Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Muammer Esen

Muammer EsenEhl-i Sünnet yazarı
Yazar
9.0/10
4 Kişi
19
Okunma
3
Beğeni
1.821
Görüntülenme

Hakkında

Rize Öğretmen Okulu Matematik Bölümü (1978) Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1985) DİB müftülük sınavlarını kazandı, göreve başlamadı (1985) ODTÜ Felsefe Bölümü Yüksek Lisans (devam etmedi; 1985) Espiye / Giresun’da öğretmenlik (1986 – 1987) Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevliliği (Ekim 1987) Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma Bursu ile bir yıllığına Kahire / Mısır (1990) Doktora (1986); Yardımcı Doçentlik (2001). Bulgaristan Yüksek İslâm Enstitüsü’nde Öğretim Üyeliği (2003-2004 öğretim yılı) Doçentlik (2006); Profesörlük (2012) Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı (2012 - ) Fakülte Kurulu Üyesi (2012 - ) Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Kurulu Üyesi; Anabilim Dalı Başkanı (2012 - )
Tam adı:
Prof. Dr. Muammer Esen
Unvan:
Türk Akademisyen, Yazar
Doğum:
Oltu, Erzurum, Türkiye,, 1956

Okurlar

3 okur beğendi.
19 okur okudu.
5 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hz. Ali'nin hilafet düşüncesinde bu cahil unsurlar yoktur . Onun dini endişeleri her zaman vardı ve üstündü.
Akideler, siyasi oyun içinde dönüp dolaşır; ancak her zaman haklı olan, sultan ve onun fakihidir. Her zaman haksız olan ise, muarızlarıdır, muhalifleridir!..
Reklam
Geylan Dımeşki'nin Öldürülmesi veya Siyasi Fetvalar
Burada şunu da belirtelim ki, Ömer b. Abdilaziz döneminde Kaderiye'nin yılmaz savunucusu Gaylân'a gösterilen müsamaha, daha sonra hilâfete gelen Hişam b. Abdilmelik zamanında gösterilmemiştir. Nitekim Gaylân'ın, gerek özelde Emevî halifesi olan Hişam, gerekse genelde Emevîlerin, “ilâhî hakk ve cebr adına” yaptıkları zulümleri alenen kınamaya devam etmesi ve bu görüşü benimseyenlerin giderek çoğalıp artmak suretiyle kendisi için önemli bir tehlike arzetmesi üzerine onu yok etmeye karar verir. Böylece insanın özgür iradesini savunmak suretiyle yapılan zulüm ve baskıları kınamayı sürdüren Gaylân, ya davasindan vazgeçecek ya da yok edilecektir. Ancak halkın gözünde idamı meşru göstermek için, onun, “Şam'ın en meşhur fakihi" kabul edilen ve aynı zamanda “Beni Ümeyye'nin tayin edilmiş bir memuru olan” Evzâî ile; halife Hişam'ın önünde münakaşa yapması istenir. Münakaşa düzmece bir münakaşadır ve işin sonunda Gaylân, Evzâî'nin de fetvasıyla feci şekilde idam edilir. Aslında olay, tekfir ve tadlil silahını kullanarak siyasî muarızları halkın nazarında küçük düşürmek ve onların umumi hayata etkilerini ortadan kaldırmaktan ibarettir. Bunun için de Emevî sultanları, kendi görüşlerini benimseyen fakihleri kullanmaktan kaçınmamışlardır. Nitekim gerçekte ise, mütekellimler arasında cereyan eden münakaşalarda asıl ayırt edici hüküm, her zaman siyasî otoriteye ait olmuştur. Akideler, siyasî oyun içinde dönüpdolaşır; ancak her zaman haklı olan, sultan ve onun fakihidir. Her zaman haksız olan ise, muarızlardır, muhaliflerdir!..
Sayfa 130-131
Cemaat Kavramının Anlamı ve Siyasi Olarak Kullanılması
E. “EHL-İ SÜNNET VE'L-CEMAAT" TERKİBİ İÇİNDE “CEMAAT” KAVRAMI Aslında siyasî bir anlamı ifade eden “cemaat” kavramı Ehl-i Sünnet kavramı ile birlikte zikredildiğinde birçok değişik manayı içermektedir ki, bu anlamlar, onun, aynı zamanda ıstilâhî manasını da vermektedir. Birbirinden farklı bu ıstilâhî anlamlar şöyle sıralanabilir: 1)
Sayfa 74-77
Ehli Sünnet Tabirinin Akideleştirilmesi ve Ashabu'l-Hadis'in Bu Konudaki Gücü
Konumuz olan sünnet-bid'at karşıtlığı meselesine tekrar dönecek olursak, burada, bu hususla ilgili olarak şunları söyleyebiliriz: Sünnet-bid'at karşıtlığı, fırkaların ortaya çıkmasından sonra daha da belirgin hale gelmiştir. “Falan zat, ‘Ehl-i Sünnet tendir; ya da falan kişi, sünnete uymaktadır.” dendiği zaman, burada adı geçen “sünnet'ten
Sayfa 68-71
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
191 syf.
8/10 puan verdi
Nedir Bu Ehl-i Sünnet?
Muammer Esen'in doktora tezi olan "Ehl-i Sünnet Kavramın Oluşum ve Gelişim Süreci" başlığını taşıyan bu eser başlığının hakkını veren, bana göre başarılı bir kitap. Esen, çalışmasını giriş ve üç bölüm halinde düzenlemiş. Giriş bölümünde Hz. Peygamber sonrası dönemin siyasi olaylarını, Emevî - Haşimi çekişmesini konu ediniyor. Birinci
Ehl-i Sünnet
Ehl-i SünnetMuammer Esen · Ankara Okulu Yayınları · 200918 okunma