Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nina Popova

Nina PopovaSosyalizm Diyarında Kadın yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
187
Görüntülenme

Nina Popova Sözleri ve Alıntıları

Nina Popova sözleri ve alıntılarını, Nina Popova kitap alıntılarını, Nina Popova en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sosyalizm kadınları yüceltir
"Sovyet kadınları tüm kültür alanlarında yaratıcı kabiliyet ve yeteneklerini kullanarak çalışmaktadırlar. Kadınların kabiliyetlerini serbestçe ortaya koyamadığı tek bir bilimsel, sanatsal ya da teknik alan yoktur. Tıpta, fizik ve matematikte, tarihte, filolojide, tarım ve teknik bilimlerde, edebiyat ve sanatta, 187 kadın Stalin ödülü kazandı. Üretim yöntemlerinde yaptıkları buluşlar ve köklü iyileştirmeler için düzinelerce işçi ve köylü kadına Stalin ödülü verildi. Kadınlar, Stalin ödülü sahipleri, Sovyet sanatında -heykelcilik, tiyatro, opera, bale ve sinema- da sivrildiler. Sovyet kadınları, bilim ve kültürün tüm dallarında ortaya koydukları tükenmez yaratıcı güç, inisiyatif, siyasi olgunluk ve yüksek toplumsal bilinçle, kadınların düşünsel yeteneklerinin sınırlı olduğu yolundaki burjuva ideologlarının düzmecelerini çürüttüler. Kültürün ve bilginin zirvesine ulaşan, ekonomimizin kurucuları olan, genç kuşağın anneleri ve eğiticileri olan Sovyet kadınları, yüksek gelişme ve ilerleme gerçeğinin parlak bir örneğidir. Sovyet Devleti, kadınlara düşünsel ilerleme için olduğu kadar fiziksel ilerleme için de her türlü fırsatı sağlamaktadır. V.İ. Lenin şöyle diyordu: "Emeğin ülkesinde fiziksel olarak güçlü milyonlarca insana, sağlam iradeli, cesur, enerji dolu ve tuttuğunu koparan insanlara ihtiyaç vardır. Gelecek onlarındır, insan toplumunun yeni temellerini inşa etme hakkı onların elleriyle kazanılacaktır."
İnter Yayınları - II. Sovyet Kadınları - Sosyalist Toplumun Eşit Kurucuları - İleri Sovyet Kültürünün Kadınları
SSCB'de bilim
"Sovyet sistemi altında bilim, gelişmek için sınırsız fırsatlara, kapitalist ülkelerde var olan ve var olabilecek fırsatlardan daha geniş fırsatlara kavuştu. Ülkemizde bilim halka hizmet eder ve bu yüzden bilime sınırsız ufuklar sonuna kadar açıktır. Komünist Partisi, Sovyet Hükümeti ve şahsen Stalin yoldaş bilimin gelişmesine dinmek bilmez bir dikkat gösteriyorlar ve bilim adamlarına, verimli çalışmalar için gerekli koşulların sağlanması üzerine hassasiyetle eğiliyorlar. Otuz yıl içinde Sovyet bilimi, kültürel mirasımızı kat kat artırdı, büyük buluşlarla ve önemli icatlarla tüm bilgi alanlarını zenginleştirdi. SSCB'de komünizmin inşası göreviyle tam bir uyum içinde gelişen Sovyet biliminin, önceleri geri kalmış ülkemizi ileri ve güçlü bir sosyalist güç haline getirme yolunda çok büyük katkıları vardır. Ve Sovyet biliminin ilerlemesinde kadınların katkısı hiç de az olmamıştır, çünkü Sovyet sistemi altında bilimsel araştırmalara serbestçe girebiliyorlar. Araştırma çalışmalarına katılan kadınların sayısı sürekli arttı ve şimdi toplam araştırmacı sayısının yaklaşık yarısına ulaşıyor. Otuzbeş bin kadın bilimsel araştırma enstitülerinde ve laboratuvarlarda araştırma çalışmaları yapıyor, dört bini ise SSCB Bilimler Akademisi Enstitülerinde. Bu sonuncuların 600'den fazlası, yüksek lisans veya doktora derecesine sahip. Savaş boyunca yaklaşık 1500 kadın yüksek lisans veya doktora derecesini kazanıp doçent ve profesör oldu. Bilim, erkeklerin ayrıcalıklı alanı olmaktan çıktı."
