Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ömer Önhon

Ömer ÖnhonBüyükelçinin Gözünden Suriye yazarı
Yazar
7.5/10
7 Kişi
34
Okunma
0
Beğeni
847
Görüntülenme

Hakkında

Kingston Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunudur. 1985 yılından itibaren Dışişleri Bakanlığında çeşitli görevler üstlenmiştir. 2002-2006 yıllarında New York Başkonsolosluğu, 2006-2007 yıllarında Ortadoğu Dairesi Başkanlığı, 2007-2009 yıllarında Ortadoğu Genel Müdür yardımcısı, 2009-2012 yıllarında Şam Büyükelçisi olmuştur. 2012 yılında Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye ile ilişkilerin gerginleşmesi üzerine merkeze çekilmiş, 2012 yılı sonu itibarıyla Ortadoğu'dan sorumlu Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcılığı görevini yürütmekte olup 14 Ağustos 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Büyükelçiler Kararnamesi ile İspanya Büyükelçiliğine atanmış ve 6 Eylül 2014 - 8 Ocak 2019 tarihlerinde görev yapmıştır. 2019-2021 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürü olarak görev yapmıştır. 19 Nisan 2020 tarihi itibarıyla kendi isteği ile emekli olmuştur. Evlidir. İngilizce bilmektedir. Babası eski büyükelçi Candemir Önhon'dur. Dedesi ise asker ve milletvekili ayrıca Türkiye Jokey Kulübü kurucu üyesi Saim Önhon'dur.
Unvan:
Türk Büyükelçi
Doğum:
Paris, FRANSA, 29 Aralık 1960

Okurlar

34 okur okudu.
2 okur okuyor.
20 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir zamanlar Halep’in sosyal hayatında önemli bir yeri olan Baron Otel’i ziyaret ettik. 20.yüzyıl başlarında Anadolu’dan Halep’e göçen Armen Mazlumyan tarafından 1911’de kurulmuş olan bu otelde dönemin birçok ünlü kişisi konaklamış.Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Kral Faysal, Theodore Roosevelt, Agatha Christie, Arabistanlı Lawrence ve İsveç Kralı Gustav bu önemli misafirlerinden bazılarıydı. Atatürk’ün kaldığı 201 numaralı odayı gördük. Otel eski ihtişamından çok şey kaybetmiş ama hala hayatta olması çok güzel. ( İç savaşta da zarar görmediğini öğrenmekten memnuniyet duydum.)
Suriye'de kürtler organize oluyor
21 Mart 2013'te öcalan'ın mektubu, pervin buldan tarafından kürtçe ve sırrı süreyya önder tarafından Türkçe olarak, Diyarbakır'daki nevruz mitinginde okundu. öcalan mesajında ''Artık silahlar sussun, fikirler konuşsun noktasına geldik. Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir. Şimdi söz konusu olan bu mücadeleyi bırakmak değil, daha farklı bir mücadele başlatmaktır'' diyordu.
Reklam
Suriye’den Lübnan’a geçince karşımıza çıkan ilk kasaba Anjar’dır. Eski bir Emevi şehrine ait kalıntıların bulunduğu Anjar’ın bizim açımızdan önemi Anadolu’dan göçen Ermenilerin yaşadığı bir kasaba olmasıdır. 1915’te Fransız ve İngiliz savaş gemileri, Musa Dağı’ndan tahliyeleri filmlere de konu olan 4500 civarında Ermeni’yi, Mısır’da Port Said şehrinin karşısında yer alan Port Fuad’a taşımışlar, bu gruptan bir kısım Ermeni sonraki yıllarda Lübnan’a geçerek Anjar’ı kurmuştur. Tamamına yakını Ermenilerden oluşan bu kasabada Taşnaklar hakimdir ve Türkiye’ye karşı olumsuz hisler yoğundur.
ABD iki nedenle Suriye'de kalmaya devam ediyor. Birincisi IŞID'in geri dönmeyeceğinden emin olmak. İkincisi; Esad ve Rusya'nın toprakların kontrolünü sağlamasını önlemek. Güneyde, Al Tanf'ta da aynı şeyi yapıyoruz. Burada pek bir IŞİD varlığı yok ancak İran, Esad ve Rusya'nın topraklarda kontrol sağlamasını önlüyoruz. Böylece Suriye'deki savaşa diplomatik bir çözüm için bulunması için baskı yapıyoruz.
Suriye'de kürtler organize oluyorlar
Sözleşmenin geçerli olacağı bölgede üç kanton bulunuyordu: Cezire kantonu (Haseke, Kamışlı, Amuda), kobani kantonu ( Halep civarı ve Ayn El Arap) ve Afrin kantonu.
Büyükelçinin Gözünden Suriye
Büyükelçinin Gözünden Suriye
Gazeteci grubunun geldiği gün veya bir sonraki gün, Suriyeli meşhur karikatürist Ali Ferzat, gündüz vakti Şam’ın ortasında maskeli kişilerce kaçırılıp dövüldü ve kolu kırıldı. Ferzat’ı 29 Ağustos’ta Mezze semtindeki evinde ziyaret ettim. Kötü hırpalanmıştı. Belli ki saldırganlar öldürmeyi değil korkutmayı ve caydırmayı amaçlamışlardı. Muhalif görüşleriyle tanınan Ferzan’a saldıranların rejimin adamı oldukları konusunda kimsenin şüphesi yoktu.
Ömer Önhon
Ömer Önhon

