Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pınar Tınaz

Pınar Tınazİşyerinde Psikolojik Taciz yazarı
Yazar
Editör
9.5/10
2 Kişi
7
Okunma
2
Beğeni
541
Görüntülenme

Pınar Tınaz Sözleri ve Alıntıları

Pınar Tınaz sözleri ve alıntılarını, Pınar Tınaz kitap alıntılarını, Pınar Tınaz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çalışan insan mı dediniz? Sartre, bu soruya; "çalışma, insanı özgürlüğüne kavuşturan önemli bir araçtır" biçiminde yanıt verecek veya aynı soru, sizin aklınızda "çalışma sağlıktır" özdeyişini çağrıştıracaktır. Ancak, bu yanıtlarla yetinmek istemiyorsanız, önce insan ile nesne, daha sonra da insan ile insan arasındaki ilişkiyi düşünmek zorundasınız.
kurumsal her ortamda iliskiler sinsi ve gizlidir
Ancak, insanın insana verdiği ıstırap, insan doğasına, dini ve toplumsal değerlere aykırılığı nedeniyle, çoğu zaman gizlenir ve gizlendiği yerde, sinsi bir örtünün altında, o birey için sürekli bir yaşam dramına dönüşür. İşte, Doç. Dr. Pınar Tınaz’m elinizdeki bu eseri, bu sinsi örtünün çeşitli ve karmaşık renklerini gün ışığına çıkarmaktadır.
Reklam
güç eşitliği olmayan her ilişkimizde mobbing yaparız
M obbing, işyerinde diğer çalışanlar veya işveren tarafından tekrarlanan saldırılar şeklinde uygulanan bir çeşit psikolojik terördür. Kavram, çalışanlara üstleri, astlan veya eşit düzeydeki çalışanlar tarafından sistematik biçimde uygulanan her tür kötü muamele, tehdit, şiddet, aşağılama gibi davram şlan ifade eden anlam lar içermektedir.
gündelik hayatımızın faşizmi: mobbing
Latince “kararsız kalabalık” anlamına gelen “mobile vulgus” sözcüklerinden türeyen “m ob” sözcüğü, İngilizce kanun dışı şiddet uygulayan düzensiz kalabalık veya “çete” anlamına gelmektedir. “Mob” kökünün İngilizce eylem biçimi olan “mobbing” ise; psikolojik şiddet, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı verme anlamına gelmektedir
Mobbing tüm stres yapıcıların üzerinde bir stres nedeni olarak anlaşılması gereken ve sosyal etkileşim içeren bir olgudur. Aylar süren uzun bir dönem içerisinde hemen hemen her gün kendisine yöneltilen baskı ve saklınlar sonucunda birey, işten uzaklaşma riski içeren, çaresiz bir konuma düşürülür21. Kişi fiziksel, sosyal, ekonomik ve zihinsel açıdan yaralanır
Reklam
Latince “kararsız kalabalık” anlamına gelen “mobile vulgus” sözcüklerinden türeyen “mob” sözcüğü, İngilizce kanun dışı şiddet uygulayan düzensiz kalabalık veya “çete” anlamına gelmektedir. “Mob” kökünün İngilizce eylem biçimi olan “mobbing” ise; psikolojik şiddet, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı verme anlamına gelmektedir
Mobbing, kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlayan bir süreçtir. Önceleri bir kişinin veya bazı kişilerin, bir kişiye veya birkaç kişiye düşmanlığı biçiminde gelişen örgütsel psikolojik şiddet sonucunda mağdur, önce kendisine ve daha sonra çevresine karşı yabancılaşmaya başlar. Süreç, işe karşı kayıtsızlık, bıkkınlık, yılgınlık, performans düşüklüğü ile başlar ve istifayla sonuçlanır
sistematik biçimde
Mobbing, işyerinde diğer çalışanlar veya işveren tarafından tekrarlanan saldırılar şeklinde uygulanan bir çeşit psikolojik terördür. Kavram, çalışanlara üstleri, astları veya eşit düzeydeki çalışanlar tarafından sistematik biçimde uygulanan her tür kötü muamele, tehdit, şiddet, aşağılama gibi davranışları ifade eden anlamlar içermektedir.
Volkswagen kuruluşunda işyerinde mobbing uygulayan kişinin cezasının, işten çıkarılmaya kadar varabileceği, iş sözleşmesinde belirtilmektedir. Almanya’da bir meslek hastalığı olarak kabul edilen mobbing olgusuna maruz kalmanın getireceği tüm masrafları, işveren karşılamak zorundadır
Reklam
İşyerinde psikolojik taciz (mobbing) kavramı, ilk defa 1980’Ii yılların sonunda İsveç’te yaşayan Alman endüstri psikoloğu Heinz Leyman tarafından tanımlanmıştır.
Mobbing süreci sonun­ da işyerinden uzaklaştırılan kişi üzerindeki sarsıntı, Travma Sonrası Stres Bozukluğunu (TSSB) tetikler.
ILO Raporuna göre, bazı meslek gruplarının, şiddete maruz kalma riski çok yüksektir. Taksi sürücüleri, sağlık çalışanları, öğretmenler, sos­yal hizmet uzmanlan, ev işlerine yardım edenler ve genellikle tek başına çalışan insanlar, bu grubun içinde yer almaktadır.
baskı uyguladığınız ortamda herkes olumsuz etkilenir
Örgüt içinde performansı hızla düşen birey, psikolojik ve sosyal açıdan büyük bir çöküş yaşamaktadır. İş ortamında hissettiği baskıyı dengeleme yoluna yönelen birey, işe geç gelmeye başlar, hastalık izinleri kullanır. İş kazaları ve meslek hastalıklarının sayısında artış kaydedilir. Mobbing olgusu, bireye olduğu kadar örgüte de zarar getirir. M obbing’e maruz kalan bireyin çalıştığı bö- lümün genel performansında da önemli bir düşüş gözlenir
mobbing eylemlerimiz
M obbing, kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlayan bir süreçtir. Önceleri bir kişinin veya bazı kişi- lerin, bir kişiye veya birkaç kişiye düşmanlığı biçiminde gelişen örgütsel psikolojik şiddet sonucunda mağdur, önce kendisine ve daha sonra çevresine karşı yabancılaşmaya başlar. Süreç, işe karşı kayıtsızlık, bıkkınlık, yılgınlık, performans düşüklüğü ile baş- lar ve istifayla sonuçlanır20. Örgüt içinde iş doyumu ve örgüte bağlılıkta azalma yaşanırken, işgücü devir oranında gözle görülür artış yaşanır.
31 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.