Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Necdet Öztürk

Necdet ÖztürkGazi Padişahlar yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.1/10
53 Kişi
220
Okunma
10
Beğeni
2.694
Görüntülenme

Hakkında

1949 Düzce doğumlu. Arifiye İlköğretmen Okulu ve Çapa Yükseköğretmen Okulu’nu yatılı okudu. İlkokul öğretmenliği (1972/73) yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. Lise tarih öğretmenliği (1977/79; 1982/85) yaptı. Vatani vazifesini yedek subay olarak yerine getirdi (1979/1981). Kabataş Erkek Lisesi tarih öğretmeni iken Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak naklen atandı (1985). Hadîdî’nin Tevârih-i Âl-i Osman’ı üzerindeki çalışması ile Dr. unvanını aldı (1986). Yardımcı doçent (1989/92) olarak çalıştı. Daha sonra Doçent (1992) ve Profesör (1998) unvanlarını aldı. Çalışmalarını 15. yüzyıl Osmanlı kroniklerinin yayınları üzerinde yoğunlaştıran Öztürk aynı Üniversitede öğretim üyeliğini sürdürmektedir. Çok sayıda sempozyum, kongre bildirileri ve makaleleri yanında 15. yüzyıl Osmanlı tarih kaynağı yayını bulunmaktadır. Almanca bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Unvan:
Akademisyen, Prof. Dr.
Doğum:
Düzce, 1949

