Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nina Popova

Nina PopovaSosyalizm Diyarında Kadın yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
181
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

3 okur okudu.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sosyalizm kadınları yüceltir
"Sovyet kadınları tüm kültür alanlarında yaratıcı kabiliyet ve yeteneklerini kullanarak çalışmaktadırlar. Kadınların kabiliyetlerini serbestçe ortaya koyamadığı tek bir bilimsel, sanatsal ya da teknik alan yoktur. Tıpta, fizik ve matematikte, tarihte, filolojide, tarım ve teknik bilimlerde, edebiyat ve sanatta, 187 kadın Stalin ödülü kazandı. Üretim yöntemlerinde yaptıkları buluşlar ve köklü iyileştirmeler için düzinelerce işçi ve köylü kadına Stalin ödülü verildi. Kadınlar, Stalin ödülü sahipleri, Sovyet sanatında -heykelcilik, tiyatro, opera, bale ve sinema- da sivrildiler. Sovyet kadınları, bilim ve kültürün tüm dallarında ortaya koydukları tükenmez yaratıcı güç, inisiyatif, siyasi olgunluk ve yüksek toplumsal bilinçle, kadınların düşünsel yeteneklerinin sınırlı olduğu yolundaki burjuva ideologlarının düzmecelerini çürüttüler. Kültürün ve bilginin zirvesine ulaşan, ekonomimizin kurucuları olan, genç kuşağın anneleri ve eğiticileri olan Sovyet kadınları, yüksek gelişme ve ilerleme gerçeğinin parlak bir örneğidir. Sovyet Devleti, kadınlara düşünsel ilerleme için olduğu kadar fiziksel ilerleme için de her türlü fırsatı sağlamaktadır. V.İ. Lenin şöyle diyordu: "Emeğin ülkesinde fiziksel olarak güçlü milyonlarca insana, sağlam iradeli, cesur, enerji dolu ve tuttuğunu koparan insanlara ihtiyaç vardır. Gelecek onlarındır, insan toplumunun yeni temellerini inşa etme hakkı onların elleriyle kazanılacaktır."
İnter Yayınları - II. Sovyet Kadınları - Sosyalist Toplumun Eşit Kurucuları - İleri Sovyet Kültürünün Kadınları
Ulusal sorunu yalnızca sosyalizm çözebilir.
Dünyanın dört bir yanına dağılmış olan Ermeniler kendi anavatanları olan Sovyet Ermenistan'a dönüyorlar. İlk dönenlerden birisi Anna Pogosovna Deremeciyan'ın ailesi. Onunki neşesiz bir yaşamdı ve yedi çocuğunu bekleyen de daha iyi değildi. Hepsi çok küçük yaşlarda işe gitmek zorunda kaldılar. "Anavatanımız bizi içten bir sevinçle karşıladı", diyor Anna Posogovna Deremeciyan. "Büyük aileme bir daire verildi. Sovyet Hükümeti'nin çok çocuklu annelere gösterdiği sürekli ilgi ve ihtimam beni derinden etkiledi ve mutlu etti. Dünyanın hiçbir yerinde annelik bu kadar onurlandınlmamıştır. Hükümet karar namesiyle Annelik Onuru Nişanı ile ödüllendirildim. Bu hayatımın en mutlu günüydü. Çocuklanımın yetişmesi için aylık yardım alıyorum. Ve bunu, bir defaya mahsus büyük miktarda para yardımına ek olarak alıyorum. Çocuklarım ileride geçmişte çektikleri acıyı asla çekmeyecekler. Onların gelecekleri konusunda hiçbir kaygım yok. Kendi anadillerinde eğitim görüp ülkenin yararı için çalışabilirler."
İnter Yayınları - IV. SSCB Halklarının Stalin Ailesinin Özgür ve Eşit Kızları
Reklam
"Kapitalist ülkelerin yönetici sınıfı ve kiralık ajanları burjuva sözde "demokrasisini" göklere çıkarır. Fakat şu bir gerçek ki, kapitalizm altında kadınların büyük çoğunluğu insana yakışmayan bir şekilde sömürülür ve sakatlıklardan, siyasi ve kamu hayatındaki haklarının kısıtlanmasından, kadını küçük düşüren ve onu erkeğe göre daha aşağı bir konuma getiren alçaltıcı evlilik ve boşanma yasalarından, ekonomik bağımlılık ve angarya ev işlerinden muzdariptir kadın. Dünyanın her yerinde milyonlarca çalışan insan için özgüglük bayrağı haline gelen Marksizm-Leninizm, kadın sorununu çözmede doğru yolu gösterdi.
