Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Muharrem Kaya

Muharrem KayaMitolojiden Efsaneye yazarı
Yazar
Derleyen
8.7/10
3 Kişi
38
Okunma
1
Beğeni
1.679
Görüntülenme

Muharrem Kaya Sözleri ve Alıntıları

Muharrem Kaya sözleri ve alıntılarını, Muharrem Kaya kitap alıntılarını, Muharrem Kaya en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yılan öldürüldüğü zaman kendisini öldürenin resmi gözünde kalırmış, yılanın eşi böylelikle onu, kimin öldürdüğünü öğrenirmiş.
Sayfa 97 - BağlamKitabı okudu
Yayık için kısrakların ilkbaharda sağılan ilk sütü ve yulaf unu karıştırılıp saçı saçılır, ona dualar edilir. Şamanın kurbanını Ülgen'e götüren Yayık'tır.
Sayfa 38 - BağlamKitabı okudu
Reklam
Al Karısı inanmalarına tıp ve psikoloji açısından bakıldığında ise doğum sonrası depresyonuyla ilgili olduğu görülmektedir. Lohusa kadının doğumda kan ve sıvı kaybı, mikrop kapması, doğum sonrasında çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Buna sevgi, ilgi, destek görememe de eklenince doğum sonrası depresyonu oluşmakta, çeşitli sanrılar görülebilmektedir.
Sayfa 51 - BağlamKitabı okudu
Gök, mitolojik bir varlık olarak Gök Tanrı haline dönüşür, bir kişilik ve işlev kazanır. Gök Tanrı, "yaşam (kut) ve talihin (ülüğ) paylaştırıcısıdır. Kozmik düzenin olduğu kadar, siyasal ve toplumsal düzenin de kefilidir. Ona dua edilir ve tercihen beyaz bir at kurban edilir. Ondan gelen ve gücünü ondan alan hükümdar da keçe üzerinde yükseltilerek tanrıya takdim edilir. Ceza olarak, ekseriya yıldırım çarpmasını kullanır."
Sayfa 35 - BağlamKitabı okudu
Türkler arasında göl, nehir, dağ, tepe gibi coğrafi unsurlarda insanları yöneten, onlara yardımcı olan ruhların bulunduğu düşünülmüştür.
Sayfa 42 - BağlamKitabı okudu
Tabiattaki çeşitli unsurlara kutsallık atfetmek de animizm, natürizm, totemizm gibi inanış sistemlerini oluşturmuştur.
Sayfa 41 - BağlamKitabı okudu
Reklam
Ezelî ve ebedi olan Ülgen, gök cisimlerini yönetir, gök gürültüsü, yıldırım yaratır, tanrı tükürükleri diye belirtilen yağmurları yağdırır.
Sayfa 38 - BağlamKitabı okudu
Urfa'da anlatılan "Şubat Karısı Efsanesi"nde, her yılın şubat ayında evlerin bahçesindeki kuyulardan çıkan, kötü bir cadı olduğuna inanılan kadının çocukları anne, baba veya bir yakınının sesiyle kuyuya doğru çağırdığı, sonra da onu kuyuya çekip boğduğu anlatılır.
Sayfa 92 - BağlamKitabı okudu
Kara yılan sadece evi korumaz, bir velinin mezarını da korur.
Sayfa 97 - BağlamKitabı okudu
Al Karısı, erkeklerin üstün olduğu babaerkil düzen içinde, erkeklerle uyumlu kadınlara ve onların meyveleri olan çocuklara düşman bir yeraltı savaşçısıdır. Bu sebeple o, babaerkil düzenin yıprattığı bir doğaüstü varlığın günümüze gelmiş bir kalıntısıdır.
Sayfa 49 - BağlamKitabı okudu
63 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.