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
368 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Bilgi var, fikir yok.. didaktik ama lirik değil.. ders kitabı gibi.. yazar, keşke kendi fikirlerini daha objektif ve daha ısrarla savunabilseymiş..neticede iktidar partisinin bir bürokratı ama madem böyle bir işe giriştiniz, biraz da 360 derece bakabilmeliydiniz, diye sitem etmeden duramıyor insan. Yine de tavsiye ediyorum, iyi okumalar.
Büyükelçinin Gözünden Suriye
Büyükelçinin Gözünden SuriyeÖmer Önhon · Remzi Kitapevi · 202134 okunma
368 syf.
6/10 puan verdi
Hayal kırıklığı
Büyük ümitlerle aldığım bir kitaptı Büyükelçinin Gözünden Suriye.. Konuyla ilgili çok şey öğreneceğimi,hükümetin ve tüm dünya devletlerinin yaptığı yanlışları, daha önce hiç bilinmeyen olaylar eşliğinde okuyacağımı düşünmüştüm. Kitap bitince yanıldığımı anladım. Ömer Bey bir devlet adamı,kariyerinin son 20 yılı AKP iktidarı süresince görev yapmış bir diplomat. Kitabı da işte bu kimliğinin gölgesinde yazıyor. Yine de bazı şeyler öğreniyorsunuz. Suriye iç savaşı sürecinin nasıl doğup geliştiğini devlet adamı gözüyle mümkün olduğu kadar objektif yazmaya çalışıyor. Ama maalesef iktidarın yaptığı ve yapmış olabileceği hiçbir yanlışa girmiyor. Diğer devletlerin de süreç içerisindeki hatalarını pek vurgulamıyor. Bazen kitabın akışı öyle bir hale geliyor ki Ömer Bey sayfalarca Şam’daki rutin diplomasi görüşmelerini yazıyor. Aralardan ilginç ve kayda değer bilgiler çıkarabilmek size kalmış. Bu haliyle geri plandaki gerçekleri öğrenemediğiniz bir kitap olmuş Büyükelçinin Gözünden Suriye.. Yine de konuya ilgi duyanların okumasını da salık veririm.
Büyükelçinin Gözünden Suriye
Büyükelçinin Gözünden SuriyeÖmer Önhon · Remzi Kitapevi · 202134 okunma
368 syf.
7/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Bir diplomatın yazdığını önce göz önünde bulundurarak ve bu bakış açısıyla yazıldığını bilerek okumanızı tavsiye ederim. Gelelim Suriye'ye; muhalif olarak kendini takdim eden terör örgütlerinin söz sahibi olduğu ve muhalifleri yönettiği gerçeği kesinlikle yadsınamaz. Gerçek anayasal bir düzen isteyen kesimin Suriye'de var olduğuna kanaatim düşük. Okurken üzüleceğiniz tatsız konularda var. Yazık olmuş Suriye'ye demekten başka bir şey gelmiyor. Suriye'nin ulus devlet yapısına dönmesinin mümkün olmadığını söylemek yanlış olmaz. Ayrıca elinizde bir kayıt cihazı olarak durmasını istiyorsanız muhakkak bu kitabı değerlendirin derim.
Büyükelçinin Gözünden Suriye
Büyükelçinin Gözünden SuriyeÖmer Önhon · Remzi Kitapevi · 202134 okunma