Onur Gülbay

Onur GülbayEskiçağ'da Tuvalet Kültürü yazarı
Yazar
8.6/10
5 Kişi
23
Okunma
0
Beğeni
418
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Onur Gülbay
Unvan:
Yazar

Okurlar

23 okur okudu.
1 okur okuyor.
10 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Enformasyon kuramı, Claude Shannon'ın 1948'de yazdığı "Matematiksel Bir İletişim Kuramı" başlıklı mükemmel makalesiyle doğdu.
Romalıların, latrinalar ve konut içi tuvaletler yaygınlaşmadan önceki süreçte en sık kullandıkları yöntem, gastra adı verilen ve sokaklarda belli köşelere yerleştirilen kapların kullanılmasıydı. Bu kaplar çırpıcılar olarak nitelendirilen, dönemin kuru temizleyicileri tarafından, temizliğin ana maddesi olan sodyumun toplanmasında kullanılmaktaydı. Roma İmparatorluğu latrinalardan olduğu gibi bu kaplardan da vergi almaktaydı. İmparator Vespasianus sürekli imparatorluğa gelir getirmek için her yolu denemekteydi. Bunlardan biri de, idrar kaplarından vergi alınmasını başlatmasıydı. Vespasianus'un oğlu Titus bu alınan vergiden yakınmaktaydı. Buna karşın babası ilk günün hasılatı olan parayı onun eline koyarak "Kötü mü okuyor" diye sorduklarında oğlundan hayır cevabını alan Vespasianus ona " Yine de çişten geliyor" diyecektir.
Reklam
Mısır'da Firavun Sahure'nin Abusir'deki tapınağında yapılan kazılarda duvara monte edilmiş, üzeri metalle dekore edilmiş, sabit olmayan bir leğen klozet bulunmuştur.Bu tuvaletin deliği bakır bir boru aracılığıyla atıkların dışarıya taşınmasını sağlıyordu.
Skarabe (bokböceği) boncuklarının Mısırlılar'da uğursuzluğu uzaklaştıran ve talih getiren bir tılsım olduğu bilinmektedir. Böceğin doğada çok ünemli bir işlevi vardır. Dışkı arar ve onu yuvarla­ yarak toprakla karıştırır ve gübre olmasını sağlar. Belki de Mısırlılar bunun farkındaydı ve böceğe tapmalarının başında bu neden gelmekteydi.
"Hijyen kültürünün en önemli yapısı olan tuvaletler antik dünyada banyolarla birlikte inşa edilerek tuvalet ihtiyacının belli bir mekânda giderilmesi düşüncesi, ilk kez MÖ 3. binin başlarında mimari bir yapı olarak arkeolojik kazılarda ele geçmiştir. Bu ilk tuvaletler doğu uygarlığında, Asya ve Mezopotamya'da karşımıza çıkmışlar, daha sonra da Anadolu ve Akdeniz dünyasına yayılmışlardır."
Sayfa 51 - Eskiçağ'da Tuvalet KültürüKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
42 syf.
·
Puan vermedi
Şimdi bu millet nereye sıçacak? İşte bütün mesele bu!
Tuhaf bir yazı okuyabilirsiniz fakat bunlar gerçekler. Kitaptan alıntılarla ilerleyeceğim ki salladığımı düşünmeyin. "Herodotos, Mısırlı kadınların ayakta, erkeklerin ise oturarak işediği bilgisini bize ulaştırmaktadır." Böylesi bir bilgiye nasıl erişildi ve neden günümüzde tersine döndü inanın ne sormak ne de düşünmek
Eskiçağ'da Tuvalet Kültürü
Eskiçağ'da Tuvalet KültürüOnur Gülbay · Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Yayınları · 200315 okunma
42 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Diğer pek çok şey gibi tuvalet kültürü de tarihin geçmiş zamanlarında bugün bildiğimizden farklıydı. Antik Yunan ve Roma'da "latrina" denilen ve aynı anda 80'e yakın kişinin ihtiyacını görüp sohbet edebildiği umumi tuvaletler vardı örneğin. Geniş bir makale olarak değerlendirilebilecek bu kitapta, beş bölümde eskiçağ tuvalet kültürü anlatılıyor. Tuvalet hijyeninden atıkların uzaklaştırılmasına, mimariden atıklarla ilgilenen kölelere kadar uzanan konularda ilginç bilgiler var. Anlatıma fotoğraf ve çizimler de yardımcı olmuş. "Avrupalılar tuvaleti Türklerden öğrendi." inanışıyla ilgili birkaç cümle okumayı bekledim ama bulamadım. Yine de kitaptan paylaştığım alıntı bu inanışla ilgili bir cevap verdiği görülebilir. Kitabı okurken VitrA'nın yıllar önce yaptığı ve banyo kültürü temasını taşıyan reklamı ve bu reklamın müziği kulağımda dönüp durdu. Nereden nereye? Meraklısına, youtube'da "VitrA I "Başka Bir Dünya"" aramasıyla bu reklama ulaşılabileceğini de söyleyeyim.
Eskiçağ'da Tuvalet Kültürü
Eskiçağ'da Tuvalet KültürüOnur Gülbay · Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Yayınları · 200315 okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Eski Çağ'da Tuvalet Kültürü
İnsanlığın doğal bir gereksinimi olan tuvalet ihtiyacının tarihi üzerine yazılmış oldukça başarılı bir kitap. .
Eskiçağ’da Tuvalet Kültürü
Eskiçağ’da Tuvalet KültürüOnur Gülbay · Sakin Kitap · 20228 okunma