Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nicolaus Copernicus

Nicolaus CopernicusGökcisimlerinin Dönüşleri Üzerine yazarı
Yazar
7.2/10
20 Kişi
101
Okunma
35
Beğeni
3.864
Görüntülenme

Nicolaus Copernicus Sözleri ve Alıntıları

Nicolaus Copernicus sözleri ve alıntılarını, Nicolaus Copernicus kitap alıntılarını, Nicolaus Copernicus en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
GİRİŞLER 739 - GÖKSEL KURELERIN DEVINIMLERI ÜZERINE
1. Evrenin Küre Şeklinde Olması Evvela evrenin küre şeklinde olduğunu kabul etmeliyiz. Bu, ya tüm şekiller içinde en kusursuzu, yapısında hiçbir noksanlık taşımayan, tam anlamıyla eksiksiz olan kürenin biçiminden; ya tüm şekiller içinde en uygununun küre olmasından ve doğal olarak her şeyi içine alıp muhafaza edebileceğinden; ya evrendeki bütün kütlelerin –Güneş'i, Ay'ı, gezegenleri ve yıldızları kastediyorum– tümüyle küre şeklinde olmasından; su damlalarında ve diğer akışkan maddelerde görüldüğü gibi kendi başlarına hareket etmek istediklerinde küreye dönüşmeye meyilli olmalarından ötürü böyledir. Böyle bir şeklin göksel cisimlere yakıştırılmış olmasından kimse kuşku duymaz.
Oysa Copernicus, eserinin neredeyse tamamında bu görüşün tam aksini savunur.
Reklam
Matematik, matematikçiler için yazılır.
Sayfa 16 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
“...gökyüzünün kendisi hakikatin tanığıdır.”
Sayfa 12 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Her tarafından merkeze doğru eğimli olduğundan Dünya da küre şeklindedir.
Reklam
“İnsan yeteneğini destekleyen pek çok değişik bilim ve sanat içinde, en güzel, en değerli konularla ilgili olanları son derece çekici ve üzerinde en çok çalışmaya değer buluyorum. Evrendeki tanrısal dönüşlerle, gezegenlerin devinimleriyle, büyüklükleriyle, uzaklıklarıyla, öteki nesnelerin doğuş-batışlarıyla ve gökyüzünde görünenlerin nedenleriyle uğraşan ve sonra da biçimin tümünü açıklayan alanlar işte bu türden olanlar. Nitekim bütün güzel şeyleri içine alan gökyüzünden güzel ne var? Adların kendileri de bunu gösteriyor: gök (coelum) ve evren (mundus): birincisi arılık, zarafet, süs; beriki çok ince işlenen bir madeni çağrıştırıyor.* İhtişamından ötürü çoğu filozof ona görülebilen tanrı adını da verdi... O kuşkusuz soylu bilimlerin başı, özgür insana son derece yakışan, matematiğin hemen bütün dallarıyla desteklenen bir bilim.” * munditia (mundus sözünden): zarafet, zarif yaşam biçimi; caelare (coelum): işlemek.
Sayfa 21 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Evrenin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğu tartışmasını fizikçilere bırakalım ve Dünya'nın iki kutup noktası arasında, küre şeklinde olduğunu kesinkes kabul edelim. O halde sınırları bilinmeyen ve bilinemeyecek olan evrenin tümünün Dünya'nın çevresinde kaymakta olduğunu düşünmek yerine Dünya'ya, küresel şekline uygun olarak bir devinim atfetmekten neden imtina edelim;
Birinci Kitap
İnsan yeteneğini destekleyen pek çok değişik bilim ve sanat içinde, en güzel, en değerli konularla ilgili olanları son derece çekici ve üzerinde en çok çalışmaya değer buluyorum. Evrendeki tanrısal dönüşlerle, gezegenlerin devinimleriyle, büyüklükleriyle, uzaklıklarıyla, öteki nesnelerin doğuş - batıșlarıyla ve gökyüzünde görünenlerin nedenleriyle uğraşan ve sonra da biçimin tümünü açıklayan alanlar işte bu türden olanlar. . Nitekim bütün güzel şeyleri içine alan gökyüzünden güzel ne var?
Reklam
...ve gökyüzünün kendisi hakikatın tanığıdır.
Sayfa 12 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Su yüzeyinde de durumun aynı olduğu gemiciler tarafından tespit edilir. Örneğin kara parçası geminin güvertesinden henüz görülmemişken gemi direğinden görülebilir.
Aristoteles'e göre Dünya devinimsizdi ve evrenin merkezinde bulunuyordu.
“...doğa sanattan ya da insan becerisine bağlı olan nesnelerden çok başka bir şeydir.”
Sayfa 34 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
(Göğün) İhtişamından ötürü çoğu filozof ona görülebilen tanrı ismini verdi.
Sayfa 21 - Yapı Kredi yayınlarıKitabı okudu
55 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.