10.0/10
1 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
251
Görüntülenme

Nazif Öztürk Gönderileri

Nazif Öztürk kitaplarını, Nazif Öztürk sözleri ve alıntılarını, Nazif Öztürk yazarlarını, Nazif Öztürk yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
666 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Osmanlı Devleti toplumsal hayatın kolaylaşması için bir çok alanda vakıf kurmuştur. Bu vakıflar ekonomik olarak da kolaylık sağlamıştır. Öyle ki hazineden para çıkmadan yollar yapılmış, cami, mescid, köprüler yapılmıştır. Vakıflar ayrıca merkezi otoritenin güçlenmesine de yardımcı olmuştur. Osmanlı kurumlarının bozulmaya başladığı dönemden vakıflar da nasibini almıştır. 18. Yüzyıl itibariyle yenileşme hareketleri hız gösterse de istenilen ölçüde yarar sağlamamıştır. Kitap Klasik dönemden başlayarak Osmanlı son dönemine ve devamında Cumhuriyetin ilk dönemlerine kadar vakıflar üzerindeki değişikliklerden bahsetmektedir.
Türk Yenileşme Tarihi Çerçevesinde Vakıf Müessesesi
Türk Yenileşme Tarihi Çerçevesinde Vakıf MüessesesiNazif Öztürk · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 19951 okunma
Osmanlı ülkesinde ilk elektrik tesisatı Evkâf Nezâreti'nce II. Meşrutiyet yıllarında Medine'de Mescid-i Nebevi ve Ravza-i Mudahhare'ye döşetilmiştir. Devlet Merkezinde ilk elektrikli camii aydınlatılması, ancak 1912' de yapılabilmiştir. Bu Fatih Camii'dir.
Reklam
Vakıflar yöneticiye bu imkanı sağlayacak yapıdadır. Vakıfların bu özelliğinden yararlanan Osmanlılar; yapı itibariyle devlet, babadan oğula geçen bir saltanatı sitemiyle idare edilmesine karşılık; başta padişah, kadın sultan ve paşalar olmak üzere her kademedeki yöneticiler toplum yararına kurdukları vakıflarla devlet-vatandaş irtibatını temin ederek, geniş kütlelerin yönetime bağlılıklarını sağlamayı başarmışlardır.
Bir toplumun içtimai bünye itibariyle sağlamlığı,o toplumda tabakalaşmanın üst kesiminde yer alanların iyi yönlendirilmesine ve alt kesiminde yer alanların da iyi gözetilmesine bağlıdır.
Islam Hukuku'nun bu konuda sistemleştirdiği temel esaslar ve vakıfın istekleri doğrultusunda vakfiyenin yazılması tamamlanmış, sıra vakıf kurucusunun koyduğu şartlara uyulması gereğinin hatırlatılmasına gelmiştir. Vakfiyenin bu bölümünde, vakfiye şartlarını sonsuza kadar aynen uygulayacaklara vakıfın duası, aksine davrananlara da bedduası yer almaktadır.