Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nasır-ı Hüsrev

Nasır-ı HüsrevSaadetname yazarı
Yazar
7.2/10
7 Kişi
46
Okunma
13
Beğeni
2.065
Görüntülenme

Nasır-ı Hüsrev Gönderileri

Nasır-ı Hüsrev kitaplarını, Nasır-ı Hüsrev sözleri ve alıntılarını, Nasır-ı Hüsrev yazarlarını, Nasır-ı Hüsrev yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
262 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
11. yüzyılda günümüzde Afganistan'da bulunan Belh şehrinden yola çıkan Nasır-ı Hüsrev İran, Anadolu, Suriye, Mısır, Arabistan coğrafyasını dolaşıp bu eserde seyahatini anlatmıştır. Dönemin sosyal ve kültürel yapısını anlamak için çok güzel bir eser.
Sefername
SefernameNasır-ı Hüsrev · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 198522 okunma
176 syf.
10/10 puan verdi
Yazar ve alim Nasr-ı Hüsrev '' Belh'ten Mısır'a, ordan Mekke'ye, oradan da Basra yoluyla Fars iline varıp Belh'e geldiğimiz yolculuğumuzda...'' diyerek bitirdiği bu kitabıyla insanı derin ve uzun bir yolculuğa çıkarıyor. Eser, seyyah nerelerden geçmişse orayı bütün ayrıntılarıyla anlatıyor. Hel bu dönem eski bir tarih olunca çok can alıcı bir hale geliyor. Özellikle 900 sene önce gezip gördüğü yerlerin betimlemesini yaparken insan o dönemlerde yaşadığını hissediyor. Bizim bu zamanda okuyarak öğrendiklerimizi seyyah gezip görmüş ve bize aktarmış. Bence çok güzel ve değerli olan bu yapıtı tarihi seven herkes okumalı. Zira bu eser sadece tarih ile ilgili değil. Döneminin sosyolojik ve politik yapısını da ayrıntılarıyla veriyor yazar. Ortadoğu coğrafyasında dolaşan bu seyyahımız o dönemin insanlarını anlatırken bu dönemin insanlarına da ayrıca ışık tutuyor. Evvelden beridir kanla yıkanan bu topraklarda yaşanan küçük olaylar bile, bu coğrafyanın kaderini gözler önüne sermektedir. Özellikle coğrafi bilgiler verilirken, toplumsal ve dini yapılar hakkında bilgiler verilirken bugün bunlar pek az değiştiğini görmek de gerçekten insanı şaşırtıyor. İslam coğrafyasında gezinip duran ve 7 sene bitirdiği bu gezintiden gördüklerini yazıp çizen bu değerli insana ne kadar teşekkür etsek azdır. Ayrıca kitabın oluşma safhasından ziyade yayımlanma safhasında kitabın arka tarafına bir bilgi bölümü koymaları da harikulade olmuş. Numaralandırma usulüyle dipnotlardan o bölüme ulaşırken, insanın gerçekten hiç acele edesi yok. Çünkü bu kitap eski tarihin bir şahidi ve bunu yaşayarak okumak en iyisi.
Sefername
SefernameNasır-ı Hüsrev · EZR Yayıncılık · 201922 okunma
Reklam
Dünyanın mihneti, eziyeti çoktur ama Şüphe yok, iyinin de sonu vardır, kötünün de, Gök, bizim için gece gündüz yolcudur, döner durur. Biri gitti mi izinden bir başkası gelir çatar. Geçecek seferi nihayet bitiririz ama Sonunda bitip tükenmeyecek bir sefer gelecektir.
Sayfa 116 - EZR Yayıncılık
Allah'ım sen de bilirsin ki ben delil getirirken düşmandan ürkmem. Fakat şeytanlardan korunmamak da akla uygun değildir. Akıllı ve söz bilir kişi, hepsi gulyabaniye benzer adamlara ne söz söyleyebilir ki ?
Sayfa 19 - EZR Yayıncılık
Gösterişin en büyük zararı kişinin kendi karakterinedir. Gösteriş arttıkça haysiyet ve şahsiyet azalır.
Nasır-ı Hüsrev
Nasır-ı Hüsrev
Benliğini Bırak Ben de Varım Deme!...
Kendini beğenmişliği bırak. Kendini görmezsen ALLÂH’ı görürsün...
Nasır-ı Hüsrev
Nasır-ı Hüsrev
Reklam
176 syf.
·
Puan vermedi
11. Yüzyılda yaşamış olan Nasır-ı Hüsrev, gördüğü bir rüya sayesinde çok güzel ve anlaşılır bir şekilde hac yolculuğu boyunca yaşadıklarını ve gördüğü yerleri anlatıyor. O yüzyıllarda dünyanın pek kalabalık olmadığını az nüfusa sahip olduğunu düşünüyorken, okuduğum kitaptan dolayı o dönemde dünyamızın çok kalabalık olduğunu anlamış oldum. Fakat dikkatimi ceken nokta şu; Güneydoğu'yu anlatırken Kürtlerden hiç söz edilmemesi garibime gitti. Acaba yayınevinin kasıtlı bir şekilde bu kelimelerden uzak durduğunu dusunmuyorda değilim. Eminim ki Nasır-ı Hüsrev Kürtlerden söz etmiştir. Çünkü kitabı okurken onun tarafsız ve gördüğünü yazan birisi olduğunu anladım. Bu ülkede yaşayan bir ırkı yok saymak kabullenemez. Bu şekilde medeni insanlar seviyesine ulasacaginizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tabi yine de ön yargılı davranmak istemiyorum. Sefernameyi okumanızı numaralı kelimeleri de araştırmanızı tavsiye ederim. Söz edilen şehirlerin bir kısmı yok olup gitmiş. Bir kısmı ise hala dimdik ve binlerce milyonlarca insana ev sahipliği yapmaya devam ediyor. İyi okumalar dilerim.
Sefername
SefernameNasır-ı Hüsrev · Devamend Yayınları · 202022 okunma
Umman denizinde, bir gün bir gece içinde bir kere med, bir kere cezir olur. Med zamanı sular on arşın miktarı kabarır, yükselir. Tam yükselince yavaş yavaş cezir olmaya başlar, on, on iki arşın alçalır.
Sayfa 108
Ben bu Felec'te altı ay kaldım.... Dünyalığa ait yanımda ancak iki sepet kitap vardı. Onlarsa aç, çıplak ve cahil adamlardı. Namaza bile kalkanla, kılıçla geliyorlardı, kitap okumuyorlardı, almazlardı ki.
Sayfa 101
101 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.