Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nurhan Aydın

Nurhan AydınSarıkamış Harekatı yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
10
Okunma
4
Beğeni
1.147
Görüntülenme

Nurhan Aydın Gönderileri

Nurhan Aydın kitaplarını, Nurhan Aydın sözleri ve alıntılarını, Nurhan Aydın yazarlarını, Nurhan Aydın yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
166 syf.
·
Puan vermedi
Kar Kelebekleri: Sarıkamış
“Allahuekber Dağları’nda kara düşmüş kandamlasını ayaza çalmış bakışları, bedenleri değil ruhları donduran beyazlığın maverasında beyaz kuşlara dönüp beyaz iklimlere uçan erleri hatırla… Hatırla ki bütün çeşmeler şehadete susayanlar içindir; düşmeden gökten yıldız, düşen bedenini beyaz kelebeklerin yükselttiği erler içindir…” (Nurhan
Sarıkamış Harekatı
Sarıkamış HarekatıNurhan Aydın · Sonçağ Yayınları · 20156 okunma
Okullarda öğretim yöntemi ezbercilikten uzak olmalı, küçüklerde hissiyatın, büyüklerde ise muhakeme ve mukayese kabiliyetinin geliştirilmesine hizmet edilerek hafızaların tahrip olmasını önleyeceğini belirtir. s. 150.
Sayfa 150
Reklam
Karabekir Paşa'nın Ortaöğretim hakkındaki düşünceleri
Oluşturduğu eğitim kurumlarında programın mesleki ve teknik eğitime verilmesini savunarak böylelikle önceliğin iktisadi kalkınmaya verilmesi gerektiğini belirtir. Hem Avrupa hem Amerika'da ekonomik güce sahip olanların üniversite mezunu olmadığını ve mesleki ve teknik eğitime sahip olan bireyler olduğunu söyler. En gelişmiş ülkelerde gençlerin %20'sinin üniversiteye gittiğini geri kalanının iktisadi mekteplerden aldıkları donanımla iş hayatına atıldıklarını belirtir. Çocuklar ince hesap ve büyük çoğunlukla ülke ihtiyacına göre iktisadi sahaya entegre edilmeli ve sayıları artırılacak ziraat, sanat, ticaret ve fen mektepleri ile iş insanı yetiştirmeye özen gösterilmelidir. s. 148-149
Sayfa 148 - Sonçağ Yayınları, Ankara, 2018.
Karabekir Paşa'nın İlköğretim hakkındaki görüşleri
Köy İlkokullarına yönelik çocuklara tarım ve hayvancılıkla ilgili bilgilerin yanında köy hayatı ile ilgili pratik ve ilmi bilgilerin aktarılmasını istemiştir... İlkokul programında çocuğun yaşına uygun sanat faaliyetlerine yer verilmesini küçük yaşlardan itibaren terzilik, kunduracılık, dokumacılık, halıcılık gibi sanatlar el işleri aracılığıyla öğretilir.
Sayfa 146
Karabekir Paşa'nın Okul öncesi eğitim hakkındaki düşünceleri
Ezbercilikten uzak durmak ve uygulamaya dönük çalışmalar yapmak en önemli eğitim anlayışını oluşturur. Öğrenciler 5-6 yaşlarında iki yıllık bir ön eğitimden geçmelerini vurgular. Bu dönemde kazandırılması öngörülen davranışların yine oyunlar eşliğinde öğretilmesi gerektiğini belirtir.
Sayfa 140
Daha önce Erzurum' da açılan Leylî Eytam İptidaî Mektebi'nin belli eğitim düzeyine ulaşarak beş sınıflı hale gelmesi sonrası ihtiyaç üzerine açılmıştır...19 Aralık 1920 tarihinden itibaren Erzurum' dan Kars'a nakledilen Leylî Eytam İptidaî Mektebi Askeri İdadiye dönüştürülmüştür. Kars'ta 7 ay eğitim-öğretim hizmeti sürdüren Okul Karabekir Paşa'nın karargahını Sarıkamış'a aldırmasıyla buraya 24 Nisan' da nakledildi. 1922 yılı Mayıs ayında henüz ilk sınıfları mevcut okul aynı yılon Kasım ayında 6 İptidaî ve 3 İdadi olarak 9 sınıflı eğitim kurumu olmuştur. s. 100-101.
Sayfa 100
Reklam
Sıhhiye Mektebi
Kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte ilk mezunlarını 30 kişi ile 1 Mayıs 1921 tarihinde vermiştir...İlk dönem mezun öğrencilerine "küçük sıhhiye memuru" unvanıyla kazada görev verilmiş ancak ikinci dönem mezunlarına görevlendirme verilmemiştir.
Sayfa 99
Sarıkamış Ana Mektebi
