Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ufuk Yıldırım

Sabitlenmiş gönderi
Mümkün olsa şu iki kişi aleyhinde konuşanların dillerini kestirirdim: biri Talat Paşa, diğeri Mustafa Kemal Paşa!
Reklam
Bir sabah komünist olarak uyanmanız gibi korkunç ihtimali 3 Mayıs 1944’te birkaç bin meçhul milliyetçi gencin yaptığı asil ve şuurlu hareket önledi.
Ankara Savaşında Aksak Temir ordusundaki Türkmenlerin sayısı belki de Yıldırım’ın ordusundakilerden daha çoktu.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Türkler, tarih yapan, fakat yazamayan bir millet olarak tanınmışlardır.
Reklam
Şimdiye kadar kaç Osmanlı padişahı geldiği hakkında dahi ortak kanaatimiz yoktur. Klasik telakkiye göre Osmanlı padişahları 36 kişidir. Fakat acaba bu telakki doğru mudur? Yıldırım Beyazıd’ın oğulları Süleyman, Musa ve Mustafa Çelebiler ile Fatih’in oğlu Sultan Cem de Osmanlı padişahları arasında değil midir?
Sayfa 27 - Atsız’a göre Osmanlı padişahları 36 kişiden ibaret değildir.Kitabı okudu
Türkiye tarihinin yalnız Osmanlılar’dan ibaret olmayıp Selçuklulardan başladığını Osmanlı Mebusan Meclisinde bir nutukla söyleyen ve bu fikri ilk defa ortaya atan merhum Rıza Nur Beğ; Kurtuluş Savaşından sonra yayınladığı 12 ciltlik Türk Tarihinde, Türkiye tarihini Selçuklular, Beğlikler, Osmanlılar diye üç ana bölüme ayırmaktadır ki, onun bu sınıflandırması birçokları tarafından kabul olunmuştur.
Bugünkü tarih kitaplarında Türk tarihi umumiyetle Hunlardan, yani Orta Asya Hunlarından başlatılmaktadır. Fakat, bu başlangıcı tanımayan tarihçiler de vardır. Bazıları, Türk tarihinin VI. Yüzyılda Gök Türklerden başlaması gerektiğini söyledikleri gibi, diğer bazıları da Hunlardan daha önceki zamanlardan; Sakalar çağından başlaması fikrini gütmektedir. Hatta son zamanlarda değerli tarih bilgini Zeki Velidi Togan, Türkistan’da Sakalardan önce yaşayan ve milattan önce 1200-800 aralarında varlıkları tespit olunan Şu veya Cu adındaki kavmin ilk Türkler olduğunu iddia etmektedir.
Bize gelince, tarihimizin nereden başladığı hakkında ortak bir fikrimiz yoktur. Tarihimizin bölündüğü devirler, herkesin keyfine göre değişmektedir. Bazılarının milli kahraman saydığı şahsiyetler, diğerleri tarafından milli düşman sayılıyor.
Bütün medeni milletler kendi tarihleri hakkında son ve kesin kararı vermişlerdir. Yani tarihlerinin nereden başladığını, hangi çağlara bölündüğünü, kimlerin kendi tarihlerine mal edilmiş olduğunu bilirler.
Reklam
Bizde hakim olan yanlış tarih telakkisine göre, Osmanlı devleti yıkılmış, onun yerine Türkiye Cumhuriyeti gelmiştir. Bu düşünüş de yanlıştır. Çünkü, bir Osmanlı devleti yoktu ki yıkılmış olsun. Sadece Osmanlı hanedanı vardı. Yıkılan odur. Yani devlette rejim değişmiştir.
Bizim tarihlerimizin, böyle aykırı bir şekilde yazılmasında hanedancılık zihniyeti büyük rol oynamıştır. Hanedanın kutsal bir varlık sayılması, onun düşmesiyle devletin yok olduğu düşüncesini doğurmuştur.
Eğer bütün milletler tarihlerini bizdeki gibi değerlendirselerdi, o zaman, mesela İngiltere’deki İki Gül savaşında iki devlet bulunduğunu kabul etmek lazım gelirdi.
Fransa’da Kapet Burbon, Orlean, Napoleon; Almanya’da Saksonya, Frankonya, Baviyera, Hasburg; İngiltere’de Anju, Tudor, Stuard devletleri yoksa ve bunlar sadece hanedanlar ise; bunun gibi, Türkelinde de Kun, Gök Türk, Uygur, Selçuk, Osmanlı devletleri yok, sülaleleri vardır.
Tarihi hayatları uzun olan bütün milletlerde olduğu gibi, bizde de bir takım hükümdar sülaleleri gelmişti. Başka milletler onları hükümdar sülaleleri diye saydıkları halde, biz, ayrı devletler diye kabul ettik.
2.749 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.