Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nuri Kahveci

Nuri KahveciNişanlılık yazarı
Yazar
Editör
9.6/10
8 Kişi
45
Okunma
9
Beğeni
1.313
Görüntülenme

Nuri Kahveci Sözleri ve Alıntıları

Nuri Kahveci sözleri ve alıntılarını, Nuri Kahveci kitap alıntılarını, Nuri Kahveci en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslâm'a göre toplumsal düzenin sağlanmasında esas olan bireylerin eğitilmek suretiyle bozucu ve tahrip edici eylemlerden uzak kalmalarının sağlanmasıdır. Kur'ân-ı Kerim bazı prensipler doğrultusunda bireyin eğitimiyle ilgili temel esaslara değinmektedir. Toplumsal düzen için insanların fıtratlarına uygun bir şekilde eğitilmesi, eğiticilerin bireye erdemli davranış özelliklerini kazandırmayı amaçlamaları, bilmediklerini öğretmeyi hedeflemek bu esaslardan bazılarıdır.
Sayfa 27
Bazen 40‘da da Râşit olamayan oluyor
Geçmiş dönem İstanbul Hukukçularının genel kabulüne göre evlilik ehliyeti için gerekli olan “âkil” ve “bulûğ”un günümüz şartlarında dini sorumluluk için yeterli olmakla birlikte evlilik birliğini yürütmek için yeterli olgunluk olduğu hususu yeniden değerlendirilmesi gereken bir konudur zira sosyal şartlar gereği gençler bulûğ çağı ile birlikte evlenebileceklerine zihinsel olarak hazırlık içinde olmadıkları gibi ailelerde onları bu yönde yetiştirmemektedir bu şartlarda bulûğa ermiş olan erkek veya kadın evlilik birliğini yürütebilecek bir bilinç ve olgunluğa ulaşmış kabul edilemez bu nedenle evlilik için ayrıca bir “rüşt” çağından söz edilebilir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
Sadece hareketin başlı başına suç sayılamayacağı ceza hukukunda benimsenmiştir. Ancak İslâm ceza hukukunda hareket suç sayılmazsa da suça götüren yolların engellenmesi prensibinden hareketle suç sonucu doğurma ihtimali taşıyan davranışların sergilenmemesi için tedbir nitelikli birtakım hükümlere ihtiyaç duyulmuştur.
Sayfa 142
Borçlanma sorumluluk doğurduğu için bu sorumluluğun sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesinde borçlanılan hususun kayıt altına alınması da önemlidir. Bu bağlamda Kur'ân-ı Kerim'deki; "Ey İnananlar! Birbirinize belirli bir süre için borçlandığınız zaman onu yazınız. İçinizden bir kâtip doğru olarak yazsın; kâtip onu ALLÂH'ın kendisine öğrettiği gibi yazmaktan çekinmesin, yazsın. Borçlu olan da yazdırsın, Rabbi olan ALLÂH'tan sakınsın, ondan bir şey eksiltmesin" âyeti de meselenin ehemmiyetini en güzel şekilde ortaya koymaktadır.
Sayfa 60
11.2.1.2.(c). İkrah (Zorlama/Korkutma)
Ayrıca istememe yönündeki bütün ısrarlarına rağmen babası tarafından evlendirilen dul bir kadının Hz. Peygamber'e gelerek şikâyette bulunması üzerine onun nikâhını geçersiz kılması da buna delil olabilecek niteliktedir.
Sayfa 126
"O böyle yapmak istiyor, sana ne!" ifadeleri de dağılmayı destekliyor.
Her bireyin istediği şekilde davranış sergileyebildiği bir toplumda sosyal hayatın varlığından söz edilemediği gibi bu sosyal düzensizlik o toplumun dağılmasına neden olur.
Sayfa 20 - 21
Reklam
Borcun ağır bir sorumluluk olduğu gerçeğinden hareketle İslâm hukukçuları, ödeme niyetinde olmaksızın borçlanan kişileri "haram yiyenler" olarak nitelendirmişlerdir.
Bir borç ilişkisi akde dayanıyorsa o zaman borcun mahalline ma'kûd aleyh denir.
Sayfa 53
Müslüman Başkalarının Hayatına değer kattığı müddetçe kendisi de değer kazanir ve iyilerden olur.
Şüphesiz ailenin toplum içindeki görevleri sadece akrabalarına karşı sorumluluklarını yerine getirmeyle sınırlı değildir. Bu manada Kur'an'ı Kerim bizlere, "Allah'a ibadet edin ve Ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yolcuya, elleriniz altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve daima böbürlenen kimseyi sevmez" İlahi mesajını sunmaktadır.
38 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.