Namık Açıkgöz

Fuzuli yazarı
Yazar
8.3/10
9 Kişi
39
Okunma
5
Beğeni
1.592
Görüntülenme

Namık Açıkgöz Gönderileri

Namık Açıkgöz kitaplarını, Namık Açıkgöz sözleri ve alıntılarını, Namık Açıkgöz yazarlarını, Namık Açıkgöz yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
160 syf.
·
Puan vermedi
Asıl adı Mehmet olan ve Fuzûli mahlasını kullanan şair 1480'li yıllarda doğmuştur. Doğum yeri konusunda Bağdat yakınlarındaki Hille ve Kerbala isimleri anılır. Kerbala ağırlık kazanmıştır. Türkçe, Arapça ve Farsça şiirleri olan şair Arapça "fazl" kökünden türetilen Fuzûli'yi mahlas olarak seçmiş ve yaygın olarak 'lüzumsuz, faydasız, boşboğaz, arsız..." gibi olumsuz çağrışımları olan bu mahlası kendisinden başka kimsenin almayacağını düşünmüştür. Fuzûli şiir gibi bir sanatın ilimsiz olmayacağının bilincine varmış " İlimsiz şiir, esası yok duvar gibi olur ve esassız duvar gayette bî-îtibâr olur" diyerek tefsir, hadis, kelâm, fıkıh gibi İslami ilimleri ve mantık, hendese, astronomi ve tıp gibi aklî ilimleri öğrenmiştir. Dili ustaca kullanan şairin şiirlerinde aşk ve ızdırap iç içedir ve şiirlerinin fonunda tasavvuf en belirgin özellikleriyle yer alır. Şiirlerinde lirizmi yakalamış ve sanatında kalıcı olmayı başarmıştır. Farsça bir beyitinde belirttiği üzere O, ülkeleri askerlerle değil, dil kılıcıyla fetheden bir şairdir. En sevdiğim beyitini bırakıp sessizce uzaklaşırım buralardan Okuyakalın "Bende Mecnûn'dan füzûn âşıklık isti'dâdı var Âşık-ı sâdık benim Mecnûn'un ancak adı var."
Fuzuli
FuzuliNamık Açıkgöz · Timaş Yayınları · 199816 okunma
“Bî-araz bir cevheri sâfidir amma muttasıl Ehl-i tab'ın zîver-i tîg u sinanıdır sözüm.”
Reklam
176 syf.
7/10 puan verdi
Nef‘î sanatına güvenen, bildiğini açıkça söylemekten çekinmeyen bir kişiliğe sahiptir. Kasidelerini okurken açıkça bunu görebiliyoruz. Bu kadar özgüven çok fazla değil mi ? Kendine ve kalemine çok güvenen, çok sivri dilli, iğneleyici bir tarzı var. Tabi kendine ve sanatına bu kadar güvenen biri ya aptaldır yada gerçekten bu işin ehlidir. Şüphesiz ki bu işin ehli. Nefi şiirini saf ve Çelik'ten yapılmış kılıca benzetir. Hiciv üstadı olarakta bilinir kendine olan güveni, aşağılayıcı, sivri dili, isyancı, acımasız ve sert bir yapısı vardır. Hicivlerinden dolayı ölüm cezasına çarptırılır.Hicivleri hayatına mal olur Kendi zamanında ve sonraki dönemlerde birçok kaside yazan şaire etki etmiştir hatta şöyle belirtir onların kılıcının ve mızrağının süsü olduğunu bir kasidesinde belirtir. Kitap biraz kısaydı tabi, istediğim verimi alamadım. İlk defa Nef'iyi okudum ve kasidelerindende ne kadar özgüvenli, korkusuz ve sivri dilli olduğunu her defasında hissettim. Nesiller arasında manevi bir bağ oluşturacak bu eserlerin okunması gerekir.Muhakkak ki herkesin kütüphanesinin raflarında bulunması gereken eserlerdir.
Nef'i
Nef'iNamık Açıkgöz · Timaş Yayınları · 19996 okunma
İltifâtındır sözüm bu resme rengîn eyleyen Terbiyetle taşı la'l-i âbdâr eyler güneş //// Güneşin, âdi taşı kıymetli la'l taşı hâline getirmesi gibi, benim sözlerimi bu kadar renkli eden de senin iltifâtındır.
Sayfa 37 - Kasideler (23)
Dâmen-i gerdûnu sanma lâle-gûn etti şafak Sen meh-i bî-mihr içün her subh kan ağlar güneş ///// Şafağın, göğün eteğini (ufukları) lâle renkli (kırmızı) ettiğini sanma; güneş, her sabah, sen acımasız sevgili için kan ağlar.
Sayfa 33 - Kasideler (13)
Aşık olmuştur sana ey mah-rû benzer güneş Anun içün âsitanın her seher bekler güneş //// Ey ay yüzlü! Sanki güneş sana aşıktır. Bu yüzden, her seher senin eşiğini bekler.
Sayfa 33 - Kasideler (9)
Reklam
72 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.