Melikşah Sezen

Eşref-i Mahlukatı Anlamak yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
9.5/10
57 Kişi
310
Okunma
82
Beğeni
5,2bin
Görüntülenme

Melikşah Sezen Sözleri ve Alıntıları

Melikşah Sezen sözleri ve alıntılarını, Melikşah Sezen kitap alıntılarını, Melikşah Sezen en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İmam Mâturîdî'nin dünya ve dünyalığa, makam, zenginlik ve her türlü taltife karşı müstağni tavrını en güzel anlatan nakillerden birini Ahmed Eflâkî (ö. 761/1360) paylaşır. "Şeyh Maturidi'ye "dilediğini iste" dediler. O da "istememeyi istiyorum dedi şeklindeki rivayet, imamın istiğna ve zühd hâlini yansıtan en özlü paylaşımlardan biridir. Eflâkî bu rivayeti, cenneti istemenin dahi bir nâkısa olduğuna dair Mevlânâ'nın izahatını paylaştıktan sonra aktarır. Dolayısıyla bağlam itibariyle imamın istememe tavrını, Allah'ın rızası ve cemâli ile müşerref olmak dışında her şeyi kuşatacak kadar geniş bir bağlamda kullandığı hissedilir.
Sayfa 197Kitabı okudu
Söz konusu nakle göre, Bağdat'tan halife el-Muttakî'nin emriyle fetva sormak üzere Semerkand'a gelen bir elçi, eski elbiseler içerisinde bulunan imamı görünce onun imam olduğuna ihtimal vermemiş ve "Mevlânâ nerede?" diye sual etmiş, imam da “Mevlâmız Allah'tır" diye mukabelede bulunmuş. Bunun üzerine "Hâce nerede?" diye sual etmiş, imam da "Hâce Mustafa'dır" diye mukabelede bulunmuş. Elçi nihayet "Ebû Mansur nere- de?" diye sual edince, imam "Ebû Mansur bu fakirdir" diye cevap vermiştir.Bu nakil hem onun halktan farklı giyinmediği yönünde el-Hâsirî'nin naklettikleriyle paralel olduğu gibi hem de onun zühdüne yönelik tüm takdimlerle uyum içerisindedir
Sayfa 196Kitabı okudu
Reklam
Tarih XV. yüzyılı gösterdiğinde İslâmî ilimlerde zirveyi temsil gücünü elinde bulundurarak öne çıkan bazı ilim merkezleri görülmektedir. Bu merkezlerin başında, Timur’un torunu Uluğ Bey'in (ö. 852 / 1449) inşa ettirdiği, gerçekten çok önemli ilim adamlarına ev sahipliği yapan Buhara ve Semerkand Medreseleri gelmektedir. Bu tarihte, kadınların ilmî tahsilde bulunmalarına karşı müspet bir hava bulunduğunu Buhara Medresesi’nin girişindeki kitåbeden anlayabiliyoruz. Medresenin tậc kapısı üzerinde yer alan kitâbede “hikmeti aramak, erkek ve kadın her Müslümanın görevidir"149 meâlindeki hadis-i şerif yazmaktaydı.
533 öğeden 681 ile 533 arasındakiler gösteriliyor.