Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özlem Sert

Özlem SertYedi Uyurlar Efsanesi yazarı
Yazar
7.3/10
9 Kişi
20
Okunma
0
Beğeni
904
Görüntülenme

Özlem Sert Sözleri ve Alıntıları

Özlem Sert sözleri ve alıntılarını, Özlem Sert kitap alıntılarını, Özlem Sert en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
(...) Hıristiyanlıkta Yedi Uyurlar, kimi dönemlerde ve kimi yer­lerde bilinmeyen ya da unutulan bir efsane iken, İslamiyette ve İslamiyetin yayıldığı her yerde canlılığını her zaman ko­rur. İslamiyetin yayıldığı farklı bölgelerde bu efsane ile ilgili ziyaret yerlerinin oluşması, bu canlılığın en gözle görülür yansımalarından biridir. Efsanenin İslamiyette hıristiyanlığa oranla daha fazla bilinmiş ve müs­lümanlarca benimsenmiş olmasının en önemli nedeni, Tevrat ve İncil'de geçmezken, Kur'an'da Kehf Suresi'nin doku­zuncu ve yirmi altıncı ayetine kadar tam on yedi ayet Eshab­ı Kehf (Mağara Arkadaşları) ile ilgili olması ve sureninde ismini buradan almasıdır.
Sayfa 55
Rus hac literatüründe de 7. yüzyılın başlarından itibaren Efes ve Efes'teki kutsal yerler hakkında geniş bilgiler vardır.
Reklam
Yaşanan doğal afetlerin ve savaşların sürekli olarak dini nedenlere bağlanması dönemin kroniklerinde görülen genel bir özelliktir.
Sayfa 31 - Phoenix YayınlarıKitabı okudu
Anadolu Moğol işgali altındayken Mevlana da kendisinin bu zorluklara dayanmak için Yedi Uyurlar gibi bir uykuda olduğunu söyler.
Sayfa 27 - Phoenix YayınlarıKitabı okudu
"Uzun uyku" motifinin en eski kullanımı Gılgamış destanına kadar uzanır.
Sayfa 23 - Phoenix YayınlarıKitabı okudu
Her boktan çıkan hoca:
Yüzyıllar boyunca Yedi Uyurlar Efsanesi'nin birbirinden farklı binlerce yorumu üretildi ve bu konuda çok sayıda araştırma yapıldı. Hatta Orta Asya'dan Avrupa'nın içlerine, Rusya' dan Mısır' a kadar Yedi Uyurlara ait olduğu söylenen mağaralara ya da onlarla ilgili çeşitli anlatımlara ve inançlara rastlamak mümkün . Bugün dahi Fethullah Hoca olarak bilinen Fethullah Gülen'i n kendisini Yedi Uyurların köpeği Kıtmir'e benzetmesi, Ankara Mamak'ta bir ziyaret yeri olan Zöhre Ana'nın çok katlı modern bir binanın altına Yedi Uyurların mağarası gibi bir mağara yaptırtması, efsanenin yeni dini akımlarda da yeniden üretilmeye devam ettiğinin bir göstergesi.
Reklam
Mevlana, dönemin kendisi için Eshab-ı Kehf gibi uyumayı gerektirdiğini şu şekilde açıklar: "Kötü dostla ünsiyet, belaya bulaşmaktır. Madem ki o geldi, bana uyumak düşer. Uyuyayım da Esbabı Kehif'ten olayım. O sıkıntıda, o mihnette mahpus kalmak, Dikyanus'tan iyi!" dedi. Eshabı Kehf'in uyanıklığı, Dikyanus'a kulluk etmekti. Fakat uykuları; şereflerini,haysiyetlerini korumuş oldu. Bilgiye uyumak, uyanıklıktır. Vay bilgisizle oturan uyanık kişiye! Kargalar, güz mevsimi otağlarını kurdular mı, bülbüller gizlenir ve susarlar. Çünki gül bahçesi olmayınca bülbül sükût eder. Güneşin kayboluşu, uyanıklığı öldürür."
Sayfa 93 - Phoenix Yayınları