Vladimir İlyiç Lenin
Vladimir İlyiç Lenin
ve
Josef Stalin
Josef Stalin
, ülkemizin çalışan erkek ve kadınlarını Çarlık ve kapitalizm üzerinde zafere götürdü. Lenin ve Stalin'in büyük Partisi'nin önderliğinde işçi sınıfının yürüttüğü amansız savaşların ateşinde dünyanın ilk Sosyalist Devlet'i kuruldu."
İnter Yayınları
SSCB'de bilim
"Sovyet sistemi altında bilim, gelişmek için sınırsız fırsatlara, kapitalist ülkelerde var olan ve var olabilecek fırsatlardan daha geniş fırsatlara kavuştu. Ülkemizde bilim halka hizmet eder ve bu yüzden bilime sınırsız ufuklar sonuna kadar açıktır. Komünist Partisi, Sovyet Hükümeti ve şahsen Stalin yoldaş bilimin gelişmesine dinmek bilmez bir dikkat gösteriyorlar ve bilim adamlarına, verimli çalışmalar için gerekli koşulların sağlanması üzerine hassasiyetle eğiliyorlar. Otuz yıl içinde Sovyet bilimi, kültürel mirasımızı kat kat artırdı, büyük buluşlarla ve önemli icatlarla tüm bilgi alanlarını zenginleştirdi. SSCB'de komünizmin inşası göreviyle tam bir uyum içinde gelişen Sovyet biliminin, önceleri geri kalmış ülkemizi ileri ve güçlü bir sosyalist güç haline getirme yolunda çok büyük katkıları vardır. Ve Sovyet biliminin ilerlemesinde kadınların katkısı hiç de az olmamıştır, çünkü Sovyet sistemi altında bilimsel araştırmalara serbestçe girebiliyorlar. Araştırma çalışmalarına katılan kadınların sayısı sürekli arttı ve şimdi toplam araştırmacı sayısının yaklaşık yarısına ulaşıyor. Otuzbeş bin kadın bilimsel araştırma enstitülerinde ve laboratuvarlarda araştırma çalışmaları yapıyor, dört bini ise SSCB Bilimler Akademisi Enstitülerinde. Bu sonuncuların 600'den fazlası, yüksek lisans veya doktora derecesine sahip. Savaş boyunca yaklaşık 1500 kadın yüksek lisans veya doktora derecesini kazanıp doçent ve profesör oldu. Bilim, erkeklerin ayrıcalıklı alanı olmaktan çıktı."
İnter Yayınları - II. Sovyet Kadınları - Sosyalist Toplumun Eşit Kurucuları - İleri Sovyet Kültürünün Kadınları
"SSCB'de işsizliğe son verildiği 1930 yılından itibaren kadınları sanayiye çekme işlemi çok hızlı bir şekilde yol aldı. Yıl be yıl, özellikle sosyalist sanayi ve kolektifleştirilmiş tarımın dev adımlar attığı dönemde, kamu üretiminde yer alan kadın sayısı artmaya devam etti. Bu büyük ölçüde Stalin yoldaşın çabaları sayesinde oldu. Stalin, ülkenin sosyalizme geçişi sürecinde ortaya çıkan büyük görevlerle başa çıkmak için halkın işgücünü bir araya getirmenin gerekli olduğu bu anı seçerek, "... kadının statüsü, toplumdaki konumu ve işçi ve köylü olarak onların işgücüne katkısı konularını dikkat çeker bir şekilde ortaya getirip, kamu ve sosyal hayatta oynamaları gereken önemli rolü vurguladı. Stalin, kadın sorununa hakettiği değeri verdikten sonra, bu sorunun çözülebileceği biricik doğru yolu da işaret etti."*
İnter Yayınları - İnter Yayınları - II. Sovyet Kadınları - Sosyalist Toplumun Eşit Kurucuları - SSCB Ulusal Ekonomisinin Gücü - * V.İ. Lenin. Toplu Eserler, 3. Rusça Baskı, Cilt XXIV. s. 472.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok