Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pal Fodor

9.7/10
10 Kişi
32
Okunma
10
Beğeni
1.144
Görüntülenme

Pal Fodor Sözleri ve Alıntıları

Pal Fodor sözleri ve alıntılarını, Pal Fodor kitap alıntılarını, Pal Fodor en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı fetihleri bir bakıma çığ düşmesi veya heyelanı andırır.
Sayfa 42 - Yeditepe Yayınevi
“Sultan Süleyman, Macaristan ve Erdel‘de izlediği siyasetle, haleflerinin vazgeçilmediği ya da vazgeçmek istemediği, bilakis ara sıra yeniden tatbik sahasına koyduğu, odağında Viyana’nın fethinin (ve Habsburg’ların yenilmesinin) yattığı bir program bırakmış oldu. 1593-94,1663-64 ve 1683 Osmanlı seferlerinin hedefi buydu.”
Sayfa 150 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“15. yüzyıla gelindiğinde, askerî amaçlarla istihdam edilen Hristiyanlar akılalmaz rakamlara ulaşmıştı. (...) Balkanlar’ın neredeyse yarısının o veya bu isim altında (eflak, martolos, voynuk, akıncı, derbendci, şahinci vb.) Osmanlı harp mekanizmasının uzunları haline geldiği söyleniyordu.”
Sayfa 46 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
tarihçilere sorarsanız Ahmedî’nin İskendernâme’sine derç ettiği Dâsitân-ı Tevârîh-i Mülûk-i Âl-i Osman, manzum halde olsa da- Osmanlı mazisine dair günümüze ulaşan en eski tarihî kaynaktır.
Sayfa 11 - Yeditepe Yayınevi
“İkmal üslerini Viyana’ya yaklaştırmak isteyen Süleyman, 1541’de fethettiği Budin’i Macar topraklarındaki ilk Osmanlı beylerbeyliği (vilayet-i Budin) halinde teşkilatlandı.”
Sayfa 111 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Süleyman’ın siyasetine yön veren temel ilke , Erdel’i Habsburg güçlerinden temizleyip Zapolya hanesi vârisi Yanoş Sigismund’a teslim etmekti.
Sayfa 147Kitabı okudu
Reklam
“Protestanlara sorulursa ,muzaffer Osmanlıların krallığı ezip geçmeleri ,Macarların günahları yüzünden gazaba gelen Tanrı’nın cezalandırma fiiliydi.”
Sayfa 132Kitabı okudu
Osmanlılar aynı sene içinde beş farklı askeri sahnenin hepsinden birden zafer istiyorlardı (Macaristan, Akdeniz ,İran sınırı ,Irak ve Hürmüz)
Sayfa 142Kitabı okudu
Osmanlı sarayı’nın İlk önceliği Zapolya’yla sağlam bir bağ kurmaktı. Osmanlı İdaresi üç sebeple Zapolya’ya ihtiyaç duyuyordu: Osmanlı Ordusunun gelişine kadar Macaristan’ı bölünmüş halde tutmak, Osmanlı askerlerinin hedeflerine yürüdüğü günlerde Macar illerinde dostça bir ortam sağlamak; Macar topraklarının osmanlı savaşçılarının ihtiyaç duyduğu erzağı temin edeceğinden emin olmak. Ordunun İaşe ve ikmali en önemli husustu; çünkü Sefer kuvvetleri o zamana değin hiç olmadığı kadar uzak bir menzile yollanacaklardı. Dolayısıyla Zapolya’nın yanıtı müthiş bir kaygı ve merakla bekleniyordu.
“Osmanlı heyulasının tüm heybetiyle gezindiği yerlerde (Alman İmparatorluğu, Avusturya, Macar krallığı, İtalyan kent devletleri vb.) ve Osmanlı korkusunun toplumu en fazla sarstığı anlarda (bilhassa 1529’dan sonra Luther’in Türk meselesi hakkındaki fikirlerinin birdenbire değiştiği Protestanlar dâhil), insanlar Habsburg hanedanının önderliğinde birleşiyorlardı. Tehlike büyüdükçe Habsburglara destek artıyordu.”
Sayfa 96 - Yeditepe Yayınevi
50 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.