Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Paul Lemerle

Paul LemerleBizans Tarihi yazarı
Yazar
6.8/10
11 Kişi
51
Okunma
1
Beğeni
1.242
Görüntülenme

Hakkında

Bizans Araştırmaları Uluslararası Birliği başkanlığı yapmış.
Unvan:
Akademisyen-Yazar
Doğum:
Paris, 22 Nisan 1903
Ölüm:
Paris, 17 Temmuz 1989

Okurlar

1 okur beğendi.
51 okur okudu.
19 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Diyor Voltaire (tumturaklı: Gösterişli, anlamsız)
Tacitus’tan beri, Roma tarihinden de gülünç bir tarih vardır ve o da Bizans tarihidir. Bu değersiz kitap sadece tumturaklı sözler ve mucizeler içeriyor. Yunan devletinin yeryüzünün yüzkarası olması gibi, bu devlet de insan aklının yüzkarasıdır. Türkler, hiç olmazsa daha sağduyulu; yendiler, yararlandılar, pek az yazdılar.
Sayfa 10
Bağnaz Hıristiyan, ayrıca, din konusunda devletin sonsuz, sınırsız gücü olduğuna inanan Theodosius, paganizme karşı, en önemlisi, ünlü, 392 tarihli ferman olan bir dizi önlem aldı: kurban sunmalar ve pagan tapma tarzının tüm törenleri, hatta tapınaklara girmek bile yasaklandı; bu yasaklara uymayanlar, o korkunç, kutsal şeylere ve hükümdara karşı çıkma suçlamasının tehdidi altında bırakıldılar. Bunun üzerine, tapınaklar, bağnaz Hıristiyanlar tarafından tahrip edildi ya da kiliseye dönüştürüldü. İçlerindeki heykeller, kenti süslemesi için, Konstantinopolis'e götürüldü.
Reklam
1071'de, Roberto Guiscardo'nun komutasındaki Normanlar, üç yıl süren bir kuşatmadan sonra, Katepano'nun başkenti Bari'yi ele geçirdiler: bu, Bizans'ın İtalya'daki varlığının sonu demekti. Balkanlar'da ise, Peçenekler, o "Kuzey'in Türkleri", Tuna'yı geçerek tüm Makedonya ve Trakya'yı yağma ettikten sonra Konstantinopolis'i kuşattılar: kent, haraç verdi. Doğu'da, Selçuklu Türkleri, Pers ülkesinde ve Mezopotamya'da ağır ağır ilerledikten sonra, Bizans Ermenistanı'na saldırdılar. O aynı meşum yıl, Romanos Diogenes, Malazgirt Savaşı'nda Türk önder Alparslan'a yenildi ve tutsak düştü. Bu, Türk tehlikesinin birden ortaya çıkışıydı.
Sayfa 105Kitabı okudu
IV. Leon, Atina'lı Eirene'yle evlenmişti. Eirene, dul kalınca, ilkin, 780 ile 797 arasında, oğlu VI. Konstantinos'un naibesi olarak saltanat sürdü. Oğlu erişkin yaşa gelince de, Eirene onun gözlerini oydurdu, tahttan indirdi ve kendisi, 797 ile 802 arasında, bu kez kendi adına saltanat sürdü. Eirene, sözün tam anlamıyla Bizans "İmparator"u olmuş ilk kadındır.
Askerler, devlet görevlileri, kentlerin burjuva ve zanaatçıları, tümü, durum ve koşullarına, en sıkı biçimde ve çok zamanda veraset yoluyla geçerli olmak üzere bağlıydı: Roma İmparatorluğu, karşımıza, daha 4. yüzyılda işte böyle çıkmaktadır. Sadece büyüklerin yararlanmasında ve imparatorun kayırmasında bazı değişiklikler görülür. Bu kurumların en çarpıcı özelliği, kuşkusuz, devletin tüm alanlara zorbaca müdahalesidir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
135 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bu kitap bir hap şeklinde 135 sayfada bütün Bizans tarihini anlatıyor. Tarih öğrencilerinin ders niteliğinde okuyabileceği bir kitap. Türklerle ilgili bazı bilgi yanlışlıkları olsa da eser değerinden bir şey kaybetmiyor.
Bizans Tarihi
Bizans TarihiPaul Lemerle · İletişim Yayıncılık · 201951 okunma
135 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Bizim buraların tarihi.
Yaşadığımız toprakların tarihini öğrenmek istiyorsanız Bizans okumadan olmaz. Osmanlı tarihini veya sadece ortadoğu tarihini, veya istanbul tarihini avrupa tarihini okumak istiyorsanız Bizans okumadan olmaz. Tarihçi olmasanız bile entellektüel merakla okunabilecek bir kitap. Hristiyan mezheplerinin oluşumu da Bizans nedenli, Osmanlı’nın doğuşu da, Anadoluya İslam’ın yayılışı konularına bakıldığında Bizansın önemine değinilmeden olmaz. Türkiye’nin ekonomi politiğinden tutun da etnik yapısını öğrenmek açısından da önemli bir kitap. Sanırım bundan sonra Bernard Lewis’in Ortadoğu kitabı okunur. Ek olarak da kısa bir İran tarihi.
Bizans Tarihi
Bizans TarihiPaul Lemerle · İletişim Yayıncılık · 201951 okunma
135 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Oldukça güzel bir tarihi araştırma eseri. Bizans İmparatorluğu'nun milattan sonra 330 yılında kuruluşundan 1453'teki yıkılışına kadar geçen süredeki dini, askeri, siyasi, ticari gelişmeleri detaylı bir şekilde anlatıyor. Hristiyanlık dininin imparatorlukta gelişmesi, Araplar, Persler, Türkler, Bulgarlar, Sırplar, Ruslar, Cermen kavimleri, Hunlar ve Avarlar gibi düşmanları ile olan mücadelesi, verdiği tavizler, hanedanları, İstanbul'un gelişimi, Ortodoksluğun gelişimi, hukuk, medeni hayat ve askeri durum hakkında pek çok detaylı bilgiyi bize sunuyor. Her ne kadar Türkler hakkında ön yargılı olsa da bazı noktalarda farklı bir bakış açısı sunduğu için okunabilir bir kitap.
Bizans Tarihi
Bizans TarihiPaul Lemerle · İletişim Yayıncılık · 201951 okunma