Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pal Fodor

9.7/10
10 Kişi
32
Okunma
10
Beğeni
1.136
Görüntülenme

Hakkında

Macar tarihçi Pal Fodor, 1955 yılında Macaristan'da doğmuştur. 1979'da Eötvös Lorand Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamlamıştır. 1980 yılından 1991 yılına kadar Macar Bilimler Akademisi'nde Doğu Çalışmaları bölümünde çalışmıştır. 1992'de yine aynı akademinin kıdemli araştırmacısı olmuş ve Beşeri İlimler Araştırma Merkezi'nin başına geçmiştir. 1993'te doktorasını ve 2007'de DSc derecesini almıştır. 1994 ile 2005 arasında Pazmany Peter Üniversitesi'nde Osmanlı Tarihi dersleri vermiştir.
Tam adı:
Pál Fodor
Unvan:
Macar Tarihçi
Doğum:
Aszófő, Macaristan, 3 Şubat 1955

Okurlar

10 okur beğendi.
32 okur okudu.
2 okur okuyor.
40 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlı fetihleri bir bakıma çığ düşmesi veya heyelanı andırır.
Sayfa 42 - Yeditepe Yayınevi
“Sultan Süleyman, Macaristan ve Erdel‘de izlediği siyasetle, haleflerinin vazgeçilmediği ya da vazgeçmek istemediği, bilakis ara sıra yeniden tatbik sahasına koyduğu, odağında Viyana’nın fethinin (ve Habsburg’ların yenilmesinin) yattığı bir program bırakmış oldu. 1593-94,1663-64 ve 1683 Osmanlı seferlerinin hedefi buydu.”
Sayfa 150 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mohaç Muharebesi'nin ardından ehl-i hireften kuyumcu Ahmed Tekelü, Süleyman adına bir yatağan üretti. Gösterişli kılıcın iki yüzüne işlenen kabartmalarda ejderhayla dövüşen bir simurg (Zümrüdü Anka) resmediliyordu. Silah tarihçisi Istvan Vigh, efsanevî kuşun baştan aşağı altın yaldızla kaplı olmasına rağmen ejderhanın yalnızca bir parçasının yaldızlı, vücudunun büyük kısmının tesadüf olmadığı kanaatindedir. Vigh'e göre, Süleyman'ı temsil eden simurg, Macar kralı Layoş'un yerine geçen ejderhayla çarpışıyordu ve simurg en sonunda doğaüstü kuvveti sayesinde karanlığın güçlerini, Hıristiyanlığı alaşağı edecekti. Ne var ki, kehanet doğru çıkmadı; ejderha kesilen her başın yerine yenilerini büyütürken simurg kırılmış kanatlarıyla uçmaya çalışıyordu.
Sayfa 107 - Yeditepe Yayınevi
“15. yüzyıla gelindiğinde, askerî amaçlarla istihdam edilen Hristiyanlar akılalmaz rakamlara ulaşmıştı. (...) Balkanlar’ın neredeyse yarısının o veya bu isim altında (eflak, martolos, voynuk, akıncı, derbendci, şahinci vb.) Osmanlı harp mekanizmasının uzunları haline geldiği söyleniyordu.”
Sayfa 46 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Süleyman’ın siyasetine yön veren temel ilke , Erdel’i Habsburg güçlerinden temizleyip Zapolya hanesi vârisi Yanoş Sigismund’a teslim etmekti.
Sayfa 147Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
456 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Yazar, Kızıl Elma mefkûresinin ne olduğu ve ne olabileceği üzerinde tarihsel bilgileri irdeleyerek anlatıma başlayıp 15.-17.yy arasında Macaristan ve Viyana’nın Osmanlı için bir Kızıl Elma olduğunu ispatlamaya çalışıyor . Eserin sonraki kısımımlarında Osmanlı'nın bu efsanevi mefkûresinin bir gereği olarak Macaristan hudutlarında nasıl bir siyaset yürütüldüğünün izahına gayret gösterilmiş.Uzun ve kısa vadede Türk atlarının yönünü çevirdiği memleketlerin birer ülkü ve hedef haline gelip Kızıl Elma ‘yı ifade ettiklerinin altını önemle çizerek aynı zamanda bu efsanenin nasıl ortaya çıktığı, ne yönde geliştiği ve hangi damarlardan beslendiği analiz edilmekte. Türk tarihi için çok mühim bir kavramın açıklanmaya çalışıldığı eser, bu kavramın izahından başka Macaristan siyasetindeki Osmanlı Devletinin güttüğü manevraları anlamlandırmak konusunda okura alışıgelmişin dışında farklı bir bakış açısı sunuyor.Farklı müelliflerin konu üstünde görüş ve önerilerini ihtiva eden eserimiz bu yönüyle farklı konuları eş zamanlı pekiştirmemize olanak sağlıyor.Bizzat hocam Özgür Kolçak tarafından eksiksiz ve düzgün bir Türkçe çevirisi yapılan eser kanaatimce kitaplığınızda yer vermeniz gereken seçkilerden biri . Son olarak burada sevgili meslektaşıma kitabı bana armağan etme inceliğinde bulunduğu için teşekkür ediyorum ...
Semiha Özcan
Semiha Özcan
Kızıl Elma
Kızıl ElmaPal Fodor · Yeditepe Yayınevi · 20207 okunma
190 syf.
10/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı
Osmanlı Devletinin Macaristan siyasetini eleştirel bir bakışla anlatan bir kitap. Odak noktası Kanuni Sultan Süleyman’nın Macaristan siyaseti ve devlete yansımış olduğu olumsuz yanları. Kitap Osmanlı Devleti’nin Macaristan’a yönelik ilk seferlerinden başlayarak Kanuni dönemindeki siyasetine yoğunlaşıyor. Yazar, Kanuni’nin Mohaç sonrası Macaristan’ı tamamen ilhak etmemesinin ve ardından yıllar boyunca tam başarı getirmeyen seferlerinin nihayetinde devletin mali politikasını bozduğunu ve haleflerine adı konulmamış bir Viyana fethi mirası koyduğunu işliyor. Kanuni dönemi büyük bir dönem, dört bir yana seferler var; fakat aslında Macaristan merkezli seferler istenilen başarıyı tam olarak vermemiş ve devlet farkında olmadan ekonomik kaynaklarını askerî harcamalar neticesinde tüketmiş oldu. Yazarın anladığım kadarıyla anlatmak istediği buydu. Kitabı beğendim. Farklı bir bakış açısı olmuş.
İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı
İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz AğırlığıPal Fodor · Yeditepe Yayınevi · 201725 okunma
190 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Osmanlı tarihine karşı farklı bir bakış açısı kazanmak için okunması elzem bir kitap doğrusu. Uzun yüzyıllar boyu düşmanımız olan Macarların gözünden Pal Fodor'un bizi anlatması ortaya kıymetli bir eser koyuyor. Ayrıca Osmanlı tarih yazıcılığında Macar kaynaklarının çok itibar görmeyişi büyük bir eksiklik.
İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı
İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz AğırlığıPal Fodor · Yeditepe Yayınevi · 201725 okunma