Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osman G. Özgüdenli

Osman G. ÖzgüdenliSelçuklular: Büyük Selçuklu Devleti Tarihi (1040-1157) yazarı
Yazar
Derleyen
9.1/10
49 Kişi
167
Okunma
15
Beğeni
2.309
Görüntülenme

Osman G. Özgüdenli Sözleri ve Alıntıları

Osman G. Özgüdenli sözleri ve alıntılarını, Osman G. Özgüdenli kitap alıntılarını, Osman G. Özgüdenli en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tuğrul Bey, bizzat halife tarafından tahta oturtularak “doğunun ve batının sultanı” ilan edildi.
İlhanlılar, yerleşik bir coğrafyaya hakim olan savaşçı bir göçebe topluluğun yüzyüze gelmesi muhtemel bütün sorunları kuvvetle yaşadılar. Vergi, muhasebe ve maliye alanında muayyen bir sistemin tesisi uzun zaman aldı ve bu sistem ancak köklü bir bürokrasi geleneğine sahip yerli unsurların eliyle kurulabilirdi.
Sayfa 45
Reklam
Malazgirt Savaşı
Bu tarihe kadar sadece yağma ve ganimet için Anadolu’ya giren ve amaçlarına ulaştıktan sonra hızla geri çekilen Türkmenler, bu savaştan sonra artık devamlı kalmak üzere Anadolu’ya girmeye başlamışlardır.
Sayfa 158Kitabı okudu
Selçuklu Sultanı ile Vezirinin atışması
Sultan, yaşlı vezirinden duyduğu rahatsızlığı ona gönderdiği son derece ağır bir mektupla dile getirdi: “Sen benim devletimi ve memleketimi istila eyledin, evlatlarına ve damatlarına verdin. Bunlar benim adamlarıma saygı göstermiyor, halka zulmediyor, sen de bunlara müsaade ediyorsun. İster misin ki vezirlik divitini elinden, sarığını başından alayım ve halkı tahakkümünüzden kurtarayım?” Ancak, Nizâmülmülk’ün cevabı da en az Melikşah’ın mektubu kadar ağırdı: “Devlete benim de ortak olduğumu bilmiyor musun? Vezirlik diviti ve sarık senin tacın ile o derece alakalıdır ki, diviti aldıktan sonra taç da kalmaz, gider!” Bu ağır cevaba Sultan karşılık verememişti.
Sayfa 188Kitabı okudu
Sultan Alparslan, elinden yaralı olarak ele geçirilen Bizans İmparatoru Romanos Diogenes’e şöyle hitap etmişti: Üzülme İmparator! Bu işler böyledir. Ama ben sana bir esir gibi değil, bir imparator gibi davranacağım.
Sayfa 157Kitabı okudu
MELİKŞAH DÖNEMİ SELÇUKLU DEVLETİNİN ALTIN ÇAĞIDIR.
Sultan Melikşah’ın yirmi yıllık iktidarı Selçuklu Devleti’nin altın çağını teşkil etmektedir. Selçuklu Devleti bu dönemde Çin’den Akdeniz’e kadar uzanan bir Dünya İmparatorluğu haline gelmiştir.
Sayfa 191Kitabı okudu
Reklam
Dindar bir mizaca sahip olan Tuğrul Bey, haftanın iki günü(pazartesi-perşembe) oruç tutuyordu.
Sayfa 134Kitabı okudu
Nizâmülmülk’e yöneltilen en önemli suçlama, onun yakınlarına çıkar sağladığı idi. Gerçekten de başta on iki oğlu, pek çok torunu, damatları ve âzatlı köleleri olmak üzere, ilişki içerisinde bulunduğu birçok kimse Selçuklu Devletinde önemli görevlere tayin edilmişler, zamanla da büyük servetlere sahip olmuşlardı.
Sayfa 187Kitabı okudu
Alparslan’ın beklenmedik vefatı, bir saltanat mücadelesine yol açmaması için, Melikşah tahta çıkana kadar gizlenmişti.
Sayfa 163Kitabı okudu
Selçuklu Devleti’ni kuracak olan Mikail’in iki oğlu Tuğrul ve Çağrı, babaları Mikail’in gayrimüslim Türkler’e karşı yaptığı savaşta ölmesinden sonra dedeleri Selçuk tarafından yetiştirilmişlerdir.
Reklam
Selçuklular’ın atası olarak zikredilen ilk kişi kaynaklarda “demir yaylı” lakabını taşıdığı kaydedilen Selçuk’un babası Dukak’tır.
Selçuk, ayrıntısını bilemediğimiz bir sebepten dolayı, Oğuz Yabgusunun yanından ayrılarak kendisine bağlı boyu İle birlikte Seyhun nehrinin sol kenarında yer alan Cend şehrine yerleşti.
Devleti meydana getiren Oğuz boyları Üçok ve Bozok olmak üzere ikili teşkilat içerisinde idiler.
Selçuklu Adı
Bugün Selçuklu Devleti ve bu devletin kurucusu olan hanedanı ifade etmek için kullanılan “Selçuklu” adı, ailenin ikinci üyesi Selçuk Sübaşı’nın isminden gelmektedir.
Ava meraklı olan, şiire ve edebiyata büyük ilgi duyan Sultan Melikşah, şair ve alimleri himaye etmiş, zaman zaman da bizzat kendisi Farsça şiirler ele almıştır. İnşa ettirdiği medreseler ve kurduğu rasathanelerle bilim ve kültürün gelişmesine önemli katkıda bulunmuştur. Uzun gözlemler neticesinde hazırladığı takvim(Takvim-i Celâli) ve tanzim ettirdiği kanun mecmuaları, ondan sonraki dönemlerde de kullanılmıştır.
Sayfa 192Kitabı okudu
216 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.