Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mithat Şükrü Bleda

Mithat Şükrü Bledaİmparatorluğun Çöküşü yazarı
Yazar
7.8/10
7 Kişi
22
Okunma
3
Beğeni
1.480
Görüntülenme

Hakkında

Mithat Şükrü Bleda (1872, Selanik - 19 Şubat 1956, İstanbul), II. Meşrutiyet döneminin önde gelen siyasetçilerindendir. İttihat ve Terakki'nin kurucuları arasında yer almış ve genel sekreterliğini yapmış, Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nın 3 döneminde Serez, Drama ve Burdur mebusluğu yapmış, Malta sürgünleri arasında yer almıştır. 1935-1950 yılları arasında Sivas milletvekilliği yapmıştır. 1872 yılında Selanik'te doğmuş ve Mülkiye Mektebi­'ni bitirdikten sonra İttihat ve Terakki Fırkası'nın kuruluşunda vazife almış­tır. İttihat ve Terakki'nin uzun müd­det "katib-i umumi"liğini yapan ve merkez-i umumi azası olan Mithat Şükrü Bleda 1950 seçimle­rine kadar sırasıyla Serez, Drama, Burdur ve Sivas mebusu olarak Meclis-i Mebusan ve TBMM'ye gir­miş ve 1950 yılında siyasî hayattan ayrılmıştır. 19 Şubat 1956'da İstanbul'da vefat etmiş, vasiyeti üzerine Hürriyet-i Ebediye şehitliğine gömülmüştür. Bir İmparatorluğun Çöküşü başlığı altında kitaplaştırdığı ve önemli bir kaynak teşkil eden anıları oğlu Turgut Bleda tarafından günümüz Türkçesine uyarlanarak yayınlatılmıştır (Remzi Kitabevi, 1979).
Unvan:
Osmanlı siyasetçisi
Doğum:
Selanik, 1872
Ölüm:
İstanbul, 19 Şubat 1956