Okurlar

10 okur beğendi.
220 okur okudu.
2 okur okuyor.
319 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Osmanlı kaynaklarında Kazıklı Voyvoda. II
Sultan Mehmed Eflak vilayetine sefer edip, Drakulaoğlu Kazıklı Voyvoda melunla savaştı. O melunun ettiği zulümleri hiçbir padişah etmemiştir, hiçbir tarihte görülmemiştir. Oğluyla ve kızıyla insanı kazığa vurmayı hiçbir kimse akıl etmemişken, o etmiştir. Drakula, Çakırcıbașı Hamza Bey adlı sancak beyini hile ile yakalayıp bu denilenleri yaptı. (Oruç Bey Tarihi)
Yıldırım Bayezid (1389-1402)
Niğbolu Zaferi'nin (1396) büyük kahramanı 'yıldırım' lakaplı Sultan Bayezid, ülkesinin sınırlarını Tuna'dan Fırat'a kadar genişletti. Beylikten saltanata geçişi gerçekleştirdi ve Osmanlı devlet teşkilatında ilk merkezî idareyi kurdu. Örfi hukuk alanında düzenlemeler yaparak kanunnâmeler çıkardı. Osmanlı bürokrasisinin temellerini attı.
Sayfa 148 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Elçilerin protokoldeki yerleri
Germiyanoğlu'nun kızı ile Yıldırım Bayezid'in düğününe gelmeleri için Karamanoğlu, Hamidoğlu, Menteşeoğlu, Saruhaoğlu, Kastamonu'da İsfendiyar'a ve Mısır sultanına davetçiler gönderildi. Ve kendi vilayetinde olan sancak beylerini davet ettiler. Sonra düğüne başladılar. Etrafın elçileri geldiler. Beylerinden saçılar getirdiler. İyi atlar, katarla develer ve türlü acayip ve garayip hediyeler getirdiler ki, benzerini Allah bilir. Her bir beyi, rütbe ve derecesine göre oturttular. Mısır'ın [Memluk] elçisini en başköşeye oturttular. Bütün beyler derecelerine göre oturduklarında Evrenoz Gazi de hediyeleri ile birlikte geldi. (Aşık Paşazade Tarihi, Neşri Tarihi)
Kuruluş dönemi padişahlarından toplum sağlığı ile ilgilenen ilk padişah Yıldırım Bayezid'dir. Osmanlılarda ilk hastane onun tarafından Bursa'da yaptırılmıştır.
Sayfa 140 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı ile Karamanoğlu Beyliği arasındaki çekişmeye dair.
Elçi "Sultana malum olsun ki, Karamanoğlu'nun yanında sultanın ordusundan aşağı kalmayan bir ordu vardır. Barışalım dememizden maksat, arada insan ve at kaybı olmaması içindir, Yoksa bizim ordumuz sizinkinden aşağı değildir. Barış olmazsa biz de savaşmaya ve vuruşmaya hazırız." dedi. Sultan Murad elçinin sözüne incinerek şöyle dedi: "Bre hey pislik, köftehor! Saçma sapan konuşma var git. O hain Karamanoğlu 'na söyle: Var gücünü pazısına vererek, her ne sözü ve hüneri varsa etsin, erkek olsun, yiğitlik göstersin. Bu işi bir yana edelim. Her yıl gaza etmeme engel çıkarır. Gazaya engel olana gaza etmek en büyük gazadır. Bu yıl kâfirlere karşı yapacağımız gazadan kaldık, bari Karamanoğlu'nun kötülüklerini defedelim." diyerek, Karamanoğlu elçisini kovdu. (Neşri Tarihi)
Reklam
Gemileri ilk karadan yürüten Türk, Gazi Umur Bey
1338 yılındaki Epir harekatında İnebahtı Körfezi'ne geçebilmek için gemileri 10 kilometre karadan yürütmesiyle Fatih Sultan Mehmet'e de ilham kaynağı olduğu belirtilen Aydınoğulları Beyi Gazi Umur Bey, Çaka Bey ile Türk denizciliğinin kurucusu olarak gösterilir. 1465 tarihli “
Düsturname-i Enveri (19-22. Kitaplar); Osmanlı Tarihi (1299-1465)
Düsturname-i Enveri (19-22. Kitaplar); Osmanlı Tarihi (1299-1465)
” adlı eserde anlatılmıştır.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
256 syf.
8/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Osmanlı'nın kuruluşundan itibaren ilk iki yüzyılda ülkeyi yöneten sekiz Osmanlı padişahının siyaset ve devlet adamlığı vasıfları ile yaptırdıkları din, eğitim, bilim, sağlık ve sosyal amaçlı hayır eserleri, Âşık Paşazade, Neşrî, Oruç Beğ gibi 15. yüzyıl Osmanlı tarih yazarlarının aktardıkları bilgiler ölçüsünde anlatılıyor. Kuruluş ve yükseliş dönemlerinde ülkeyi yöneten bu padişahların kazandıkları savaşlar, fethettikleri şehirler ve askerî başarılarından ziyade, fethedilen bölgelerde toplusal düzeni, idareyi sağlamak adına yaptıkları üzerinde duruluyor. Yazarın 15. yüzyıl Osmanlı tarihçileri hakkında önemli çalışmaları ve eserleri var. Bu kitap o çalışmalar sonucu derlenerek hazırlanmış önemli ve güvenilir bir eser. İyi okumalar.
Gazi Padişahlar
Gazi PadişahlarNecdet Öztürk · Timaş Yayınları · 201225 okunma
263 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
neden okunmalı?
Ağır bir tarihi anlatı yerine devlet düzeni ile ilgili aktarılmak istenen kavramlar kroniklerden örnekler verilerek işlenmiş. 15. yüzyıl Osmanlı kronikleri kaynak olarak gösterilmesine rağmen sadeleştirilmiş Türkçe kullanılması dönemin diline hakim olmayanlar için bile okumayı oldukça kolaylaştırıyor. Aynı zamanda kroniklerin bu kadar anlaşılır aktarılması, Osmanlı'nın kuruluş yıllarında devlet geleneği, dönemin üslubu hakkında okuyucunun zihninde bir 14-15. yüzyıl şeması oluşmasına yardımcı olacaktır. Osmanlı ordusunun sefere nasıl hazırlandığını, çağdaşı devlet yöneticileriyle nasıl bir iletişim halinde olduğunu, bürokrasinin ne şekilde işlediğini, erken Osmanlı yönetiminin hangi şartlar altında hangi ilkelere bağlı olarak geliştiğini anlamlandırabilmenizi sağlayacaktır. Ayrıca Osmanlı yükselme dönemine biraz hakimseniz erken Osmanlı yönetimi ile arasındaki farkı ve bu farkın nelerden kaynaklandığı arasında bağlantı kurabileceksiniz. Lisansa yeni başlamış tarih öğrencilerinin, orta çağ tarihine ilgi duyanların okuması gereken bir kitap olduğu düşüncesindeyim.
Osmanlı Devlet Düzeni
Osmanlı Devlet DüzeniNecdet Öztürk · Yitik Hazine Yayınları · 20124 okunma
222 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Düsturnâme-i Enverî
Sıkça seyahat eden birisi olarak, gittiğim şehirlerin geçmişten bugüne gelen bir hikâyesi olup olmadığını her zaman merak etmişimdir. Kimi zaman bu merakım şehirlerin üzerinden, o şehirde gördüğüm bazı insanların, simaların üzerine yoğunlaşır ve onların da bir hikâyelerinin olup olmadığını merak ederdim. Bu durum bir zaman sonra bende önü alınmaz
Düsturname-i Enveri (19-22. Kitaplar); Osmanlı Tarihi (1299-1465)
Düsturname-i Enveri (19-22. Kitaplar); Osmanlı Tarihi (1299-1465)Necdet Öztürk · Çamlıca Basım Yayın · 20139 okunma