İnter Yayınları - II. Sovyet Kadınları - Sosyalist Toplumun Eşit Kurucuları - İleri Sovyet Kültürünün Kadınları
Reklam
"SSCB'de işsizliğe son verildiği 1930 yılından itibaren kadınları sanayiye çekme işlemi çok hızlı bir şekilde yol aldı. Yıl be yıl, özellikle sosyalist sanayi ve kolektifleştirilmiş tarımın dev adımlar attığı dönemde, kamu üretiminde yer alan kadın sayısı artmaya devam etti. Bu büyük ölçüde Stalin yoldaşın çabaları sayesinde oldu. Stalin, ülkenin sosyalizme geçişi sürecinde ortaya çıkan büyük görevlerle başa çıkmak için halkın işgücünü bir araya getirmenin gerekli olduğu bu anı seçerek, "... kadının statüsü, toplumdaki konumu ve işçi ve köylü olarak onların işgücüne katkısı konularını dikkat çeker bir şekilde ortaya getirip, kamu ve sosyal hayatta oynamaları gereken önemli rolü vurguladı. Stalin, kadın sorununa hakettiği değeri verdikten sonra, bu sorunun çözülebileceği biricik doğru yolu da işaret etti."*
İnter Yayınları - İnter Yayınları - II. Sovyet Kadınları - Sosyalist Toplumun Eşit Kurucuları - SSCB Ulusal Ekonomisinin Gücü - * V.İ. Lenin. Toplu Eserler, 3. Rusça Baskı, Cilt XXIV. s. 472.
"Kapitalist ülkelerin yönetici sınıfı ve kiralık ajanları burjuva sözde "demokrasisini" göklere çıkarır. Fakat şu bir gerçek ki, kapitalizm altında kadınların büyük çoğunluğu insana yakışmayan bir şekilde sömürülür ve sakatlıklardan, siyasi ve kamu hayatındaki haklarının kısıtlanmasından, kadını küçük düşüren ve onu erkeğe göre daha aşağı bir konuma getiren alçaltıcı evlilik ve boşanma yasalarından, ekonomik bağımlılık ve angarya ev işlerinden muzdariptir kadın. Dünyanın her yerinde milyonlarca çalışan insan için özgüglük bayrağı haline gelen Marksizm-Leninizm, kadın sorununu çözmede doğru yolu gösterdi.
Vladimir İlyiç Lenin
Vladimir İlyiç Lenin
ve
Josef Stalin
Josef Stalin
, ülkemizin çalışan erkek ve kadınlarını Çarlık ve kapitalizm üzerinde zafere götürdü. Lenin ve Stalin'in büyük Partisi'nin önderliğinde işçi sınıfının yürüttüğü amansız savaşların ateşinde dünyanın ilk Sosyalist Devlet'i kuruldu."
İnter Yayınları
Silahınızı başka ülkelerin proleterlerine değil, burjuvaziye doğrultun.
1916'da, işçi sınıfı kadınlarının rolü konusunda yazan
Vladimir İlyiç Lenin
Vladimir İlyiç Lenin
, onlara çocuklarını sosyalizmin savunucuları olarak yetiştirmelerini öğütledi ve oğullarına şunu söylemelerini istedi: "Yakında adam olacaksın. Eline silah verilecek. Onu al ve kullanmayı öğren. Proleterlerin bu bilgiye ihtiyacı var, günümüzdeki savaşta yaptıkları gibi veya sosyalizme ihanet edenlerin sana yapmanı söyledikleri gibi kardeşlerini ve diğer ülkelerdeki işçileri vurmak için değil, kendi ülkenin burjuvazisine karşı savaşmak, sömürüye, yoksulluğa ve savaşa bir son vermek için. Bunu iyi niyetle yaklaşarak değil, burjuvaziyi tamamen alt ederek ve silahını elinden alarak yapacaksın."** Sovyet anneleri, sosyalist ülkemizin halkın büyük davasına, Lenin ve Stalin'in davasına sadık yurttaşlarını yetiştiriyorlar. Onlara duyulan sevgi ve saygı evrensel boyutta. Kadınlar yüksek ahlaki nitelikleriyle sosyalist devletin, Komünist Partisi'nin, halkın lideri ve öğretmeni Stalin yoldaşın kendilerine gösterdiği ilgiye layık olduklarını gösterdiler."
İnter Yayınları - III. Sovyetler Birliği'nde Anne ve Çoçuk Bakımı - A.g.e., Cilt I. s. 730.
