Mustafa Çevik

Mevlana'da Aşk ve Varoluş yazarı
Yazar
6.9/10
10 Kişi
34
Okunma
3
Beğeni
893
Görüntülenme

Mustafa Çevik Gönderileri

Mustafa Çevik kitaplarını, Mustafa Çevik sözleri ve alıntılarını, Mustafa Çevik yazarlarını, Mustafa Çevik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mevlana'da temel paradoks, sonsuz olan 'aşkın ben' ile sonlu bedenin iç içe birlikte var olmasıdır; varoluşu başlatan ve diri tutan insanın bu paradoksal durumundan duyduğu sıkıntı ve huzursuzluk halidir.. Bu paradoksal durumda insan ruhu ve kişiliği bedenin kontrolünde ve güdümünde bir nesne konumundayken varoluşsal süreçle birlikte "özne"leşir.
Doğru olmasaydı, yalan olur muydu? Alemde her şey ayıpsız olsaydı, bilginin ne faydası olurdu...? (Mesnevi II. Cilt s:225)
Reklam
Şeytan neden var: Tabi bu soruyu teodise bağlamında düşünecek olursak "Kötülük neden var?" şeklinde sorabiliriz. Mevlana, şeytanın ağzından bu soruyu şöyle yanıtlar: "Ben, sahte ile gerçeğin kriteriyim. Hakk, beni aslanla köpeği sınamak için yarattı. Sahte ile gerçeği ayırt etmek için yarattı. İyilere yol gösteririm, kuru dalları keserim. Bu otları niye ortaya koyarım? Hayvan hangi cinstendir, meydana çıksın diye." Yani şeytanın varlığı ve onun insanlara sunduğu kötü tercihler, iyi ve kötü insanın ortaya çıkması içindir..
Mevlana, evreni veya içindekileri iyi veya kötü olarak nitelendirmez. Ona göre dünya, bir yönüyle iyi bir yönüyle kötü olan varlıklarla doludur. Mesela; bütün dünya için güzel olan Yusuf'un güzelliği kardeşleri için kötüydü.
Mevlana, Tanrının mutlak iradesi ve mutlak iyi sıfatları nedeniyle evrendeki her şeyi iyi kabul eder..
Paradoksal durum insanın anlaması için oluşturulmuştur. Mevlana'ya göre hayatın tamamı zıtlıklar alanıdır.
Reklam
44 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.