Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

9.7/10
10 Kişi
32
Okunma
10
Beğeni
1.170
Görüntülenme

Pal Fodor Sözleri ve Alıntıları

Pal Fodor sözleri ve alıntılarını, Pal Fodor kitap alıntılarını, Pal Fodor en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Osmanlıların hissettiğinin aksine, Balkanlar’da yaşayan Hıristiyanların maneviyatı alabildiğine bozulmuştu ve Osmanlı ilerleyişine tam da İbn Haldun’un tahmin ettiği gibi tepki veriyorlardı: Düşmanın önü alınamaz zaferleri birçoklarını Müslümanların Tanrı’sının daha üstün olduğuna inandırdı.”
Sayfa 49 - Yeditepe Yayınevi
“16. yüzyılın başlarına gelindiğinde, kuvvetler dengesi Osmanlılar lehine büyük ölçüde değişmişti. 1510 ve 1514’te doğrudan bir istilâ harekâtına girişmiş olsaydılar, 1526’dan önce Ortaçağ Macar krallığının işini pekâla bitirebilirlerdi.”
Sayfa 61 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“1532’den sonra bölgeyi [Macaristan] bir süreliğine kendi kaderine terk eden Süleyman, I. Ferdinand’a Habsburg müdafaa sisteminin temellerini atıp çağının en ileri muharebe usullerini (örneğin tüfekçi ve mızraklı birliklerin birlikte kullanılması) benimsemesi için yeterli vakti bırakmış oldu.”
Sayfa 101 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
“15. yüzyıl Osmanlı toplumu, Hristiyanlar karşısında kazanılan sürekli zaferler ve hasımlarının birbiri ardınca devrilmesinin yarattığı bir özgüven dünyasında yaşamaya alışmıştı. Göz kamaştırıcı zaferler, toplumun en alt katmanlarında bile dışa dönük bir üstünlük duygusunu perçinliyordu.”
Sayfa 49 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
“1525 Şubat’ında gerçekleşen Pavia Muharebesi’nde Şarlken’e esir düşen Fransa kralı, başına gelen talihsizliği bildirip sultandan Habsburgların gücünü kırmak için ordusunu Macaristan’a yollamasını rica ediyordu. Söylentilere bakılırsa, Elçi Joannes Frangepan, İbrahim Paşa’yı uyararak Osmanlı makamlarının acilen müdahale etmemesi hâlinde Şarlken’in yakında dünyanın tek hâkimi olacağını söylemişti.”
Sayfa 89 - Yeditepe Yayınevi
“ Anonim Osmanlı vakayinâmesine göre, 1481’de bir balıkçı, Byzantin isimli bir adamın (Byzantion’un efsanevî kurucusunun oğlu) kaçarken Tuna’ya düşürmüş olduğu kılıcı bulup çıkarır. Üzerindeki yazıları kimse çözemeyince Macar kralı kılıcı Sultan II. Bayezid’in elçisine hediye eder. Sultanın sarayında Süryanice bilen biri yazıyı okuduğu gibi kılıcın kime ait olduğu anlaşılır. Olan bitenden haberdar olan Sultan Bayezid şöyle der: “Allah’a şükürler olsun, merhum babam İslambol şehrini fethettiyse, bana da Şeddad’ın kılıcı Üngürüs vilayetinden geldi. Ümiddir ki, bu kılıç sayesinde, Allah [Macaristan’ı] bana nasip eder ya da oğullarım Üngürüs vilayetini fethederler.”
Sayfa 56 - Yeditepe Yayınevi
Reklam
I. Murad (1362-1389) ve I. Bayezid (1389-1402) saltanatlarını anlatan tarihî kaynaklar ve vesikalar, Osmanlıların uzun vadeli emelleri hakkında birtakım ipuçları sağlamaktadır. Bu bağlamda Sultan I. Bayezid’in 1394 sonlarında Sultânü’r- Rum unvanını kullanmaya başlaması özellikle aydınlatıcıdır. I. Bayezid, bir zamanlar Konya’da mukim sultanların kullandığı bu unvanı üstlenmek suretiyle, yedi düvele bir yandan Selçuklu, öte yandan Doğu Roma (Bizans) imparatorlarının varisi olduğunu göstermek istiyordu.
Sayfa 37 - Yeditepe Yayınevi
II. Layoş’un (Lajos) Mohaç’ta ölmesinin ardından Macar tahtına iki kişi birden talip olmuştu: 10 Kasım 1526’da Macar tacını bir merasim eşliğinde kuşanan Erdel voyvodası Yanoş Zapolya (Janos Szapolyai) ve Habsburg hanesinden Avusturya arşidükü Ferdinand. Ferdinand, taht iddiasını kılıç zoruyla gerçekleştirmeye çalışıyordu ve görünüşe bakılırsa istediğini cebren koparmasına fazla bir şey kalmamıştı.”
Sayfa 90 - Yeditepe Yayınevi
1552 YILINDA OSMANLI SEFERLERİ 1. Macaristan'da askeri teşebbüsler (Tımışvar ve Temezköz'ün zaptı; Besprim, Lipova, Solnok, Virovitice ve Zaçasna'nın ele geçirilmesi; başarısız Eğri seferi). Erdel'de Sekeller bölgesinin istila ve talan edilmesi. 2. Akdeniz'de savaş: Osmanlı donanmasının Trablusgarp'ı zaptı. 3. Basra Körfesinde savaş: Piri Reis komutasında Süveyş'ten yelken açan Osmanlı donanmasının ( Portekiz hakimiyetindeki) Hürmüz adasına saldırısı Muskat'ın yağmalanması ve Hürmüz Kuşatması. ( Hint Okyanusu'nu elde etme çabası). 4. Irak-ı Arab'ın ele geçirilmesi 5. Safevi hududunda sıcak çatışmaların çıkışı: Erzurum beylerbeyinin kuvvetlerini dağıtan Safevi ordusunun Ahlat kalesini yerle bir edişi.
Geri14
50 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.