Komünist Partisi Onyedinci Kongresi'nde Stalin yoldaş şöyle dedi: "Kadınlar, ülkemizin nüfusunun yarısını oluşturuyor, onlar koca bir işçi ordusunun temsilcileridir ve onlardan çocuklarımızı, gelecek kuşağı, yani geleceğimizi yetiştirmeleri isteniyor."* Bugün komünist değerlerle, komünist ahlak ve Sovyet yurt severliği çerçevesinde yetiştirilmeye özel önem veriliyor. Lenin şöyle diyor: "Komünist ahlakın temeli, komünizmi sağlamlaştırma ve tamamlama mücadelesidir. Bu, aynı zamanda komünist yetişme tarzının, eğitim ve öğretimin temelidir!"* Lenin'in belirlediği bu ilke, Sovyet kadınları için kutsaldır, ve gerçekten de onlar, Lenin'in başlattığı ve Stalin yoldaş önderliğinde Partimizin sürdürdüğü büyük davayı zafere ulaşana değin götürecek olan SSCB yurttaşlarını yetiştiriyorlar. Lenin'in belirttiği ve Stalin'in öğrettiği gibi, biz biliyoruz ki emperyalizm var olduğu sürece SSCB'ye bir saldırı ve yeni bir dünya savaşı tehlikesi de var olacaktır. Böyle bir savaşın önüne ancak halk geçebilir.
İnter Yayınları - III. Sovyetler Birliği'nde Anne ve Çoçuk Bakımı - * J. V. Stalin, Leninizmin Sorunları, Moskova 1947, s. 492. - * V.İ. Lenin, İki Ciltte Seçme Eserler, Cilt II, Moskova 1947, s. 670.
Reklam
Büyük Rus devrimci-demokratı
Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy
Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy
,
Nasıl Yapmalı 1. Cilt
Nasıl Yapmalı 1. Cilt
adlı romanında kahramanı Lopuhov'un ağzından şunları söylüyordu: "Kadınlar doğuştan öylesine emin, güçlü ve etkili bir beyin gücüne sahip ki... Eğer bu beyin gücü faal olsaydı, reddedilip öldürülmeseydi, insanlık tarihi daha hızlı ilerlerdi." Aynı doğrultuda
Maksim Gorki
Maksim Gorki
de şöyle yazıyordu: "Hiç şüphe yok ki, eğer kadınlar gelişimleri boyunca yanlış yönlendirilmeseydi, ilgi çemberleri yapay olarak daraltılmasaydı, görevleri metres, anne ve ev bakıcılığıyla sınırlamasaydı, geniş kamusal, kültürel ve politik çalışmalardan uzak tutulmasaydı kültür iki kat hızlı ilerlerdi." Kadınların teknik ve kültürel alanlardaki böylesine eşsiz başarıları, ancak Sovyet toplum ve devlet sisteminde, ancak Lenin ve Stalin'in Partisi'nin önderliğinde mümkün hale geldi. Ülkenin ekonomik ve kültürel ilerlemesine kadınların geniş ve faal katılımını sağlamada Komünist Partisi ve Sovyet Hükümeti gerçekten olağanüstü parlak başarılara sahiptir.
İnter Yayınları - II. Sovyet Kadınları - Sosyalist Toplumun Eşit Kurucuları - İleri Sovyet Kültürünün Kadınları
"Lenin, kadınların en etkin ve geniş katılımı olmadan sosyalist bir toplum kurmanın imkânsız olduğunu defalarca vurgulamıştır.
