Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Milner-Gulland Robin

Milner-Gulland RobinRusya ve Sovyetler Birliği Tarihi yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
9
Okunma
2
Beğeni
435
Görüntülenme

Milner-Gulland Robin Sözleri ve Alıntıları

Milner-Gulland Robin sözleri ve alıntılarını, Milner-Gulland Robin kitap alıntılarını, Milner-Gulland Robin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ruslar ilk zamanlardan itibaren kendilerine "Biz kimiz?” diye sorduklarında, arkaplanda, "Biz neyiz?" ve "Biz neredeyiz?" gibi daha önemli sorular peyda olmuştur. Bu sorulardan hiçbirine kesin bir yanıt verememe durumu, Rus kültürel ve genel tarihinin dinamiğinde psiko-tarihsel bir etken olmuştur.
Sayfa 275Kitabı okudu
Kitaplardaki sözler evreni sulayan ırmaklardır,bilgelik pınarlarıdır; kitapların dipsiz bir derinliği vardır.
Sayfa 180 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“İkona” Hıristiyan anlayışında ve ibadetinde çok önemli bir yere sahipti. İbadet ve dua için iki yönlü bir kanal olarak geçici olan ile sonsuz olan arasında aracılık yapıyorlardı. Bir kiliseyi süsleyen kutsal portreler dini törenlere katılıyor ve böylece "ölüler ve canlılar toplumunu oluşturuyordu. Robin Cormack'ın sözleriyle "sanat Bizans'ın işleyişi açısından temeldi" bu, Ortodoks dünyanın geri kalanı açısından da geçerliydi; "ikonasız bir Bizans kültürü bambaşka bir kültür olurdu.
Sayfa 216Kitabı okudu
Konstantinopolis 1204 yılında IV. Haçlı Seferi sırasında yağmalandıktan ve bunun ardından tarihsel Bizans toprakları üzerinde rakip bir Latin Kilisesi örgütlenmesi kurulduktan sonra, Doğu'nun Batı'ya yönelik korkusu ve güvensizliği toplumun her katmanına derinlemesine işledi.
Sayfa 125Kitabı okudu
İlk önce Rus hükümdarlarının Hazar unvanı "Kağan"ı benimsemiş olması ilginçtir; bu, kendilerini bir anlamda Hazarların ardılı olarak gördüklerinin bir işaretidir. Yine Rus hükümdarlar, Hazar hükümdarlarınca çokça kullanılan yaba biçimli tamga'yı (erk simgesi) da benimsemişlerdi (bugün bağımsız modern Ukrayna'nın amblemi olmuştur bayraklarına işli).
Batı ile Doğu arasındaki bölünme 1054 yılında meydana geldi. Bunun gerekçelerini, ayindeki bazı farklılıkların ve Kutsal Teslis'in hangi formüle göre tanımlanacağına ilişkin hayli önemli bir mesele oluşturuyordu. Bu sorunlar kolayca çözülebilirmişe benziyor olabilirdi ve aslında inançlılar kitlesinden çok hiyerarşinin yukarısındakileri ilgilendiriyordu; ne var ki iki taraf arasındaki rekabet zamanla iyice kızıştı ve bölünmeyi gidermeye yönelik birkaç çaba kısa ömürlü oldu.
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
Önünde sonunda paganları üstümüze salan Tanrı'ydı; onları kayırdığından değil, günahkâr işlerden uzak durabilelim diye bizleri cezalandırmak için bunu yapmıştı.
Sayfa 182Kitabı okudu
Rus ülkesinin ilk Hıristiyan hükümdarı Olga, Konstantinopolis'te Helena (Yelena) adıyla vaftiz edilmişken, I. ve II. Vladimir'in vaftiz adları Basil'di (Vasili); Yaroslav'in Hıristiyan adı Georgios'tu (Yuri). Keşişler ve rahibeler (çoğunlukla önceki adlarının başharfiyle başlayan) yeni bir Hıristiyan adı alıyorlardı.
Sayfa 122Kitabı okudu
Dünyanın gözünde Rus edebiyatı belki de Rus kültürünün en görkemli parçasıdır. Dünyaca en çok bilinen, klasik Rus romanıdır ve Rus romanının parlak çağı şaşırtıcı ölçüde kısa sürmüştür
Sayfa 164Kitabı okudu
Latinceye dayanan BATI ile daha çok Yunanca konuşan DOĞU arasındaki gerilimlerin önceki yüzyılda su yüzüne çıkmış olduğu doğrudur.
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
PETRO Batı Avrupa giysileri giyme zorunluluğu getirerek sınıflar arasında hemen gözle görülür ve aşılamaz bir ayrıma neden oldu. Geri dönüp bakıldığında bu, organik görünen Rus toplumunun sonunu acımasızca simgeliyordu ve bu organik toplum zaten "Rossiya"ya dönüşmekteydi.
Sayfa 155Kitabı okudu
Petro tüm bu Batılı adetlerine karşın kendi Rus tarihini biliyordu ve bundan dersler çıkarmıştı). Aslında Petro göründüğü kadar dinsiz, dahası Ortodoksluk karşıtı değildi (büyük bir manastır ve birkaç kilise kurdu; kilisede ilahiler okumayı seviyordu ve bir yığın dini kitabı vardı)
Sayfa 157Kitabı okudu
Petro Moskova'ya dönüşünün ertesi gününde, aristokrasinin üyelerince törenle selamlandı ve onlara gülünç görünen bir hareette bulundu Keskin bir jilet çıkarıp aristokratların sakallarını traş etmeye başladı. Acı verici olduğuna şüphe olmayan bu hareket ne işin içindekilere ne genelde halka o kadar komik gelmişti. Petro'nun bundan böyle izleyeceği "Batılılaşma" politikasının sembolik bir hareketi olarak yorumlanmıştır. (Yıl 1698)
Sayfa 154Kitabı okudu
İgor Destanı çoğunlukla Hıristiyan olmayan bir dünya görüşünü yansıtan, Eski Rusya'dan günümüze kalmış tek yazılı yapıttır.
Sayfa 190Kitabı okudu
İnsanlar ikonalara belirli bir nezaket gösteriyordu. Geleneksel Rus evinde, evin en büyük odasına girildiğinde sağ karşı köşede, çoğunlukla yüksek bir yerde kumaş örtülü bir ikona asılıdır ve konuklar tarafından saygıyla selamlanır.
Sayfa 217Kitabı okudu
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.