askerlik görevini Yedek Subay olarak yaparken bir askerî okulda Târih ve İngilizce öğretti (1970-73). İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nde öğretim üyeliği yaptı (1973-82), İslâm Târihi ve Arapça öğretti. Askerlikte öğrendiği ‘dili, hep bir ağızdan tekrarlama’ metodunu, yazdığı Arapça kitaplarında uyguladı. Marmara Üniversitesi'nde 1983 yılında Yardımcı Doçent, 1986 da Doçent ve 1995 yılında Profesör oldu. İzinli olarak gittiği Malezyadaki International Islamic Universty’de 4 yıl (1991-95) Târih ve Medeniyet Bölümü başkanlığı yaptı, Osmanlı Târihi öğretti. Orada iken yazdığı Osmanlı History adı geçen üniversite tarafından bastırılıp (1999) textbook olarak kullanıldı. Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde bir yıl daha öğretim üyeliği yaptıktan sonra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi kurucu dekanı olarak Eskişehire gitti. 28 Şubat 1997 olayı gölgesinde YÖK tarafından öğrenci verilmeyen fakülteye Türk Dünyâsından (Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Âzerbaycan, Kırım, Tataristan’dan 5 er erkek) öğrenci getirilmesi, bu öğrencilerin Eskişehir’de tatarca olarak eğitilmesini isteyen 4,5 sayfalık rapor-dilekçesini, akla gelebilecek BÜTÜN yetkili makamlara resmî yazı olarak gönderdi. Böylece, misyonerlerin ve mahzurlu görülen İslâmî görüşleri temsîl edenlerin faaliyetlerine karşı, Türk Dünyâsında İslâm’ın, Türkiyedeki gibi anlaşılması yolunda sağlam adım atılmış olacaktı. 2004-2005 öğretim yılında izinli olarak gittiği Kazakistan’ın Türkistan Beldesindeki Hoca Ahmed Yesevî Milletlerarası Türk-Kazak Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı. 2006 yılında yaş haddi sebebiyle emekli oldu. Hollanda Rotterdam Milletlerarası İslâm Üniversitesinde bir dönem öğretim üyeliği yaptı.
Unvan:
Prof. Dr.
Doğum:
Eskişehir, 1939

Okurlar

9 okur beğendi.
71 okur okudu.
6 okur okuyor.
57 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Fâtih'in yıktığı devlet "Roma İmparatorluğu" idi; Bizans DEĞİL!
Türkmen Nedir?
İslama girdiler ve bunlara 'Türk-i Îman' (Îman Türkü, inanmış Türk) denildi. Türk-i Îman, zamanla, Türkümân, daha sonra da Türkmen şekline geldi. Kısacası, İslam'a giren Oğuz Türk'üne "Türkmen' denilir oldu.
Reklam
Osman Bey, oğlu Orhan Gazi'ye vasiyyetinde şöyle demişti: "Her kim Hak Teâlâ'nın buyurmadığı bir iş tavsiye ederse, onu kabûl etme, bilmediğini ulemâya danış, bir işi bitirmeden öbürüne başlama."
Eğitim
Bu kitabı Arapça okumak isteyen,ilahiyat okuyan ve Arapçayi bende öğrenmek istiyorum diyen herkese şiddetle tavsiye ederim. Harika bir kitap sade bir dilde bol örnekli tam herseyi rahatça anlayabileceginiz bir ders kitabı.
Oğuzlar'dan kabilenin atası Salur, Hz. Muhammed (a.s) zamanında yaşadı. Kendisinden sonra kabilenin başına geçen Çanak Han, İslam'a girdi. Öteki Türk boyları, aşiretleri ve aileleri de İslam'a girdiler ve bunlara "Türk-i Îman" (Îman Türkü, inanmış Türk) denildi. Türk-i Îman zamanla "Türküman" daha sonra da "Türkmen" şekline geldi. Kısacası, İslam'a giren Oğuz Türk'üne "Türkmen" denilir oldu. Not: Salur, Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Dağ Han'ın dört oğlundan biridir.
Sayfa 32

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
584 syf.
6/10 puan verdi
Kitabı 4 yıl önce almış, 1 yıl sonra çalışmaya başlamış, 1 yıl da ara vermiştim. En sonunda bitirmek nasib oldu :) Bu kadar ağırdan almam, sonuna bir türlü ulaşamadığımız bir sarmaşık gibi konunun içinde başka konuların çıkması dolayısıyla gözümün korkmasından ileri geliyor. Arapça'nın zorluğu biraz da sizin öğrenmeyi ne kadar istediğinize ve ne kadar sevdiğinize bağlı. Tam anlamıyla öğrenebildiğim söylenemez :) hiçbir kitap Arapçayı öğrenebilmek için tek başına yeterli değildir. En azından ben öyle bir kitap bilmiyorum. Gramer konularıyla, verilen örneklerle sade bir anlatımı var, bazı yerlerde yazım yanlışları olsa da dikkatli bir okumayla düzeltilebilir. (Yinede dil öğretme amacıyla hazırlanmış bir kitapta yazım yanlışı olmamalıydı.) Bir Arapça öğretmeninin anlatımıyla birlikte ilerleyince faydalı olacaktır. Kelimeler ve gramer bilgileri için ayrı iki defter kullanılması daha sonrasında pratiklik açısından çalışmanızı kolaylaştırabilir. Konuları en temelden aldığından benim için olmasa da, daha önce Arapça dersi görmeyen, Arapça yazmayı ve okumayı bilmeyenler için ideal bir kitap.
Arapçayı Öğreten Kitap
Arapçayı Öğreten KitapMehmet Maksutoğlu · Akdem Yayınları · 202044 okunma
599 syf.
·
Puan vermedi
Es-selâmu aleykum. Arapça'ya en temelden, sıfırdan başlamak isteyenler için çok ideâl ve faydalı olabilecek bir kaynak. Seviye temelden alınıyor ve yeni başlangıçlar için kademe kademe ilerliyor. Arapça hazırlık ilahiyat okuyanlar ya da yeni başlayanlar için çok verimli olacağını düşünüyorum.
Arapçayı Öğreten Kitap
Arapçayı Öğreten KitapMehmet Maksutoğlu · Ensar Neşriyat · 201444 okunma
312 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitabı Arapça okumak isteyen,ilahiyat okuyan ve Arapçayi bende öğrenmek istiyorum diyen her yaş kesimine şiddetle tavsiye ederim. Harika bir kitap sade bir dilde bol örnekli tam herseyi rahatça anlayabileceginiz bir ders kitabı.
Açıklamalı Kolay Arapça
Açıklamalı Kolay ArapçaMehmet Maksutoğlu · Ensar Neşriyat · 20163 okunma