Vladimir İlyiç Lenin
Vladimir İlyiç Lenin
'in fikirlerini
Josef Stalin
Josef Stalin
daha da geliştirdi. Stalin şöyle diyordu: "Çalışan kadınlar, kadın sanayi işçileri ve köylüler, işçi sınıfının en büyük rezervlerinden birini oluşturur, nüfusun koca bir yarısını temsil eden bir rezerv. Bu kadın rezervinin işçi sınıfıyla el ele mi vereceği, yoksa ona karşı mı duracağı, proletarya hareketinin kaderini, proleter devrimin zaferini ya da yenilgisini, proleter devletin zaferini ya da yenilgisini belirleyecektir. Bu yüzden, proletaryanın ve onun öncüsü Komünist Parti'nin ilk görevi, kadınları, işçi kadınları ve köylü kadınları burjuvazinin etkisinden koparmak, işçi kadınları ve köylü kadınları politik yönden eğitmek ve proletaryanın bayrağı altında örgütlemektir." Stalin şöyle devam ediyordu: "Fakat çalışan kadınlar bir re zervden öte bir şeydir. Eğer işçi sınıfı doğru bir siyaset izlerse, onlar burjuva sınıfına karşı faaliyette bulunan işçi sınıfının düzenli bir ordusu olabilirler ve olmaktadırlar. Kadın emeği rezervini, büyük proletarya ordusu ile omuz omuza dövüşen kadın işçiler ve köylüler ordusuna dönüştürmek, işçi smıfının ikinci ve en önemli görevidir." *
İnter Yayınları - II. Sovyet Kadınları - Sosyalist Toplumun Eşit Kurucuları - * Jozef Stalin, Kısa Biyografi, Moskova 1947 s. 103-104
"Şu anda Sovyetler Birliği'nde çok çeşitli meslek dallarında yüksek vasıflı kadroları eğiten 800 yüksek eğitim kurumu vardır, bu okullarda kayıtlı öğrenci sayısı Avrupa'daki tüm yüksekokul ve üniversitelerde eğitim gören öğrenci sayısından fazladır. Sürekli olarak gelişen sosyalist ekonomi gittikçe artan sayıda yüksekokul mezununu gerektiriyor. Kapitalist ülkelerde bunun tam tersi gözlenmektedir. Bu ülkelerde yüksekokul eğitimli insanların sayısı azalmaktadır. Bunun nedeni işsizlik ve kafa emeğine talebin olmayışıdır. Örneğin, ABD'de 150 teknik yüksekokulda eğitim gören öğrenci sayısı 1940 ve 1946 yılları arasındaki dönemde üçte bire düşerek, 110 000'den 38 000'e geriledi. Kısa bir zaman aralığında çok sayıda Sovyet yüksekokul ve üniversitesinden 1 500 000 genç erkek ve kadın mezun oldu; bu insanlar, halkın saflarından gelen gerçek bir aydınlar ordusu oluşturdular ve bu ordu, ülkemizi, güçlü sanayisi ve büyük askeri gücüyle dünyanın en ileri ülkesi haline getirme, onu sosyalist bir devlet yapma çabasında en faal rolü oynadı. Anavatan Savaşı boyunca verilen çetin sınavda, Sovyet sistemi ve Bolşevik Parti'nin yetiştirdiği ve eğittiği Sovyet aydını, halkı ve ülkesine karşı görevini yüz akıyla yerine getirdi."
İnter Yayınları - II. Sovyet Kadınları - Sosyalist Toplumun Eşit Kurucuları - İleri Sovyet Kültürünün Kadınları
Her cumhuriyet, yetenekli yapımcı ve oyuncuların yer aldığı tiyatro ve opera salonlarına sahiptir. Devrimden önce, şu anda Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan Cumhuriyetlerinin bulunduğu bölgelerde tek bir tiyatro bile bulunmuyordu. 1947 yılında ise Kazakistan'da 42, Özbekistan'da 40, Tacikistan'da 17, Kırgızistan'da 11 tiyatro bulunuyordu, bundan başka çok sayıda sinema salonu ve amatör tiyatro ve müzik grupları vardı. Eskiden hiçbir profesyonel tiyatronun bulunmadığı, amatör gösterilerde kadın rollerini erkeklerin oynadığı ülkelerde, 20-25 yıllık Sovyet sistemi altında modem tiyatro, opera ve bale kuruldu ve muhteşem aktrisler, dansçılar ve şarkıcılar yetişti. Bu cumhuriyetlerden birçok önemli aktrisin ismi tüm Sovyetler Birliği'nde bilinmektedir. "Devrim kadınımızı özgürleştirdi ve yüzyıllardır sarındırılmış olduğu atkılından yapılmış o peçeden kurtardı", diyor bir mektubunda Azerbaycan halkı Stalin yoldaşa hitaben. "Azerbaycan kadını sosyalist toplumumuzun aktif kurucusu haline gelmiştir. Kadınlar hükümette, fabrikalarda, petrol sahalarında, yüksekokul öğretim kadrolarında ve hastanelerin cerrahi bölümlerinde sorumluluk gerektiren görevler almışlardır. Kadın gemi kaptanları ve uçak pilotları vardır."
İnter Yayınları - IV. SSCB Halklarının Stalin Ailesinin Özgür ve Eşit Kızları
45 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.