Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Metin İşçi

Metin İşçiSiyasi Düşünceler Tarihi yazarı
Yazar
8.7/10
7 Kişi
23
Okunma
3
Beğeni
1.581
Görüntülenme

Metin İşçi Gönderileri

Metin İşçi kitaplarını, Metin İşçi sözleri ve alıntılarını, Metin İşçi yazarlarını, Metin İşçi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İNSANLAR ARASINDAKİ EŞİTSİZLİĞİN SEBEPLERİ
"Özgürlüğün bir kısmını korumak için diğer kısmını feda etmek gerekir, bu da tıpkı bedenin kurtarılması için bacağın kesilmesine razı olmak demektir. "
Sayfa 301Kitabı okudu
VAHŞİ SOYLU
Doğal yaşama döneminde hiçbir şekilde görülmeyen eşitsizlik, insan aklının ve becerisinin gelişmesine paralel olarak ortaya çıkmıştır.
Sayfa 300Kitabı okudu
Reklam
Toplumsal Sözleşmenin Artısı/Eksisi
Rousseau filozoflara dayanarak: ''Özgürlüğün bir kısmını korumak için diğer kısmını feda etmek gerektiğini, bunu da tıpkı bedenin kurtarılması için bacağın kesilmesine razı olma şeklinde özetlenmiştir.''
Sayfa 299Kitabı okudu
Machilavelli
Akıllı hükümdar vatandaşlarını er zaman kendisine muhtaç etmelidir. Onları sürekli kendine bağımlı kılacak tek yol budur
Machilavelli
Bir ülkeyi elde tutmak için büyük bir şans ve maharet gereklidir. En gerekli çarelerden biri, işgal kuvvetlerinin o oülkeye yerleşmesidir. Böylece ülkede çıkacak karışıklıklara anında müdahale imkanı doğar. Bu konuda en ideal davrananlar Türklerdir. Eğer onlar Balkanlara yerleşmeselerdi, bütün ustalıklarına rağmen orada tutunamazlardı.
Machilavelli
Gaye vasıtayı meşru kılar. Mesela din ve ahlak kurumu devletin egemenliğine yardımcı oluyorsa gereklidir.
Reklam
ST.AUGUSTUNUS'UN SİYASİ DÜŞÜNCESİ(GÖK VE YER DEVLETLERİ)
Tanrının kontrolü altındaki gök devleti ise günahsız insanların devletidir. Bu devlet düzenin günah olmadığı için beden arzularının tatminine dayanan mülkiyetle, insanın yaratılışına ters düşen kölelik yoktu. Yani gök devletinin yönetimi eşitliğie dayanmakta idi. Bu devlette yöneticilerle halk arasındaki ilişkiler sevgi ve saygıdan ibaretti. Halk, yöneticilerin emirlerine uyarken, yöneticiler de halkın iyiliğini düşünmekteydi. Yani gök devletinde yöneticilerin tek amacı halka hizmet etmekti. Adem ile Havva'nın cenneten kovulamalarından doğan yer devletinde ise, hem kölelik ve hem de mülkiyet vardı. Fakat eşitlik yoktu. Yer devletinde yönetici, halkın iyiliğini düşünmekten daha çok, mevki ve makam sevgisi ve başkalarından üstün olmak amacıyla hareket etmek istemekteydi.
Stoacılık ve Marcus Aurelius
İnsanın kendi iradesi dışındaki olaylardan uzak durması gerektiğini: ''İradenin dışında gerçekleşen her şey benim için hiçtir'' şeklinde ifade etmektedir.
Epiktetos ve Stoacılık
Bu konuda bilgisiz olan biri, başına gelen iyilik ve kötülüklerin sebebini başkalarında ararken, bilge kimse iyilik ve kötülüklerin sebebi olarak kendini görmelidir.
Epiktetos ve Stoacılık
Siyasal düşüncesi her durumda mutluluğa dayanır. Eğer insan kendisine acı veren bir olaya engel olamıyorsa, o şeyin kendi elinde olmadığını düşünmelidir. Çünkü insanı rahatsız eden acı ve üzüntüler değil, onlarla ilgili düşüncelerdir. Mesela; ölümden, hastalıkdan, fakirlikten korkarsan sefil olursun, o halde elinde olmayan şeyle uğraşmaz. Sana verileni almaz, küçük görürsen, o zaman ilahlaşır ve mutlu olursun.'' demektedir.
Reklam
Epiktetos ve Stoa
Her türlü kötülük ve baskıya karşı katlanmayı kaderci bir anlayışın ilkesi saymıştır. İnsanın dünya hayatını, tiyatro sanatçılarının rolüne benzeten epiktetos, bunu ilahi hikmet, zeka, düzen ve akıllı olmak şeklinde özetlemiştir. Kendiis b yoldan asla sapmamıştır; ''Başıma gelen sıkıntıları seviyorum. Zira tanrıların benim için istedikleri şeyler, benim hakkımda daha hayırlıdır.'' diyerek kadere boyun eğmiştir.
Seneca ve stoacılık
Seneca'ya göre köleleik yeryüzünden hiçbir zaman tamamen kaldırılamaz, ancak şekil değişir. Köle olmayan hiçbir kimse yoktur. Kimi paranın, kimi şehvetin, kimi şöhretin, kimi de hırsın kölesidir.
Seneca ve stoacılık
Ona göre insan başına gelen felaketleri tebessüm ve cesaretle karşılamalı üzülüp sızlanmamalıdır. Çünkü insan, ancak bu yolla ruhlar alemine yükselebilir. Nasıl ki diyet, bazı hastalıkların tedavi edilmesine yarıyorsa, yoksulluk, sürgün edilmek veya sevdiklerinden bazılarını kaybetmekde insan ruhunu olgulaştırır. Buna karşılık; ''Hayatında büyük acılar ve sıkıntılar görmemiş insanlar en küçük bir olay karşısında direnme güçlerini kaybederler.'' diyordu. Hayatın sıkıntılarını yenebilmek, hangi sınıftan olursa olsunlar büyük adamların işidir.
Roma Stoası ve Yeni Stoacılık
İnsanın zihni faaliyetinin konusu şarkta din, Eski Yunanistan'da felsefe, Roma'da çeşitli toplulukları bir arada tutmanın eseri olan hukuk olmuştu.
Stoacılık ve Poseidonios
Yeryüzünün iyi ve kötülerin mücadelesine sahne olduğunu savunarak, Zerdüştlüğün dualizmini(Hürmüz ve Ehrimen felsefi açıdan temsil etmiştir.
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.