Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Muharrem Kaya

Muharrem KayaMitolojiden Efsaneye yazarı
Yazar
Derleyen
8.7/10
3 Kişi
38
Okunma
1
Beğeni
1.598
Görüntülenme

Muharrem Kaya Gönderileri

Muharrem Kaya kitaplarını, Muharrem Kaya sözleri ve alıntılarını, Muharrem Kaya yazarlarını, Muharrem Kaya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mesela, Freud, Oedipus ve Elektra kompleksleri gibi en önemli teorilerini mitolojiye dayandırır ve adlandırır. Bir kısım televizyon programı, sinema, bilim-kurgu edebiyatı, günümüzde de mitolojiye dayanmaktadır. Mit, adeta, yaratıcı temel gücü temsil eder.
Cennetin su ve yeşillik içinde tasvir edilmesi, susuzluğun ölüm, ağaç ve bitkisizliğin bereketsizlik olduğu bir anlayışla bağlantılıdır. İnsanlar neyin ihtiyacını çekiyorlarsa onun bulunduğu bir yer olarak cenneti tasavvur etmişlerdir. Mesela, soğuk iklimde yaşayan Eskimolar için cennet, sıcak bir yerdir.
Sayfa 175 - BağlamKitabı okudu
Reklam
Cehennem, Kur'an'da bu kadar ayrıntılı anlatılmamasına rağmen halk muhayyilesinde korkunç bir yer hâline getirilmiştir. Erlik'in yeraltındaki dünyasında, İslami terminolojiyle cehennemde nehir önemli bir yer almaktadır. Altay mitolojisinde nehir gözyaşı ve acıdan, Müslüman halk inanışında da ateşten oluşmuştur.
Sayfa 174 - BağlamKitabı okudu
Yıldızlarla insanlar arasındaki bağlantı üzerine yaygın inançlardan birisi de her insanın gökte bir yıldızının olduğu şeklindedir. Eğer yıldız kayarsa bir insan öldü demektir.
Sayfa 114 - BağlamKitabı okudu
Güneşin ve ayın, birbirini neden göremediğinden, güneş ve ay tutulmasına kadar bu inanışları yazılı kaynaklarda tespit edilmiş olarak görebiliriz. Bu inanışlarda dikkati çeken ilk nokta, bu iki gök cisminin insanlaştırılmış olmasıdır. Ya iki kardeştir, birilerinden korktukları için göğe ağmışlardır ya karı kocadırlar, birbirlerini kıskandıkları için insanların gözlerine parlak ışıklarıyla iğne atarlar ya da kurtlar, cinler tarafından tutulmaya çalışılan kutsal varlıklardır.
Sayfa 113 - BağlamKitabı okudu
Kara yılan sadece evi korumaz, bir velinin mezarını da korur.
Sayfa 97 - BağlamKitabı okudu
Reklam
Yılan öldürüldüğü zaman kendisini öldürenin resmi gözünde kalırmış, yılanın eşi böylelikle onu, kimin öldürdüğünü öğrenirmiş.
Sayfa 97 - BağlamKitabı okudu
Halk tek tanrılı din içinde eski inanışlarının kutsallığını, korkutuculuğunu, güçlü oluşunu bu şekilde bir efsaneye dönüştürerek ifade etmektedir.
Sayfa 96 - BağlamKitabı okudu
Trabzon'da derlenen bir efsanede Karakoncilo adlı, yarı hayvan yarı insan, kıllı, vahşi bir yaratıktan bahsedilir. Çoban gibi ateş yakarak ısınmaya çalışan bu yaratık, yaktığı çırayı üzerine fazla yaklaştırınca tutuşur.
Sayfa 95 - BağlamKitabı okudu
Urfa'da anlatılan "Şubat Karısı Efsanesi"nde, her yılın şubat ayında evlerin bahçesindeki kuyulardan çıkan, kötü bir cadı olduğuna inanılan kadının çocukları anne, baba veya bir yakınının sesiyle kuyuya doğru çağırdığı, sonra da onu kuyuya çekip boğduğu anlatılır.
Sayfa 92 - BağlamKitabı okudu
Reklam
Al Kızı'nın sadece lohusaları değil, ruhi durumu zayıf insanları da ağı içine aldığı, bunlara muska çabuk tesir etmediği için, bu insanları bin bir eziyetle boğduğu belirtilir.
Sayfa 91 - BağlamKitabı okudu
Ağaç kültü, ağacın kesilmesine yatırın izin vermemesi şeklinde efsanelerde yer almıştır.
Sayfa 84 - BağlamKitabı okudu
Rize çevresinde evi koruyan ruhun kara yılan şeklinde olduğuna, evin temelinde yaşadığına, başka yılanların eve girmesini önlediğine inanılır.
Sayfa 71 - BağlamKitabı okudu
1974 Kıbrıs Barış Harekâtı döneminde, çeşitli yerlerde, mezardakilerin beyaz kefenleriyle birlikte kalkıp, yerleri sarsarak Kıbrıs yönüne doğru yürüdüklerini anlatan memoratlara, efsanelere rastlanmıştır.
Sayfa 69 - BağlamKitabı okudu
Sivas'ta yakın zamanda bir evden ölü çıkmışsa, o evde görülen örümcek, böcek, kedi, fare gibi hayvanlara dokunulmaz. Ölenin ruhunun bu şekilde döndüğüne inanılır.
Sayfa 68 - BağlamKitabı okudu
66 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.