Paul Lemerle

Bizans Tarihi yazarı
Yazar
6.8/10
11 Kişi
51
Okunma
1
Beğeni
1.289
Görüntülenme

Paul Lemerle Sözleri ve Alıntıları

Paul Lemerle sözleri ve alıntılarını, Paul Lemerle kitap alıntılarını, Paul Lemerle en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
I. Constantinus’un…
(…) zamanında, Hıristiyanlar zulüm görmedi, onlara sevgi ve yakınlık gösterildi; dinleri, bu konudaki yasak kaldırılarak, yasal sayıldı; Hıristiyanlığa, hukuksal açıdan, paganlığın üstünde yer verilmedi ama, Hıristiyanlık, artık kesinlikle paganlığın yerini alacak duruma getirildi; devlet dini olmadı ama, ayrıcalıklı din oldu; ve ilk kez olarak da, imparator vaftiz edildi ve devlet Kilise’nin iç işleriyle ilgilendi.
Sayfa 27 - İletişim Yayınları - 7. BaskıKitabı okudu
Manuel, bakışlarını Batı'ya ancak istemeye istemeye çeviriyordu, ama bunu, Kilikya'da çıkan ve bastırdığı bir ayaklanmayla, ve özellikle de Türklerle ilgili olarak, yapmak durumunda kaldı. O sıralar, İconium (Konya) Sultanı (Anadolu Selçuklu Devleti'nin hükümdarı) ürkütücü II. Alparslan'dı: 1176'da, Türk orduları Bizans ordularını Frigya'da Miryokefalon'da darmadağın ettiler. Bu, Bizans için, Malazgirt'ten yüzyıl kadar sonra, Türkler'i Asya'da yenme umudunun artık kesinlikle son bulmasıydı.
Sayfa 109Kitabı okudu
Reklam
Justinianos ile Theodora'nın Mısır ve Filistin'deki çilecilere hayranlıkları nedeniyle teşvik ettikleri keşişliğin büyük ölçüde gelişmesi olmuştur. Bizans devletinin sürekli özelliklerinden biri olacak olan şey de işte o sırada oluştu ve aynı zamanda tehlikeler de ortaya çıkmaya başladı. Bu keşişler, ülkenin siyasal yaşamında, hatta sarayda bile, gereğinden çok serbestiyle davranmaya başladılar. Sayıları pek çoktu, dolayısıyla, bir o kadar kişi de askerlik dışı kalmış oluyordu. Ve özellikle de, bağış yoluyla, pek büyük mülklere sahip oluyorlar ve bu mülkler de, çok zaman, vergi dışı kalıyordu. Toprak, rahiplerin eline geçmeye yönelmiş durumdaydı ve büyük derebeylik malikânelerinin yanı sıra, yeni ve ayrıcalıklı bir mülkler kategorisinin oluştuğu görülüyordu.
II. Mehmet 1451’de tahta geçti. İstanbul Boğazı’nın Avrupa yakasında, Bizans’ın Karadeniz’le iletişimini kesen bir kale inşa ettirdi (Rumeli Hisarı). Ardından, Bizans’a oradan bir yardım gelmesini önlemek amacıyla, Mora’ya sefere çıktı. Ve nihayet, Nisan 1453’te Konstantinopolis’i kuşattı.
Sayfa 130Kitabı okudu
7. yüzyıldan başlayarak, Bizans İmparatorluğu tam anlamıyla Küçük Asya oldu. Zaten, Herakleios hanedanı da, muhtemelen Ermeniydi ve sonraki yüzyıllarda tahta gitgide daha çok Asyalı çıkmıştır. Bu arada, ilginç bir nokta da, Herakleios'un, orduya alınanlar konusunda da aynı yönde değişiklik yapmış olmasıdır.
Julianus Apostata (“Dönme”)…
Aslında Julianus hiçbir zaman, yürekten inanarak Hıristiyan olmamış ve Hıristiyanların kavgaları onu iğrendirmişti. Julianus, Cermenler’le başarılı savaşlar yaptığı Galya’da bulunduğu sırada Constantinus’un ölümünü öğrenerek imparator olunca, gerçek duygularını gösterdi. Tapınakların yeniden açılmasını ve Tanrılara kurban sunmayı buyuran bir ferman çıkardı. Pagan kültünü ve pagan din adamlarını yeniden örgütledi ve bunu yaparken de Hıristiyan kültünün ve din adamlarının birçok özelliğini örnek aldı.
Sayfa 42 - İletişim Yayınları - 7. BaskıKitabı okudu
Reklam
53 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.