Nazife Güngör

İletişim yazarı
Yazar
8.0/10
12 Kişi
90
Okunma
5
Beğeni
1.594
Görüntülenme

Nazife Güngör Gönderileri

Nazife Güngör kitaplarını, Nazife Güngör sözleri ve alıntılarını, Nazife Güngör yazarlarını, Nazife Güngör yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Platon'un "idea" olarak adlandırdığı şeydir soyut gerçeklik. Düşünceye özgü olan şey. Platon evrendeki bütün varlıkların (canlı ya da cansız) bir özleri olduğunu iddia eder. Bu öz, Tanrı tarafından önceden belirlenmiş ve varlığa içerilmiş olan ideadır.
Sayfa 217 - Siyasal KitabeviKitabı okudu
Kitle iletişim araçlarının kurmaca dünyası göstergebilimin olanaklarından yararlanılarak kurulmaktadır.
Sayfa 216 - Siyasal KitabeviKitabı okudu
Reklam
düşünceler dilin yapısı içerisinde ancak anlam kazanır. İnsanlara, yaşama ilişkin her tür bilgi, dilin yapısı içerisinde şifreler biçiminde yer alır. Dilsel yapılardan geçilerek ancak insanlar kendi gerçekliklerini kurabilir, yaşam pratiklerini biçimlendirebilirler. Hatta bu anlayışı benimseyenlere göre dilbilimin gösterge ortamı dışında başka bir gerçeklik de yoktur. İnsana ve yaşama dair her şey dilin simge dünyası içerisinde inşa edilir ve varlık kazanır. Yapısalcılıktan beslenmekle birlikte görüşlerini postmodernizmin düşünsel iklimi içerisinde biçimlendiren postyapısalcılar ise dil içerisinde kurulan gerçekliği ve anlamsal içeriği de büyük ölçüde saf dışı ederler. Onlara göre dilin simgesel alanı öylesine haraketli, kaygan ve değişkendir ki oradan herhangi bir anlamsal çıkarımda bulunmak veya gerçeklik analizi yapmak mümkün değildir. Derrida'nın yapıbozumcu yaklaşımı ve Baudrillard'ın simülasyon dünyası bu anlamda büyük ilgi uyandırmıştır.
Sayfa 215 - Siyasal KitabeviKitabı okudu
İletişim bilimine dilbilimsel açıdan yaklaşanlar kitle iletişim araçlarının içeriğini, yani ürünü merkeze koymayı tercih ederler.
Sayfa 215 - Siyasal KitabeviKitabı okudu
Locke, Herder, Humboldt, Hegel, Kant, Nietzsche, Marx, Weber, Husserl, Heidegger gibi düşünürlerin dil üzerine ortaya koydukları düşüncelerle XX. Yüzyılda somutluk kazanan dilbilim ve göstergebilim çalışmalarının temelini attıklarını söylemek hiç de yanlış olmaz.
Sayfa 213 - Siyasal KitabeviKitabı okudu
Dilin gösterge sisteminin nasıl oluştuğu, nesne ve ad ilişkisinin nasıl kurulduğu Antik Çağlar'dan beri düşünürlerin zihinlerini meşgul etmiştir. İlk dilbilim kitabının Aristotales tarafından, bu sorulara yanıt amacıyla yazıldığını da belirtelim.
Sayfa 213 - Siyasal KitabeviKitabı okudu
Reklam
44 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.