Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osman Şişman

Osman ŞişmanPhoto Graphos yazarı
Yazar
Çevirmen
10.0/10
1 Kişi
8
Okunma
0
Beğeni
898
Görüntülenme

Hakkında

Anadolu Üniversitesi’ndeki görevinden KHK’yle ihraç edilen Osman Şişman’ın kurduğu Yort Kitap yayın hayatına başladı.

Okurlar

8 okur okudu.
1 okur okuyor.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
digital versicolor
Bugün artık farkındayız: Temsil, betimlenen şeye dair söylediğinden daha çoğunu, betimleyene dair söyler. Resim, çizenin ve bakanın, onların gözünün temsilidir; dağların değil. Fotoğraf, kameranın ve gözün, onları şu veya bu şekilde örgütleyen zihnin, görme rejiminin temsilidir; senelerin zulmünün üstüne umarsızca yağan karın temsili değil. Dil, nesnelere ve dünyaya dair, dünyadaki nesneler arasındaki ilişkilere dair bir şey söylemez; zihnin dünyaya çekincesizce, cüretle atfettiği ilişkileri açık eder. Neyi nasıl betimlersem betimleyeyim kendimin, koşullarımın çerçevesinden çıkamam. Her dediğim, bana dair bir metafordan ibaret kalacak.
Sayfa 80 - Yort Kitap
Reklam
Tabiat sonsuz zamanı içinde insanlığın, üretiminin kaçınılmaz geçiciliğini hiç idrak edememiş olmasına, şuursuz kendini beğenmişliğiyle daha da gülünçleşen şaşaasına müstehzi bir edâyla bakar. Sonsuz tarihinde hep yaptığı gibi, her şeyin yerini değiştirdiği, her şeyi bir başkasına dönüştürdüğü küçük kıpırdanmalarla, sabırla bekler. O yapı yıkılıp o ağaç orada kalıncaya dek bekler.
“Bak Nezahat, Mösyö Lacan ne demiş: ‘Arzunun nesneleri sürekli firardadır.’” Anonim
Sayfa 11
emekli albay sendromu yahut camdan cama gerilmiş iptekiler ruhun aynasıdır
“Kamusal alan–özel alan” ayrımı, gündelik deneyimimizde asla kesinleşemeyecek, neredeyse hepten muhayyel sınırlar ima eder. Bedenin ve zihnin tavırları üzerinde işlemeye başlayan mekanizma, kurumların kapısından girince, sokak kapısının eşiğinden dışarı çıkınca, kuralların tedavülde olduğu açıklıklarda bulununca çalışır da evlerin içerisine sızmaz mı? Ve tersi: Herşeyimizle, kaçınılmaz biçimde, sokağa taşarız.
Sayfa 50 - Yort Kitap
Paris
"Artık çoktandır, geçen zamana karşı ürümekten vazgeçmiş iki köpek gibiydiler. Damaklarında sadece eski bir et tadı kalmış, kendi burunlarına şaşı şaşı bakan iki kırma. Birbirlerini görür görmez, aynı soysuzluktan gelme, aynı inançsızlıkları paylaşan, insanlığın ilerlemesini aynı kuşkucu sabırla, asfalttan bir alacakaranlıkta, Paris'in fakir bir semti olan onüçüncü bölgedeki bir dispanserin kirli camları arasından izleyen kişiler olarak tanımışlardı." Usulca, Jean-Marie Laclaventine
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
88 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Photo Graphos: Bir Arzu Nesnesinin Son Duası
İnsanın yolculuğu şehirle başlar elbet. Ancak şehirle bitmez -bitemez. Zira kapital olana hayranlık şehrin ayırt edici/baskın özelliğidir. Şehir bu anlamda bir derviş düşmanıdır. O şöyle seslenir: Sermayeyi seven bizden olamaz. Kırsalın dervişinden bahsediyoruz burada. Aksi beklenemez, o bir şehir müptelası olmamalıdır. Anadolu halkından, emek hakkının savunusundan bihaber olması tam da şehir ahalisine göredir. Şehir can çekişirken onlar halkın nasırlı öğütlerine kulak verir: Ölmeye niyeti yoktur şehrin. Bir arzu nesnesinin son duası gibidir bu manzara. Devamı:
Photo Graphos
Photo GraphosOsman Şişman · Yort Kitap Yayınları · 201912 okunma