Karabekir Paşa anasınıf öğrencilerine gerekli donanım ve bilgi-beceri kazandırabilmek için yedi masa oluşturarak her masada on öğrenciye eğitim verilmesini sağlamıştır. Masalar ise şu şekildedir: 1.Kağıt işleri masası 2.İğne-iplik masası 3.Terbiye-fikriye masası 4.Çamur,kum ve boya masası 5.Temizlik masası 6.Güzel yaşayış masası 7.Ağaç ve mukavva masası s. 96-97
Sayfa 96
Çocukları Himaye Cemiyetinin Kurulması
Bu Cemiyetin kuruluş günü olan 12 Kasım 1921 tarihini her yıl "Kitap Bayramı" olarak kutlanmasını ve bugünden önceki haftanın "Çocuklar Haftası" olarak kutlanmasını kararlaştırdı...Otuz maddelik cemiyetin nizamnamesinde; cemiyetin çalışma esasları, bütçe, çocuklar için kurulacak kuruluş ve bununla ilgili kişilerin yetki ve görevleri ilgili maddeler içermektedir. Cemiyetin azaları ve şubeleri ise kimsesiz ve fakir çocukları yeniden hayata kazandırarak toplumda kabul edilebilir birey olarak yetişmelerini sağlamakla yükümlüdür.
Sayfa 89
Çocuklar Ordusu Teşkilatı'nın Kurulması
1 Mayıs 1920 tarihinde kurulmuştur. Bu ordunun kumandanlığını, şehit evlatlarından oluşan Birinci Avcı Gürbüz Alayı'nın Fahri komutanlığı görevlerini üstlenmiştir. Çocuklar Ordusu savaş düzeni 4 gürbüz alayından oluşmaktadır: 1. Yatılı Askeri İlkokulu 2.Kolordu Sanayi Takımları :tesviyeci, demirci, kuyumcu sanatlarını öğreten alay okulu 3.Şimendifer Mektebi 4.Ana Mektepleri Gürbizleri. Birinci Avcı Gürbüz Alayı'nın sayısı 1100, İkinci Sultani Gökbayrak Gürbüz Alayı 180,Üçüncü Albayrak Gürbüz Alayı 150, Dördüncü Yeşil Bayrak Gürbüz Alayı 220 kişiden oluşur. Bu ordunun alaylarına Kars Kapısı girişi yakınında talim sahası ve atış poligonu sağlanmıştır. Talimler ve atış eğitimi her hafta Cuma günleri toplu yapılır. Eğitimlerde gerçek mermi, top ve makineli tüfek üzerine uygulamalı eğitim, tahtadan imal edilen sahte bomba ve süngülerde kullanılır.
Sayfa 80 - Sonçağ Yayınları, Ankara, 2018.
Reklam
Otomobil Mektebi (İş Ocağı)
Daha önce "Yirmi dokuzuncu Alay Mektebi" sonra "Otomobil Mektebi" veya "İş Ocağı" denilen bu okul resmi olarak 4 Mart 1920 tarihinde açılmıştır...İlk açıldığında tesviyecilik, kuyumculuk, kunduracılık, marangozluk gibi bölümlere sonraları demircilik, dökümcülük, motorculuk gibi bölümlerde eklenmiştir. Okulun şubeleri kısa süre zarfında savaş aletlerinin bakım ve tamirinden ordunun bütün ihtiyacını temin edip imal edebilecek seviyeye gelmiştir. Ayrıca otomobil tamirciliği ve şoförlük gibi mesleklerde öğretilmiştir... Sanat öğretmenliği için Kolordudaki usta başılar görevlendirilirken, genel kültür bilgileri ise alaylar tarafından öğretilmiştir.
Sayfa 79 - Sonçağ Yayınları, Ankara, 2018.
İbret Yeri'nin Açılması
Karabekir Paşa halkın ve öğrencilerinin bilinçlenmesi için kendisinin yazıp öğrencilerinin sergilediği "İbret" adını verdiği piyesler eğitim faaliyetleri açısından önemlidir. Bu piyesler İbret Yeri adını verdiği mekanlarda tüm halk kesimi tarafından ilgi ve beğeniyle izlenmiştir. Doğuda tiyatro adı altında gösterime sunulan çirkin sahneler halkın hoşnutsuz olması nedeniyle Karabekir Paşa "tiyatro" kelimesi yerine "İbret Yeri" ismini daha uygun bulmuştur... Erzurum' da kullanılamaz haldeki belediye gazinosu onarılıp 23 Ocak 1920 tarihinde "İbret Yeri" adı verilen küçük bir tiyatronun açılış töreni gerçekleştirilmiştir.
Sayfa 77 - Sonçağ Yayınları, Ankara, 2018.
Erzurum Ana Mektebi
Karabekir Paşa Erzurum Ana Mektebi henüz açılmamışken 21 Aralık 1920 tarihinde oturduğu binaya yakın bir mevkide ev hazırlatarak karyola, elbise gibi eşyalar temin ederek özel anaokulu açmıştır...8 Ocak 1920 tarihinde ise 1000 çocuktan oluşan Ana Mektebi resmi olarak açılmıştır. Bu okulla beraber Karabekir Paşa halkın huzurunda Sanayi Gürbizleri Mektebi ve Askeri İlk Mekteplerini teftiş etmiştir.
Sayfa 75
61 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.