Okurlar

3 okur beğendi.
22 okur okudu.
1 okur okuyor.
30 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hüseyin Cahit Yalçın Cemiyete Üye Olmazdan Evvel
İttihat ve Terakki Cemiyeti, vatanı kurtarmış bir örgüttür. Bu cemiyete karşı kalbimde minnettarlık hisleri doludur. Fakat içimde yalnız yaşamak isteyen ve hiçbir kayda tahammülü olmayan isyanlar mevcuttur... H.C.Y
Türk idarecilerinden Boğazlayan Kaymakamı Kemal Bey, Yozgat Mutasarrıfı Nusret Bey, Diyarbakır Valisi Dr. Mehmet Reşit Beyler ne güne duruyorlardı. Yakaladılar ve Divan-ı Harbe sevk ettiler. Bunlardan Kemal Bey, Nusret Bey' hüküm giyerek idam edilmişlerdir. Vali Dr. Mehmet Reşit Bey tahkikat esnasında hapishaneden kaçırılmış ve sonra intihar etmiştir. Bütün bir devrin suçlusu onlarmış gibi ve Türkiye’de öteden beri rahat durmadan isyan çıkaranlar suçsuzmuş gibi bir hava içinde tarihin hatasını «Nemrut Mustafa Divân-ı Harbi» kararı yapmıştır. Bu kararda mahkûm olan ne Kemal ne Nusret ve ne de Vali Dr. Mehmet Reşit Beylerdir. Bu kararda hükümet ve divan kendi kendilerini ve Türk milletini mahkûm etmiştir.
Reklam
Osmanlı İmparatorluğu yıkılıyordu, oysa bu haliyle bile Avrupalılar onun haşmetinden korkuyorlardı. Hariciye Nazırı Fuad Paşanın Paris’te Avrupa ülkeleri devlet adamlarıyla yaptığı bir toplantıda ortaya atılan, “ Dünyanın en büyük devleti hangisidir?” sorusuna : “Osmanlı İmparatorluğu” cevabını verdiği zaman kıs kıs gülenler vardı. Lakin Fuad Paşa ciddiyetinden şaşmadan şöyle devam etmişti konuşmasına : “Evet, dünyanın en büyük devleti Osmanlı İmparatorluğudur. Nasıl olmasın ki yüzyıllardan beri sizler dışarıdan bizler içeriden bütün uğraşmalarımıza rağmen hala onu yıkamadık.”
Bleda Enver Paşa'yı anlatıyor
Birinci Dünya Harbinden sonra diğer İttihatçılarla beraber memleketten çıkarılmıştı. Odesa, Berlin, sonra Moskova’ya gitti. Bu sıralarda en büyük emeli, Turan ülkesi hayalini gerçekleştirmekti. Orta Asya ve Anadolu’daki Türkleri birleştirerek bir imparatorluk kurmayı düşünüyordu.
Ittihat Terakki Ağzından I. Dünya Savaşına Giriş
Harbe ancak kendimiz gerekli bulduğumuz zaman girebilirdik, o kadar. Almanlar böyle istemişti diye orduyu seferber edecek değildik. O nazik devrede Almanya İmparatorluğu ile bir antlaşma imzalamamızı tenkit edenlere verilecek cevap şudur: Bir cihan harbi elle tutulacak hale gelmeden hayli önce İtilaf devletlerine yanaşmak yolunda birçok
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
288 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
İttihat ve Terakki Fırkası'nın Katibi Umumisi Şükrü Bleda'nın çok önemli konularda bildi verdiği hatıratı.Bu eser de ciddi manada çoğu soruya cevap bulma imkanı var.İttihat ve Terakki'nin kurulması,işleyişi,önde gelen isimler hakkında ilginç bilgiler,dünya savaşına giriş ve sonucu,cemiyet ileri gelenlerin ülkeden çıkış özellikle Talat Paşa'nın hali,durumu,yaptıkları ve yapamadıkları,Malta sürgünü;bu sürgün de idam ihtimali yüksek 16 şahsın Malta'dan kaçışları,bazı kenarda kıyıda kalmış olayların anlatımı,İzmir Suikast girişimi ile kurulan mahkemenin durumu....Eser de şunu da fark ediyorsunuz ki Mithat Şükrü ile Talat'ın arasının iyi olduğu fakat Enver ile sanki bir mesafenin olduğunu fakat bununda başka sebepleri olabilir.Bunu anlayabilmek için o dönemler de bu ikilinin ilişkilerine dışarıdan bakan bir başka kişinin anlatımına ihtiyaç var.
İmparatorluğun Çöküşü
İmparatorluğun ÇöküşüMithat Şükrü Bleda · Destek Yayınları · 201022 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
Mithat Şükrü bey bir döneme şahitlik yapan anılar
Beğendim. hele ki İttihat ve Terakki yılları ve sonrasında Atatürk anıları oldukça etkileyici. Ayrıca Talat paşayı da yakında tanımak ayrı bir keyif verdi.
İmparatorluğun Çöküşü
İmparatorluğun ÇöküşüMithat Şükrü Bleda · Destek Yayınları · 201022 okunma
288 syf.
1/10 puan verdi
Şanlı tarihimizin Osmanlımızın yerden yere vurulmasını büyük bir övünç kaynağı şeklinde yazılmış tamamen yanlı bir tarih yazımıdır. Ulu Hakan Abdülhamid Hanı , her yönüyle kötüleyen bir kitap. Düşük padişah diye kendince isim takıp alaycı bir üslupla yazılmış bu kitap okundukça ne kadar kalitesiz olduğu görülmektedir. Bu kitabı okumamın amacı düşük Mithat Şükrünün hedefini ve vatan hainliğini daha ayrıntılı öğrenmem içindir. Düşük diye dalga geçtiği bir padişah 100 yıl sonra saygıyla, özlemle, değeri kıymeti artarak anılıyor. Kendisi yaşamış olsaydı kimin düşük olduğunu, altına çamur atılsada altın kalacağını görürdü! DÜŞÜK Mithat Şükrü Bleda!
İmparatorluğun Çöküşü
İmparatorluğun ÇöküşüMithat Şükrü Bleda · Destek Yayınları · 201022 okunma