Hristiyanlıkta Yedi Uyurlar, kimi dönemlerde ve kimi yerlerde bilinmeyen ya da unutulan bir efsane iken, İslamiyette ve İslamiyetin yayıldığı her yerde canlılığını her zaman korur. İslamiyetin yayıldığı farklı bölgelerde bu efsane ile ilgili ziyaret yerlerinin oluşması, bu canlılığın en gözle görülür yansımalarından biridir. Efsanenin İslamiyette Hristiyanlığa oranla daha fazla bilinmiş ve Müslümanlarca benimsenmiş olmasının en önemli nedeni, Tevrat ve İncil'de geçmezken, Kur'an'da Kehf Suresi'nin dokuzuncu ve yirmi altıncı ayetine kadar tam on yedi ayet Eshabı Kehf (Mağara Arkadaşları) ile ilgili olması ve surenin de ismini buradan almasıdır.
Sayfa 55 - Phoenix YayınlarıKitabı okudu
(İnsanların kimi): "Onlar üç kişidir; dördüncüleride köpekleridir" diyecekler; yine: "Beş kişidir; altıncıları köpek­leridir' diyecekler. (Bunlar) bilinmeyen hakkında tahmin yü­rütmektir. (Kimileride:) "Onlar yedi kişidir; sekizincisi kö­pekleridir" derler. De ki: Onların sayısını Rabbim daha iyi bi­lir. Onlar hakkında bilgisi olan çok azdır. Öyle ise Ashab-ı Kehf hakkında, delillerin açık olması haricinde bir münaka­şaya girişme ve onlar hakkında (konuşan) kimselerin hiçbirinden malumat isteme.
Sayfa 58 - Kehf Suresi - 22. Ayet
Fas'ta Eshab-ı Kehf'e ait olduğu düşünülen iki tane mağara vardır. Bu mağaralar birbirlerine 203 km mesafede bulunan Sofrou ve Rabat şehirlerindedir Sofrou'daki ziyaret yeri ile ilgili olarak halk arasında anlatılan hikayede ilginç motifle­rin bir araya getirildiği görülür. Örneğin, uzun uykuların­ dan uyanan gençlerden biri, ekmek almak için şehre indi­ğinde gencin dilinden kimse anlamaz ve şehirdeki insanlar bu gence göre çok kısadırlar. Burada bir anda tıpkı Güliver masalında olduğu gibi dev insan motifi yerel hikayeye ek­lemlenmiştir. Rabat'taki mağara ise şehrin doğusunda kalan sıradağlardan birisindedir. Kimse bu mağaraya girmeye cesaret edemez.
Sayfa 112
Reklam
İktidarı meşrulaştırma arayışları
rüyasında Osman Gazi'nin kamından çıkan ağaç, Osmanlı devletinin kendi varlığını meşrulaştıran bir köken arayışının yansımasıdır. Benzer bir şekilde Akşemsettin'in İstanbul'un fethi ile ilgili rüyasından bahseden efsane, fethin dini atıflarla meşrulaştırılmasında önemli rol oynar.
Hıristiyan inançlarına göre Yedi Uyurlar Efsanesi Anadolu'da Hıristiyanlığın ilk yayılmaya başladığı dönemde gerçekleşmiştir. Bu devirde Hıristiyanlık henüz Roma İmparatorluğu'nda resmi din olarak kabul edilmemiş, Anadolu'da yeni yeni yayılmaya başlamıştır. Roma hüküm darları bu süreçte Hıristiyanlar'a çok zulmederler.
" Kötü dostla ünsiyet, belaya bulaşmaktır. Mademki o geldi, bana uyumak düşer. Uyuyayımda Esbabı Kehif'ten olayım. O sıkıntıda, o mihnette mahpus kalmak, Dikyanus'tan iyi!" dedi. Eshabı Kehf'in uyanıklığı, Dikyanus'a kulluk etmekti. Fakat uykuları; şereflerini, haysiyetlerini korumuş oldu. Bilgiyle uyumak, uyanıklıktır. Vay bilgisizle oturan uya­nık kişiye! Kargalar, güz mevsimi otağlarını kurdular mı, bülbüller gizlenir ve susarlar. Çünkü gül bahçesi olmayınca bülbül sükut eder. "
Sayfa 93 - Hz. Mevlana - Mesnevi
" Onlar mağaralarında üç yüzyıl ve buna ilaveten do­kuz yıl kalmışlardır. "
Sayfa 58 - Kehf Suresi - 25. Ayet
Monofizit hareket sadece dini bir hareket de değildir. Aynı zamanda Hıristiyanlığı kendine mal etmek ve kendi kontrolüne almak isteyen Roma İmparatorluğu'na da bir başkaldırıdır.
102 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.